Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Opruzeniny genitálií alias genitální herpes

 


Aktualizováno:

Poradna

Genitální herpes je virová infekce, která způsobuje vředy v oblasti genitálií. Genitální herpes je podobného původu jako vir, který způsobuje opary, horečku a puchýře kolem úst. Nakažená osoba zůstane infikována po celý život a vředy či opary se u ní mohou objevovat opakovaně. Nakažlivost genitálním herpesem je středně vysoká, infekce se šíří pohlavním stykem. U mužů se vředy vyskytují nejčastěji na pyji, u žen bývají postiženy velké stydké pysky, pochva a děložní hrdlo. Ložiska nemoci se šíří i na okolní kůži.

Příčiny genitálního herpesu

Genitálním herpesem se můžete nakazit prostřednictvím přímého kontaktu, obvykle pohlavním stykem s nakaženou osobou, která má již vytvořené puchýře. Velmi vzácně infekci šíří lidé, kteří vředy nemají. Pokud již máte genitální herpes, dbejte přísných hygienických pravidel, neboť herpes můžete pomocí rukou roznést i na jiné části svého těla.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Příznaky genitálního herpesu

Herpes způsobuje puchýře, které jsou bolestivé zejména v oblasti genitálií. Počáteční stadium infekce může být spojeno i s chřipkovými příznaky, horečkou, bolestmi kloubů, bolestí při močení, svěděním nebo brněním. Puchýře se obvykle hojí 1 až 2 týdny. Virus však zůstává v těle natrvalo, což znamená, že se vředy mohou opakovaně vracet. Pokud se vrátí, jsou naštěstí méně bolestivé a rychleji se hojí.

Fotografie

Tady jsou fotografie, na kterých je vidět genitální herpes.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Léčba

V současné době neexistuje žádný lék na genitální herpes. Pouze se doporučuje udržovat zasažené místo čisté a suché, protože se tak vředy rychleji léčí. Nepříjemné pocity může alespoň zmírnit namáčení postiženého místa ve slané vodě. Měli byste nosit bavlněné spodní prádlo, protože syntetické drží vlhkost a zpomaluje tím proces hojení. Virus se může šířit na další části těla pomocí rukou, snadno se přenáší například do očí. Proto je velmi důležité pečlivé mytí rukou po kontaktu s vředy. Lékař může léčit prvotní infekci práškovým pudrem, který rychleji odstraní puchýře. Bohužel tyto léky neumí nemoc ani zastavit, ani zabránit jejímu opakovanému výskytu. Pokud je průběh onemocnění závažný, může lékař předepsat určité léky.

Babské rady na genitální herpes

Podle rad starých kořenářek působí proti viru herpesu odvar z lapacha. Lapacho působí proti herpes virus typu II a také proti různým dalším živočišným virům jako například virus vezikulární stomatitidy, viru ptačí myeloblastózy, virus Rauscher - myší leukemie.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Můžete být nositelem?

Ano, můžete být nositelem. Herpes je obvykle šířen přímým kontaktem s puchýřky či vředy, ale i když nemáte žádné rány, existuje zde riziko, že předáte infekci svému sexuálnímu partnerovi. Při sexuálním styku je nutno dodržovat preventivní opatření (kondom). Pokud jste těhotná, informujte o možné infekci svého lékaře, protože může dojít k rozšíření viru na dítě, zejména v době narození. Lékař tak může podniknout konkrétní opatření již v průběhu těhotenství a následně při porodu.

Pamatujte si

Herpes je pro dospělé jedince nepříjemný, ale život ohrožující je pouze pro kojence. Jak jsme již zmínili, virus v těle zůstává a vředy se mohou vracet. Zde jsou rady, které vám mohou pomoci ubránit se jejich opětovnému výskytu:

  • Dostatečně odpočívejte a pravidelně cvičte.
  • Snažte se jíst zdravé jídlo.
  • Starejte se o své tělo a vyhýbejte se stresu.
  • Navštěvujte pravidelně svého lékaře.
  • Informujte o svém problému ty, s nimiž jste měli sex během posledních 2 let. Měli by být vyšetřeni a testováni na genitální herpes.
  • Používejte kondomy.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© неизвестен

odkaz na článek

. Opruzeniny genitálií alias genitální herpes [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Herpes

 Švrčina Jan

Prosím o informaci. Před dvěma roky přítelkyně dostala herpes. Bylo to zdlouhavé a nepříjemné léčení a přítelkyně se domnívala, že jsem byl toho příčinou já. Já jsem však nikdy ani v minulosti žádné podobné problémy neměl a nemám. Nevíme, kde se stala chyba a kde k tomu mohla přijít. Nikdo v našem okolí nic podobného ani v minulosti neměl. Doma v bytě má ale psa a já jsem dokonce hledal příčinu u něho, že mohl vyrus přinést i on. Už jsou to skoro tři roky a už se nic podobného neoběvilo. Prosím, jestli můžete podejte mi prosím bližší informace o možných příčinách a kde bych se mohl nechat vyšetřit, jestli snad nejsem nositelem i když žádné problémy tohoto druhu nemám, jak jsem uvedl. Zprávu prosím pošlete na můj e-mail. Děkuji a přeji hezký den.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS