Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Vitamíny pro kuřáky

 


Aktualizováno:

Doplňky stravy a léky

Cigaretový kouř je frontálním útokem na vaši obranu. Oxid uhelnatý a jiné toxické látky se dostávají do plic a odtud do krve. Tyto škodliviny zapříčiňují působení volných radikálů, tyto vysoce agresivní sloučeniny pak napadají buňky a poškozují je. Dlouhodobé účinky kouření vedou k předčasnému stárnutí, impotenci a ke smrtelné rakovině. Nejúčinnějším způsobem, jak se chránit před břemenem kouření, je přestat s tímto zlozvykem. Je samozřejmě těžké odvyknout si na dlouhotrvající zvyk. Vaše psychika je již uzpůsobena tak, že pociťujete v pravidelných intervalech chuť na cigaretu. Vynecháte-li jednu cigaretu, cítíte stres, cítíte se nesví, nemůžete kompenzovat sociální situace.

Pokyny pro kuřáky

  • Nejlepší ochranou před škodlivými účinky kouření je přestat úplně kouřit.
  • Seznamte se s možnými alternativami kouření a relaxace.
  • Přestat kouřit je velký úspěch – odměňte se za to!
  • Pokud nejste v současné době v pozici, že chcete přestat kouřit, dávejte si pozor na vyváženou stravu, která vyhovuje vašim potřebám a dostatečnému příjmu důležitých živin.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Tipy pro kuřáky:

  • Ochrana je největší, když přestanete kouřit.
  • Objevte další relaxační techniky.
  • Odměňte se za to, že nekouříte.

Nejdůležitější živiny:

  • vitamín A
  • vitamín C
  • vitamín E
  • selen
  • zinek
  • karotenoidy
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Objevování nových věcí

Objevování nových věcí je důležité, umožní nahradit kouření novými, zdravými rituály. Sport, wellness, ale také podpora zdraví, pití takových nápojů, jako je zelený čaj, to vše jsou alternativy vhodné pro relaxaci při stresu. Také je vhodný kus dortu nebo čokolády jako malá odměna, která je mnohem méně škodlivá pro zdraví než kouření. Zkuste využít nabízených alternativ, budete volně dýchat, infekce budou méně časté, vnímání chuti se zintenzivní, dojde ke zpomalení stárnutí pleti a zuby zůstanou po čištění bílé.

Odražení volných radikálů

Myslíte si, že nejste schopni v současné době přestat kouřit? Pak nezapomeňte podrobit své tělo alespoň jednou za čas kontrole, protože kouření má škodlivé a destruktivní účinky. Kouření představuje pro organismus zátěž ve formě volných radikálů. Tato vysoce agresivní sloučenina poškozuje buňky v těle. Celé tělo je oslabené, kůže rychleji stárne. Poškozené buňky obvykle v dlouhodobém horizontu vedou k vážným onemocněním, například k rakovině.

Vitamíny A, C a E jsou známé jako „pojídače“ volných radikálů. Chrání buňky před oxidačním stresem a agresivními látkami, které jsou vdechovány cigaretovým kouřem. Kouření ovlivňuje samočisticí vlastnosti dýchacího systému. Při inhalaci není vzduch filtrován tak důkladně a podmiňuje přístup k patogenům. Jakmile vypukne infekce, trvá u kuřáků zpravidla déle, často rovněž dochází k opakování infekce. Kuřáci by měli posilovat svůj imunitní systém více, za vhodný prostředek je považován například vitamín C. Nicméně i jiné vitamíny nebo stopové prvky (zinek a další) hrají důležitou roli ve funkci imunitního systému.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Elph

odkaz na článek

. Vitamíny pro kuřáky [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS