Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

 


Aktualizováno:

Nemoci

Plíseň nehtů, také známá jako onychomykóza, je plísňové onemocnění, které postihuje prsty a nehty na nohou u 5% obyvatelstva. Počáteční patogeny jsou všude kolem nás, ale nejvíce jich je ve veřejných zařízeních, jako jsou plavecké bazény, sauny a fitness centra. Když přijde léčba plísně nehtů příliš pozdě, může se jednat o vážný zdravotní stav nebo infekci. Včasná, řádná a pravidelná léčba onychomykózy, může odstranit plíseň nehtů natrvalo.

Složení nehtu

Nehet je anatomicky složitá kožní adnexe, která se skládá z:

  • nehtového valu,
  • nehtové ploténky,
  • nehtového lůžka,
  • nehtové stěny,
  • a okolní pokožky.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Růst nehtů

Plíseň nehtu se vyléčí jedině dorostem zdravého nehtu. Růst nehtů je dlouhodobá záležitost a celý nehet na prstě se obnoví asi tak za rok. Měsíčně nehet naroste přibližně o jeden milimetr. Obecně lze říci, že nehty na rukou rostou rychleji nežli na nohou.

Plíseň na nehtech u nohou

Nejchoulostivějším místem na vznik plísňové infekce nehtů na nohou je poškozený povrch pokožky nebo nehtu, Ten se poškodí neustálým tlakem pracovní obuvi, sportovní obuvi nebo zraněním. Plísňová infekce nehtů má typický průběh, který začíná na předním a bočním okraji nehtu. Ze vstupní části se patogen šíří stále dál dozadu ve směru nehtového valu, dokud není celý nehet zasažen. Pokud není léčena plísňová infekce, tak to většinou povede k celkovému zničení nehtu. Plíseň nehtů se někdy hojí sama, ale je tu riziko šíření na kůži, na jiné nehty nebo přenos na někoho jiného. Nejčastěji při plísni nehtů na noze se objevuje i bolest při běhu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Plíseň mění nehty

  • Barevné změny nehtu, který se při plísni mění z mléčně bílé a neprůhledné barvy na žlutou, hnědou, zelenou ale může dojít i k začernění.
  • Zesílení nehtu vlivem plísně, při kterém může dojít k zahuštění nehtové ploténky. Zdravé nehty mají tloušťku 0,5 – 0,75 mm u rukou, a u nohou je to do 1 mm.
  • Plíseň také způsobuje křehké nehty.
  • Při plísni dochází ke kompletnímu odchlípnutí nehtu.

Nebezpečné lokality s plísní

Plíseň se drží v horkém a vlhkém prostředí, proto je nejčastěji v saunách a v bazénech. Ale nachází se i ve sportovní obuvi, veřejných sprchách, hotelových pokojích a dalších místech, která nabízejí optimální možnosti infekce.

Sauna a plísňová onemocnění nehtů

Do sauny jde téměř každý na boso bez přezutí, v těchto místech se plíseň vyskytuje nejvíce. Použití pantoflí poskytuje jednoduchou a účinnou ochranu.

Plísňová onemocnění při sportu

Sporty, jako je tenis, horolezectví, jízda na koni, hra fotbalu a turistika patří ke sportům, ve kterých se nosí pevná a uzavřená obuv, která je ideálním místem pro vznik plísně, protože noha je propocena a po námaze. Krom toho se mohou tvořit v důsledku fyzické aktivity malé slzy nebo jiná zranění nehtů, které jsou ideálním vstupním místem pro plíseň. A dalším místem v této oblasti jsou společné sprchy, které sportovci využívají po sportu a spoléhají na ně, že jsou čisté.

Cestování a plíseň nehtů

Při cestování nejčastěji narazíte na plíseň v hotelových pokojích a tamních sprchách, protože se tam opravdu často nacházejí mykotické patogeny. Doporučuje se nošení přezůvek, aby se zabránilo nákaze.

Plíseň v domácnosti

I ve své vlastní domácnosti můžete chytit plísňovou infekci nehtů. Jestli máte člena rodiny, který má plíseň nehtů, tak se jedná o další možnost přenosu. Ale nejčastějšími oběťmi plísní nehtů jsou lidi s oslabenou imunitou, jedná se o staré lidi a lidi s cukrovou.

Plíseň z povolání

V některých profesích, jako jsou dělníci, řemeslníci, zahradníci, lesníci a další, by měli používat solidní obuv. Ale i s pevnou obuví a potícími se nohami se produkuje vlhko a teplé klima, které je ideální pro plíseň. U těchto profesí je třeba pravidelná kontrola lékařem, abyste se ujistili, zda nemáte plíseň nehtů.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Prevence plísně nehtů

  • Proti plísni nehtů nenosit přiléhavou obuv – nemělo by docházet k tlakům na nohu.
  • Proti plísni je třeba dbát na péči o nehty s pravidelnou manikúrou.
  • Proti plísni je účinné co nejvíce zkrátit nehty.

Preventivní opatření proti plísni nehtů

Každý, kdo již někdy trpěl mykózou nehtů, tak je stále ohrožen, protože může dostat plíseň nehtů znovu. Doporučuje se pravidelné prozkoumávání nehtů, ke zjištění zda už nevznikají nějaké další nové příznaky plísňové infekce.

Hygiena proti plísni nehtů

  • Do veřejných míst, jako jsou bazény, sauny, hotelové pokoje, choďte jen v pantoflích.
  • Pravidelně měňte ručníky a perte je aspoň při 60°C.
  • Na sušení nohou používejte pouze vlastní ručníky.
  • Ujistěte se, že máte suché nohy, hlavně mezi prsty.
  • Používejte tenké, prodyšné bavlněné ponožky, ve kterých se nohy tak snadno nepotí.
  • Měňte své ponožky denně.
  • Své boty měňte jak je to možné.
  • Pravidelně dezinfikujte svou obuv.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Diagnóza plísně

Plísně, které způsobují infekci nehtů, se nacházejí v našem prostředí, protože se mají rády teplo a vlhko. Normální zdravý nehet není infikován tak snadno, ve většině případů vzniku plísňové infekce za to může oslabení imunitního systému, různé nemoci nebo poranění nehtu. Rozpoznání plísně je jednoduché, protože je změněna barva nehtu, který se může také začít drolit. Pokud máte plísňovou infekci, tak je nutná léčba. Lékař diagnostikuje plísňovou infekci pod mikroskopem ze vzorku nehtu nebo za použití plísňové kultury.

Plíseň nehtů foto

Tady je vidět několik fotografií s plísní nehtů.

Léčba plísně nehtů

Plísňová infekce nehtu se může léčit jak zevně (lokálně), tak také pomocí lékové terapie (systémově). Trvání léčby závisí na stupni rozvinutí plísně.

Mírné až středně těžké onemocnění plísní nepřesahuje 50% nehtové ploténky. U onychomykózy s méně než 50% zasažením infekcí nehtové ploténky nebo nehtu je prováděna zevní lokální léčba. Rozhodující pro úspěch léčby všech nehtů s plísňovým onemocněním je její včasné zahájení.

Jestli je infekce rozsáhlejší než 50% nehtu, tak by měla být zahájena léčba pomocí orálního léku (tablety) pomocí systémové terapie. Správná forma léčby by měla být stanovena z diagnózy a od dermatologa.

Podpůrnou léčbou je bedlivě provedená lékařská pedikúra, u které jsou nehty ošetřeny profesionálně od lékaře. Pedikúra pomáhá udržovat nohy zdravé a s minimálním výskytem plísně.

Autor: ©Jakub Vinš

Foto: ©Dmitriy Filipenko

odkaz na článek

. Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Léčba mykózy

 Zuzana Sobotková

Všude se o tom moc hezky píše, ale je to jinak. Lékař Vám předepíše bez důkladné prohlídky lék (samozř. ten, z kterého má provizi) a víc se o Vás nestará.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS