Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Petrolej jako lékařský prostředek

 


Aktualizováno:

Doplňky stravy a léky

Petrolej je známý především jako palivo do letadel a raket nebo jako náplň do kempinkových kotlíků a petrolejových lamp. Ovšem v tradiční východoasijské medicíně je petrolej známý jako účinný lék. Podle těchto asijských zvyklostí petrolej účinkuje nejen na artrózu, ale i proti bolesti v krku či jako účinné antimykotikum. Pojďme se podívat jak je to s petrolejem ve skutečnosti a jak petrolej použít v domácí léčbě.

Historie petroleje

Petrolej se hojně vyrábí od roku 1846, ale skutečně populární se stal až o několik let později a jen díky práci několika chemiků ze vzdálených koutů světa. Petrolej Gaslight je společnost, která byla založena v roce 1851 a byla první společností na světě, která začala prodávat petrolej pro komerční i domácí použití.
 

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Obvyklé použití petroleje

Petrolej se používá především pro vytápění a jako aditiva při tankování vozidel. Až do doby než byla vynalezena elektřina, byl petrolej hlavním zdrojem osvětlení, jako známé petrolejové lampy nebo domácí petrolejové lucerny. Dnes petrolej ke svícení používají Amishi ve spojených státech. V civilizovaném světě je petrolej považován za příliš nebezpečný při použití v uzavřených prostorách, a jeho použití jako světelný zdroj je odrazeno mnoha zdravotními institucemi. Petrolejové ohřívače jsou populární v Asii, kde petrolej je snadno dostupný ve venkovních zásobovacích skladech, kde se prodává jako alternativní palivo pro kempinková kamna.
Petrolej se také používá jako primární zdroj paliva pro mnoho typů letadel, včetně raket, ve kterých je petrolej smíchán s kapalným kyslíkem, aby se dosáhlo dostatečného množství zdrojů tepla. Zatímco oficiálně nejsou žádné automobily, které mohou běžet jen na petrolej, tak mnoho lidí používá petrolej k tankování buď, aby prodloužili životnost jejich benzínu, nebo aby benzín v zimě nezamrzl. Je důležité si uvědomit, že petrolej je nestálý a těkavý jako benzín, proto by se s ním mělo zacházet po celu dobu s velkou opatrností před požárem.

Petrolej jako lék

Ačkoli je petrolej smrtelný při požití, byl použit v průběhu dějin k léčbě řady onemocnění. Lidové léčitelství vidí petrolej jako silný protijed na hadí uštknutí a je také často používán k zabíjení vší. Petrolejový postřik je účinný zabíječ volně žijících komárů například ve stromech nebo jiné vegetaci. Jako aerosolový insekticid je petrolej hojně užíván v tropických oblastech jako prevence před komářím hmyzem. V rozvojových zemích s omezeným přístupem k medicíně, je petrolej často používán jako náhrada za alkohol a ošetřují se s ním rány a popáleniny. Lékařský petrolej dále zastavuje krvácení a také se s ním léčí atletická noha anebo hemeroidy.
 

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Lékařský petrolej a babské rady

Petrolej na artritidu

Namočte citron v petroleji na jeden týden a pak přeceďte. Toto petrolejové tonikum lze použít na masáže kloubů postižených artritidou. Obvykle se masíruje dvakrát denně do ustoupení bolestí.
Další recept jak použít lékařský petrolej na artritidu mluví o tom, že se má smíchat petrolej se solí a takto pak nanášet na bolestivé klouby, na revmatoidní bolesti v kloubech a na namožené nebo bolestivé svaly. Říká se tomu petrolejová mast na rány a bolesti a hojně se používá v Indii, v Číně a na Dálném východě.

Petrolej na plíseň i ve vlasech i na lupy

Petrolej zlikviduje atletickou nohu a trichofycie. Atletická noha není nic jiného, než namožený nehet na palci nohy od častého běhání nebo chůze, pod kterým se utvořila plíseň. Trichofycie je plísňová infekce kůže, která se může vyskytnout jak u lidí, tak i u domácích zvířat, jako ovce, různý domácí dobytek, psi a kočky. Trichofycie je plísňové onemocnění vyvolané houbami rodu Trichophyton a Microsporum. Tyto plísně mohou vyvolávat charakteristické olupování kůže známé jako lupy ve vlasech, které petrolej dokáže léčit. Pravidelné používání petroleje na takto postižená místa dokáže zcela uzdravit od těchto typů povrchových plísní. Trichofycie postihují nejčastěji vlasaté a vousaté nebo chlupaté části pokožky, kde tvoří typické červeně ohraničené růžové olupující se fleky, někdy mokvající.

Petrolej na rány

Petrolej se také hojně používá jako desinfekce a zastavovač krvácení při poranění – na řezné rány a různá povrchová zranění.

Petrolej na bolest v krku

V nedávných dobách se petrolej používal k léčbě bolesti v krku máčením pírka v petroleji a lechtáním s ním v krku. Takto nanesený petrolej vydesinfikoval sliznici v krku podobně, jako to umí například jód. Dnes by se dal petrolej do krku místo pírka aplikovat pomocí malého rozprašovače.
Jiný recept, jak použít lékařský petrolej na bolest v krku, je dát do úst lžičku cukru, na kterou se nakapalo pár kapek petroleje. Cukr nechat postupně rozpouštět a polykat. 

Foto: ©Pöllö

odkaz na článek

. Petrolej jako lékařský prostředek [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Petrolej jako lékařský prostředek

 Petr

Dobrý den , prosím , kde je možné zakoupit lékárenský petrolej- todikamp ? Děkuji

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Lékařský petrolej

 Eva Kotíková

Prosím o sdělení, kde si petrolej mohu objednat. Děkuji. Kotíková

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Bolest vnitřní strany stehna

 Lukáš

Dobrý večer,
chtěl bych se s Vámi poradit. Koncem ledna jsem si poranil (stehno) a nevím co s tím mám dělat dále. Nevím přesně který to je.
musculus vastus medialis
dvojhlavý sval stehení

Chtěl bych se vrátit ke sportu, ale sval mi to nepovoluje.
Mohli by jste mi poradit jak bych to mohl léčit?
Měl jsem rehabilitace, ale nepomohlo. (elektřinu)

Počet odpovědí: 6 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Příčinou i řešením artritidy je výživa.

 Vladimír

Existuje příčinná souvislost mezi naší výživou a konkrétními nemocemi. Revmatoidní artritida je způsobena zhoršeným metabolismem vápníku v našem těle, protože v dnešní průmyslově zpracované stravě chybí důležité vitamíny a minerály, které tento metabolismus řídí. Bez nich se vápník dodaný ve stravě (kde je ho mimochodem nadbytek) ani v potravinových doplňcích neváže v kostech a kloubech, kde být má (příčina osteoporózy a artritidy), a naopak se ukládá v měkkých tkáních a cévách, kde být nemá (příčina aterosklerózy). To pak způsobuje infarkty a mrtvice (nejčastější příčina úmrtí populace). Často slýchané rady doporučující při osteoporóze nebo artritidě více vápníku + vitamín D (mléčné výrobky a doplňky s vápníkem) tudíž celou situaci paradoxně ještě více zhoršují. Zjednodušeně řečeno, čím více vápníku, tím více artritidy a infarktů. To, že artritida není způsobena věkem ani nedostatkem vápníku ve stravě, jak tvrdí lékaři, dokazují například populace Japonců nebo Thajců, kteří díky vhodnější stravě artritidu ani ve vyšším věku prakticky neznají a tak nepotřebují kloubní náhrady. Když se ale někteří z nich přestěhovali do USA nebo Evropy a přešli na zdejší stravu, trpí na artritidu a infarkty stejně jako my. Jako výživový poradce používám přístroj, který změří jaké minerály a vitamíny Vám v těle chybí. Poradím, jak je ve výživě doplnit, abyste se revmatické artritidy trvale zbavili a současně snížili i riziko infarktu. Kontakt a dotazy na 608 155 338.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Petrolej lékařský

 MARCELA DĚDOVÁ

Dobrý den, kde mohu petrolej lékařský zakoupit??? Děkuji Marcela Dědová

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Petrolej lekařský

 Anička

Petrolej lékařský kupujeme na petroleumd5.euweb.cz (je v homeopatické formě, příjemně chutná a pohodlně užívá). Je to opravdu zázračný všelék, užíváme jej celá naše rodina a doporučuji jej všem!

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Parafín petrolej

 zvedavy

udajne leci rakovinu:

denne 1 cajova lzice na lacno. (prip. nakapat na kostku cukru)
max. polevkova lzice
po dobu 6 tydnu. pak pauza 2 mesice
petrolej musi mit teplotu varu mezi 100 a 200 C
nesmi obsahovat benzen
npr: Total Spiridane D40 anebo Shell-Sol D40

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Petrolej lekarsky

 Jozef

prosim vas nemate nikto na predaj cisty petrolej alebo niekoho kto ho predava alebo ma. Vopred dakujem.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS