Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Příznaky epilepsie

 


Aktualizováno:

Nemoci

Viditelným příznakem epilepsie jsou záchvaty. Existují různé druhy záchvatů, jejichž projevy se mohou lišit a mohou mít i různý vliv na organismus. Trvají od několika sekund po několik minut, jedinec při nich zůstává při smyslech, nebo může dojít ke ztrátě vědomí. Někdy si ani neuvědomuje, že má záchvat, může dojít ke krátkodobé ztrátě paměti. Záchvaty způsobují svalovou ztuhlost nebo ztrátu kontroly a jsou snadno rozpoznatelné. Mnohé však nezahrnují tyto reakce, a tak může být těžší si jich povšimnout. U některých záchvatů dochází jen k takzvanému pozorování oblohy po dobu několika sekund, jiné způsobují například svalové záškuby, otáčení hlavy, smyslové poruchy, poruchy vnímání (zrakové, sluchové, čichové klamy). Epileptické záchvaty obvykle přicházejí bez varování, někteří lidé mohou mít na začátku záchvatu auru. Záchvat končí, když dojde k zastavení abnormální elektrické aktivity v mozku a mozková aktivita se začne vracet k normálu. Záchvaty dělíme na částečné nebo generalizované.

Parciální záchvaty

Parciální záchvaty začínají v určité oblasti mozku. Mezi nejčastější typy parciálních záchvatů patří:

  • Jednoduché parciální záchvaty, které nemají vliv na vědomí.
  • Komplexní parciální záchvaty, které ovlivňují úroveň vědomí. Může dojít k částečné nebo úplné ztrátě vědomí.
  • Parciální záchvaty se sekundární generalizací začínají jako jednoduché nebo komplexní parciální záchvaty, ale následně dojde k jejich rozšíření do dalších částí mozku a pak vypadají jako generalizované tonicko-klonické záchvaty. Tyto dva typy záchvatů lze snadno zaměnit, ale ošetřují se odlišně. Většina tonicko-klonických záchvatů u dospělých začíná parciálním záchvatem, který způsobuje částečnou epilepsii. Generalizované tonicko-klonické záchvaty jsou častější u dětí.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Generalizované záchvaty

Záchvaty začínající na celém povrchu mozku se nazývají generalizované. Mezi hlavní typy generalizovaných záchvatů patří:

  • Generalizované tonicko-klonické záchvaty, během kterých upadají pacienti na zem a mají svalové křeče.
  • Záchvaty nepřítomnosti, při nichž osoby pozorují oblohu po dobu několika sekund, pak procitnou, aniž by věděli, že se něco stalo.
  • Myoklonické záchvaty způsobující škubání těla, čímž připomínají šok.
  • Atonické záchvaty způsobující ztrátu svalového tonu, jedinci bez varování spadnou.
  • Tonické záchvaty způsobující svalovou ztuhlost, což vede k pádům.

Křeče vyvolávající škubnutí jsou společnou charakteristikou záchvatů. Epileptické záchvaty bývají často zaměňovány s psychogenními záchvaty, které nejsou vyvolány abnormální elektrickou funkcí. Psychogenní záchvaty jsou psychologickou reakcí na stres, zranění, emocionální trauma nebo jiné faktory.

Typy epilepsie

Existuje mnoho typů epilepsie, ale všechny mají společné to, že vyvolávají záchvaty. Nejen z tohoto důvodů bývá těžké je rozlišit, u každého jedince se totiž mohou projevovat z různých příčin a různou formou.

Některé specifické typy epilepsie:

  • Dětská benigní fokální epilepsie způsobující ztuhlost a trhavost svalů po celém těle. Tento druh epilepsie se vyskytuje zejména v noci.
  • Dětská a juvenilní epilepsie s absencemi způsobující zírání do prázdna, částečné ochrnutí oka a mírné svalové záškuby.
  • Infantilní spasmy způsobující svalové křeče, které ovlivňují hlavu, trup a končetiny. Infantilní spasmy se obvykle objevují do 6 měsíců od narození.
  • Juvenilní myoklonická epilepsie je příčinou škubání v ramenou nebo pažích.
  • Lennox-Gaastautův syndrom způsobující časté a různé záchvaty. Tento syndrom vede k pádům během záchvatů a způsobuje různá poranění.
  • Epilepsie temporálního laloku (nejběžnější typ u dospělých) vyvolává samovolný pohyb rtů, tření rukou, citové nebo myšlenkové poruchy a halucinace zvukové, pachové či chuťové.

Epilepsie není druh mentálního postižení nebo duševní nemoci. Několik forem dětské epilepsie je spojeno s podprůměrnou inteligencí, problémy s fyzickým a duševním rozvojem. Ale sama epilepsie tyto problémy nezpůsobuje. Záchvaty vypadají často děsivě nebo absurdně, ale nedělají z člověka blázna nebo násilníka.

Ne každý, kdo dostane záchvat, trpí epilepsií. Záchvaty mohou být vyvolány z mnoha jiných příčin (otrava, horečka, mdloby, opilost nebo drogové odnětí). Rovněž záchvaty vyskytující se v době vzniku onemocnění, zranění nebo nemoci nesouvisejí s epilepsií. Pokud se záchvaty vyskytují opakovaně (chronicky) a vyskytují se týden, měsíc či rok po úrazu nebo nemoci, došlo pravděpodobně v důsledku stavu k epilepsii.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© W. L. Mengeling

odkaz na článek

. Příznaky epilepsie [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Jak mám zvládat epilepsii když žiju sama

 Lenka

Ve čtvrtek jsem se údajně měla epil.záchvat v oc.hostivař a byla mi zavolána RZ.Pamatuji s pak už si jen že jsem si šla něco koupit ,že jsem měloa strašnou žízeň.A pak jen RZ a cestu do nemocnice,kde mi bylo uděláno CT hlavy,které bylo v pořádku a po dokapání kapačky jsem byla poslána domů že se mám objednat na vyšetření EET do nemocnice.Objednali mě až na 14.2.Což je až za 3 týdny.Docela mám strach,žiji sama a co když se mi něco takového zopakuje doma.Jsem a žiji sama.Vzhledem k tomu že vůbec nevím že bych nějakou epilepsii měla mít,nevím jak je toto nebezpečné když je čloévěk sám.Docela mám strach.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Epilepsie příznaky

 Pavlína

Dobrý den,
chci se zeptat, nevím, zda šlo o epileptický záchvat, ale u přítele došlo ve spánku k nějakému záchvatu křeče,záškuby, výkřiky, ale hlavně nemohl mluvit apod., vlastně na mé dotazy nereagoval, nemohl promluvit. Po několika minutách vše odeznělo a ráno si nic nepamatoval. Mohlo jít o epileptický záchvat ? Nevím co v takovém případě dělat.
děkuji za odpověď.

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Noční buzení

 Lenka

Dobry den, píši sem, neboť už jsem zoufalá a nevim co dělat. Už to bude 2 týdny co mi dcera 5 let omdlela ve školce a byla v bezvědomí. Odvezla nás záchranka a po vyšetření EEG nám bylo řečeno, že měla slabý epileptický záchvat. Dostsly jsme léky, které nejdřív užívala na noc, pak rano i vecer a teď jen ráno. Jsem zoufalá tím, ze od doby v nemocnici se v noci malá budí tím, ze se vzbudí, sedne si, vykulenýna očima kouká kolem sebe ( oči vypadají jako rozkapane, velké zornice), nereaguje, trěse se a je ve stavu jako by se něčeho šíleně bála. Trvá to tak 15 vteřin a po utišení si lehne a spinká dal. To buzení je treba 10x za noc a už jsme vyřízené:( přeci není normální, aby tyto stavy úřad mela. Prosim můžete mi někdo poradit co to míůže být a jak jí toho zbavit? Děkuji moc Lenka T.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Paleni oci a epilepsie

 Maradkova

Dobrý den chtěla bych se zeptat někdy mně začnou pálit oči o točí se mi hlava léčím se na epilepsií a zároveň ! mám problém s krční páteří chtěla bych se zeptat čím to může být způsobeno,betsinoi zato bolest přichází ráno a zajímavé je že je to z kraje tydne

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Skolabovani.s křečeme na par sekund

 Marcel

dobry den,me mjeno je,,Marcel.Ferko.Nar.,,27.2.1990....a chtel bich se zeptatt na sve zdravi proto že si mislim že sem mjel asi EPILEPTICKY ZACHVAT...ale to nevim na 1000%% tak přet 6.až.7,,,tydnami sem bil na ceste z Usti Nad Labem domu do Dečna a ve Vlaku sem stratil kontrolu na svim tele co si pamatuji to je jenom že sem bil na podlaze ve Vlaku a muj kamarad videl co se semnou deje a on mi to řekl.....On mi rekl ze sem bil celej v KREČI asi tak 8sekund a že mi chtel chitit Jazyk a ja sem mu skousnul prsti..a pak kdis sem se probral tak sem oničem nevjedel i přesto kdiš mi to rekyli Policajti ČR.. po nekolikati tak sem tomu uz vjeřyl..tak ti 2policajti mi hnet zavolali PRVNI POMOC..tak vlak zastavil ve stanici...a šel sem z polici do Sanitkyy a tam mje vištřyli a vše sem mjel OK....podle nich ale ja sem se cejtil i takk nejak divne a druhej den mje boleli svali na nohou a rukou pateeř mje bolela kolena....a i hlava spiš Mozek..a ot ti doby sem nebil u Lekaře..Ale jinak DIKY PANU JEŽIŠKOVI MI JE FAJ......Ale i přesto se saam osebe bojimm .....taak vas moc prosim jestli mi poradite co mam delat jestli mam jit do nemocnice na ČETEČKO..A VEŠKERE VIŠETŘENI................DEKUJI... MARCEL.FERKO Nar.27.02.1990 Me Trvale Bydlište..V Šidlišti-381 BOLETICE-NAD-LABEM Okres..Děčin Dne..22.03.2014 Moje....E-mail.........www.marcel.ferko@seznam.cz Děkuji.....Přeju Hesky Den....NAVIDENOU

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS