Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Tmavé klouby

 


Aktualizováno:

Poradna

Dotaz: Chtěla jsem být o minulých vánocích pěkně opálená, tak jsem se několik dní mazala samoopalovacím krémem. Teď je konec ledna, krém se ze mě už smyl, ale zůstaly mi tmavé klouby. Chtěla bych se zeptat, jak se toho dá zbavit. Když jdu plavat, tak to vypadá dost divně.

Tmavé klouby po opalování

Efekt tmavých kloubů vytváří větší hustota kožních buněk v okolí kloubů. Kožní buňky obsahují hnědé barvivo melanin, který, když je nahromaděn více než na jiných místech, vytváří tmavší odstín pokožky. Proto jsou tmavé klouby vidět především v létě. Podobného opalovacího efektu jde dosáhnout i při použití samo-opalovacího krému. V tomto případě samo-opalovací krém obarví svrchní část pokožky, nejčastěji pomocí betakarotenu - mrkvového nebo ořechového barviva. Po několika dnech se vlivem regeneračního cyklu pokožky svrchní část přirozeně oddělí, včetně tmavšího odstínu. Toto následné zesvětlení může podpořit i mechanické namáhání kůže – tření (o oblečení, při masáži, při mytí, a podobně). V místech, s větší koncentrací kožních buněk, tedy v oblasti kloubů, jsou buňky více chráněny samy sebou. Povrch takové pokožky je, jako když si představíte plisovanou sukni, která je ve složeném stavu. Právě tato vlastnost dává pokožce možnost lépe vstřebat barvivo ze samo-opalovacího krému a i déle ho udržet. Ale i v oblasti kloubů se projeví regenerační proces pokožky a i zde dojde k výměně všech kožních buněk. Nahradí je buňky nové, se svou původní barvou, a tím tedy i efekt tmavých kloubů časem zmizí.

 

Autor © Mgr. Marie Svobodová

odkaz na článek

. Tmavé klouby [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Tmavé klouby na rukou

 Lucka

dobrý den, dnes jsem si všimla, že mám docela tmavé klouby na prstech na rukách. A nevím, co to může být, nebo jestli je to normální ? Děkuji předem za odpověď.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět




Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS