Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Poporodní deprese

 


Aktualizováno:

Imunita a wellness

Poporodní deprese znamená komplex fyzických, emocionálních a behaviorálních změn, které se dějí u žen po porodu. Jedná se o formu deprese, která má svůj počátek obvykle ve čtvrtém týdnu po porodu. Psychické změny po porodu přirozeně patří k příchodu dítěte na svět. Na vině jsou obrovské hormonální změny, kterými matka prochází. Drtivá většina žen zažije takzvané poporodní blues, pod kterým se skrývá smutek, plačtivost, pocity úzkosti, nespavost a značné výkyvy nálad. Tyto příznaky ale obvykle během několika málo dní samy odezní. Poporodní blues je podle odborníků normální reakcí na to, že se žena stala matkou, a není potřeba se jím nějak znepokojovat nebo mít dokonce pocity viny. Cítit se po porodu nešťastně je naprosto přirozené. Vážnější je, když psychická nepohoda přetrvává, nebo se dokonce zhoršuje. Téměř deset procent žen totiž zažívá takzvanou poporodní depresi, která vyžaduje léčbu a patří do rukou lékaře. V žádném případě se nepokoušejte poporodní depresi zvládnout vlastními silami! Od poporodního blues se liší tím, že sama od sebe nezmizí, její příznaky jsou výraznější a v krajním případě, když se neléčí, může ohrozit matku i dítě.

Co je to poporodní deprese?

Poporodní deprese je spojena s chemickými, sociálními a psychickými změnami. Termín zahrnuje celou řadu fyzických a emocionálních změn, kterými trpí mnoho „nových“ maminek. Poporodní deprese se dají řešit pomocí léků nebo pomocí poradenství. Chemické změny zahrnují náhlý pokles hormonů, který nastává zejména po porodu. Hladiny estrogenu a progesteronu (ženské reprodukční hormony) jsou totiž v průběhu těhotenství zvýšeny až desetinásobně a po porodu dochází k náhlému poklesu těchto hormonů.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Příznaky poporodní deprese

Příznaky mohou bez léčby přetrvávat týdny, měsíce nebo roky:

  • těžký smutek;
  • pocity beznaděje;
  • sebeobviňování z toho, že jsem špatná matka;
  • neschopnost navázat kladný vztah k dítěti;
  • ztráta životní energie;
  • silná frustrace;
  • extrémní únava a vyčerpání;
  • ztráta chuti k jídlu, nebo naopak nadměrná konzumace potravy;
  • nespavost, nebo naopak nadměrná spavost;
  • nechuť k sexu;
  • nezájem o okolí.

Příčiny poporodních depresí

Příčina této nemoci se dává do souvislosti s hormonem prolaktinem, jehož vylučování působí na tvorbu mateřského mléka. Tato nemoc se nedá zvládnout silnou vůlí, nedá se překonat. Tento stav sám „nepřejde“, jak často slýcháváme v laických radách a doporučeních: „Vydrž, to přejde, bude lépe.“ Ve většině případů si matka sama nepomůže a potenciálně je sobě i svému dítěti nebezpečná. Je to stav, kdy je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc. Je možné, že deprese spontánně vymizí, nicméně platíme za to cenu mnoha měsíců neskutečného trápení – a nejen svého, ale i svého dítěte.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Typy poporodních depresí

Poporodní deprese se vyskytuje u žen po porodu. Žena se obává, zda se dokáže o dítě správně postarat. Existují tři hlavní typy:

  • poporodní blues – objevuje se 2.–4. den po porodu. Mezi příznaky patří podrážděnost, úzkost, kolísání nálady, větší přecitlivělost, neschopnost cítit lásku k novorozenci s následným sebeobviňováním;
  • poporodní deprese – většinou se objevuje 6.–12. týden po porodu, výjimečně až po roce. Příznaky: přílišná únava až vyčerpanost, úzkost, podrážděnost, sebevýčitky. Postižená se vyhýbá kontaktu s lidmi, ztrácí chuť k jídlu, trpí nespavostí a ztrácí potěšení z oblíbených aktivit. Může se vyskytnout obava z toho, že dítěti cíleně a smrtelně ublíží (například vyhozením z okna). To může vést k myšlenkám na odložení dítěte, protože žena sama má pocit, že je pro něj nebezpečná;
  • poporodní psychóza – jedná se o vzácnou formu poporodní deprese. Vyskytuje se u 1 nebo 2 žen z 1 000. Může se objevit v prvních 2 až 3 dnech po porodu, ale také až po několika týdnech. Projevuje se neklidem, problémy se spaním a podrážděností. Dále se vyskytují bludy a halucinace, žena je přesvědčena, že dítě je špatné. V tomto případě jsou jak dítě, tak jeho matka v ohrožení života.

Léčba poporodní deprese

S poporodní depresí je zacházeno rozdílně v závislosti na typu a závažnosti symptomů u žen. Možnosti léčby zahrnují užívání léků proti úzkosti nebo antidepresiv, psychoterapii a také účast v podpůrné skupině pro emocionální podporu a vzdělávání. V případě poporodní psychózy se užívají léky k léčbě psychózy. Velmi vhodné je i hospitalizování pacientky.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Bonella

odkaz na článek

. Poporodní deprese [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Nervové poporodní stavy

 Dana Dohnalová

dobrý den prosím o radu na dobreho lekaře,který se tímto stavem zabývá dcera 14 dní po císařském řezu a má tyto stavy s teplotami děkuji moc za radu

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS