Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Rady proti zarůstání nehtů

 


Aktualizováno:

Poradna

Zarůstající nehet je onemocnění postihující nehtový komplex prstu, respektive jeho boční část v místě, kde nehtová ploténka naléhá na kožní okraj. Právě tam někdy dochází k patologickému vrůstání okraje nehtové ploténky do kožního valu, což způsobuje vedle nepříjemné bolestivosti také podráždění kůže s rozvojem zánětu, kterému říkáme paronychie. Paronychie může být náhle vzniklá neboli akutní, většinou se projevuje výrazným zarudnutím, bolestivostí a výtokem řídkého nebo hustého sekretu z okraje nehtu. Naproti tomu dlouhodobá, chronická paronychie se vyznačuje tvorbou takzvané granulace, tedy většinou jasně červené druhotné tkáně, kterou se organismus snaží zánět ohraničit a vyhojit, většinou bohužel neúspěšně. Zarůstání nehtů pozorujeme nejčastěji na palcích u nohou, spíše na zevním okraji nehtu (směřujícím k ostatním prstům) než na vnitřním.

Zarůstání nehtů

U zarůstajících nehtů platí jedno důležité pravidlo: vyrazit k lékaři co nejdříve. Ovšem pozor, je rozdíl, k jakému odborníkovi půjdete. Podle toho se totiž bude lišit léčba. Když vyrazíte k chirurgovi, nebude se s nehtem příliš zdržovat a strhne vám ho. Což může pomoci, ale taky nemusí, a strhávání nehtu se pak musí opakovat, což je bolestivá procedura. Když půjdete nejdříve ke svému praktickému lékaři, zjistíte, že může zvolit různý přístup. Ti starší jsou mnohdy zvyklí na jedinou léčbu – stržení nehtu, a tak vám vypíšou rovnou žádanku na chirurgii. Vyplatí se zeptat se, jestli není ještě jiná možnost. Při strhávání nehtu totiž může dojít k tomu, že se zničí i zárodečná tkáň nehtu. Ten pak vyroste už deformovaný nebo třeba rozpůlený a situace se nedá napravit. Navíc tím, že se nehet strhne, se sice dočasně vyřeší zánět, ale v okamžiku, kdy pacientovi dorůstá nová nehtová ploténka, se zánět obvykle obnoví, a to je důvod opakovaného strhávání nehtu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Funkce nehtové ploténky

Nehet řadíme mezi kožní orgány, stejně jako vlasy a kožní žlázy. Lékaři nemají jednotný názor na tvorbu lidského nehtu. Vzniká pravděpodobně vchlípením pokožky, která pokrývá část článků prstů. Nehet lze popsat jako průhlednou destičku, která je tvořená zrohovatělými buňkami pokožky. Leží na hřbetní straně koncových článků prstů ruky a nohy. Tloušťka nehtu se pohybuje v rozmezí 0,5 až 1 mm, na nohou jsou silnější. Nehet má kořen, tělo a volný okraj. Viditelná část zdravého nehtu je mírně klenutá a má růžovou barvu, která je dána prosvítajícími cévami nehtového lůžka. Nehtová ploténka je oddělena od ostatní kůže nehtu vzadu kožní řasou a po stranách kožními valy. Zrohovatělá pokožka, která se přesouvá zezadu a ze stran na nehtovou ploténku, se nazývá nadnehetní blanka a bělavá srpkovitá část nehtu se nazývá lunula neboli měsíček. Pod nehtovou ploténkou je nehtové lůžko. V části pod kořenem a lunulou je toto lůžko silnější a z této oblasti nehtová ploténka dorůstá. Denní přírůstek nehtu je 0,1 až 0,12 mm. Nehty na nohou rostou pomaleji, nejdéle roste nehet na palci u nohou. Nehty nejvíce přibývají ve dne a v létě, a také v těhotenství. Pomaleji rostou na nohou, v zimě a ve stáří. Funkce nehtu je ochranná. Nehet působí rovněž jako prostředník v přenosu tlaku na prsty, zvyšuje tak možnost přesnějšího rozlišení předmětů, kterých se dotýkáme. Bez nehtu se kůže v okolí může deformovat a může být zabráněno přenosu dotykových informací.

Zarůstání nehtů u miminek

Když zarůstají nehty malým dětem, je to větší problém. A stane se to snáz než u dospělých. Podle odhadů lékařů se s tímto problémem potýká celá čtvrtina dětí. Je to dáno i tvarem dětských prstů. O to víc je u dětí nutné vždy dodržovat zásadu číslo jedna: nehty se stříhají vždy rovně, nikoliv tak, aby kopírovaly tvar prstu. Dalším důvodem zarůstajících nehtů u dětí je špatné obutí. Pamatujte, že dětské boty musí být ne tak akorát, ale o dvanáct milimetrů větší, aby prsty měly v botě prostor. Zásadně u dětí také vybírejte kulatou špičku boty, momentální móda není důležitá, tu si maminky i dítka mohou užít, až bude mít noha po vývoji. Ale základy, které dítěti dáte správnou obuví, nebo naopak nesprávnou, si ponese celý život. Zarůstající nehty tak dítěti sami můžete „vypěstovat“. Předejít se tomu dá mimo jiné tak, že nehty budete pravidelně stříhat, i když se vám zdá, že to je ještě dobré. Správný interval je jednou týdně, ale u některých dětí, které mají potíže s nehty, klidně i co čtyři dny. U dětí rozhodně platí: když u zarůstajícího nehtu nepomůže správná péče a dobré boty, nepokoušejte se je léčit sami. Vyrazte k lékaři. Nebojte se, že by lékař dítěti nehet strhával, to se u malých dětí už skutečně nedělá, volí se jiné, šetrnější metody léčby.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Projevy zarůstání nehtů

Nejčastěji dochází k otoku, bolesti a začervenání nehtového valu, obvykle na palci u nohy. Okraje nehtu tlačí na kůži a tím ji rozruší. Později se v místě začne vytvářet zánět, rána krvácí. Strháváním strupu se tkáň obnaží. Tělo na to reaguje tak, že ve snaze zacelit ránu vytváří v místě granulační tkáň (tkáň natáhne tkáňový mok a tím podstatně zvětší svůj objem). U palce na noze bývá častěji postižena laterální strana nehtové ploténky (ta strana blíže ostatním prstům na noze).

Léčba zarůstání nehtů

Metoda pomocí náplasti

  • velmi úspěšná
  • bezbolestná a neinvazivní
  • založená na odtažení nehtového valu od nehtu (místo pak není tolik drážděno, a to jak v klidu, tak při chůzi)
  • je umožněn lepší odtok hnisu z rány, což zásadně přispívá k urychlení hojení
  • i když se rána zahojí, nelze do budoucna vyloučit návrat problému, pokud nebudou odstraněny skutečné příčiny
  • při prvních příznacích návratu stačí preventivně nalepit náplast

Zbroušení nehtu uprostřed

Tato metoda sama o sobě není příliš účinná, ale je určitě vhodná jako doplněk k lepení náplasti. Nehet můžete uprostřed oškrábat ostrou hranou nůžek. Nehet je tak méně tuhý, nemá tendenci se tolik zakulacovat a méně tlačí na nehtový val. V podstatě můžete pilovat v co největší ploše, ale vždy dávejte maximální pozor, abyste při pilování nezavadili o ránu nebo do ní nezanesli piliny.

Radikální metody

Chirurgický zákrok v této věci znamená zásah do anatomie a vyžaduje dlouhou rekonvalescenci, ale pokud je proveden dobře, je velice účinný. Každopádně je vhodné vždy nejdříve vyzkoušet postup odplísnění kombinovaný s náplastí. Pokud se blíží léto (tedy delší období, kdy používáte otevřenou obuv), tak zkuste počkat na operaci až na podzim, jestliže předchozí postupy nezabraly.

Další radikální metody:

  • laser
  • fenol
  • mechanické odstranění
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Péče a prevence o nehty

Někdo sice má tu smůlu, že má široké prsty a kolem nich vysoké kožní valy, což nehtu usnadňuje zarůstání, ale prevencí se dá zarůstání předejít i tady. Rady jsou jednoduché a všeobecně známé: nejdůležitější je správná bota s širokou kulatou špičkou ve správné velikosti a stříhání ne do kulata, ale rovně.

Další možnosti prevence:

  • aktivní přístup
  • protiplísňová opatření
  • dezinfekce otevřené rány
  • hygiena

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Caria

odkaz na článek

. Rady proti zarůstání nehtů [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Plíseň nehtu u palce nohy

 Kamila

Dobry den,
doktor mi diagnostikoval plíseň nehtu a předepsal mi Exoderil. Po 14 dnech pravidelného používání nevidim změny. Znáte nekdo jine metody k uzdraveni? Diky. K.

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Zarůstání nehtu palce na noze

 bronislava hájková

prosím o radu mám zarostený nehet na pamci u nohy už dlouhou dobu stříhání moc nepomáhá ale chtěla bych to zkusit bez chirurga mám hrůzuse strhavání nehtu prosím o radu děkuji

Počet odpovědí: 4 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Už mne palce u nohou nebolí...

 Bumbes

S přibývajícími roky se mi začaly na palcích nohou projevovat tyto defekty:

1 - nehty zesílily a začaly se kroutit do ruličky, tím se ve střední části oddělily od lůžka a silnější doteky byly bolestivé.
- řešení -- jednoduše jsem to vyřešil zakoupením smirkového pilníku (u Vietnamců za cca 10-15,- Kč) a vrchní plochu nehtu jsem obrousil cca o 1 mm - stačilo obrousit jen tu střední nejvyšší část, čímž jsem vytvořil uprostřed nehtu plošku, která po pár minutách začala uvolňovat zkrut nehtu i bolest zmizela, po několika hodinách se nehet narovnal, tak jsem ještě přebrousil výstupky, které po narovnání vznikly. Nyní už stačí cca po 1-2 měsíci přebrousit dorostlou část nehtu.

2 - kraje nehtů se začaly třepit a vzniklé otřepky začaly bolestivě zarůstat do kůže a působit značnou bolest, někdy až velmi omezující normální chůzi.
- řešení -- sebevětší vystřihávání a pilování krajů nehtu nepomáhalo, vždy se vytvořily otřepky a šponky, které působily problém. Vyřešil jsem to opačným způsobem - nechal jsem nehet dorůst až na úroveň kraje kůže a stříhám pouze nehet, který přečnívá a ostré kraje lehce opiluji, aby neničily ponožky, případně aby nezranily...

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Zarůstání nehtů

 Beránková D.

Dobrý den, po úraze mám problém se zarůstáním nehtů. Můžete mi, prosím, poradit o jakou náplast se jedná?

Děkuji

Ing. Danica Beránková

viz článek:

Léčba zarůstání nehtů

Metoda pomocí náplasti

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Zaustání PALCE NA NOHOU

 TEREZA

KDZŽ SI VEZMU UZAVŘENÉ BOTY NEMUŽU DOJÍT JAK MĚ PLCE BOLÍ MAM JE I ŽLUTÉ TAK NEVÍM

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Zarůstání nehtů

 Romana

Komu zarůstají nehty doporučuji podologa Jaroslava Fešara
syn měl problémy a po pár návštěvách je nemá.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Zarostlé nehty

 Libuše Kaclová

Ať dělám co dělám, nemohu sehnat kontakt na společnost, která pořádá kurzy na ošetření zar. nehtů. Stále nacházím jen odkazy na něco, ale to hlavní co potřebuji vědět se nedozvím.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Zarostlé nehty u nohou

 Libuše Kaclová

ráda bych absolvovala kurz na používání špon na zarostlé nehty pokud možno v Praze, nebo blízkém okolí.
Také bych znala ráda cenu, nejen kurzu, ale i pomůcek potřebných k jejich ošetření.
Děkuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Zarostlé nehty u nohou v praze kurzy

 Libuše Kaclová

ráda bych absolvovala kurz v Praze na ošetření zar. nehtů pomocí špon.
Jsem pedikérka a se zar. nehty mám bohaté zkušenosti, ale tato metoda mě zaujala. Díky za odpověď

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS