Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Rakovina penisu a jak jí předcházet

 


Aktualizováno:

Rakovina

Patří mezi onemocnění penisu a ve vyspělých zemích se doposud vyskytovala jen vzácně. V současné době ale procento nemocných tímto nádorovým onemocněním stoupá. Na světě se rakovina penisu projevuje často v křesťanských zemích Afriky a také v Jižní Americe.

Rakovina penisu – příčiny

Nejčastější příčinou rakoviny penisu je nedostatečná hygiena. Při nedostatečné péči o penis se pod předkožkou vytváří sraženina bílkovin, která se nazývá smegma. Při několikadenním nashromáždění tohoto smegma vzniká na žaludu zánět, který může v některých případech vést až k propuknutí nádorového nemocnění. Tuto teorii potvrzují i statistiky, neboť u mužů, kteří mají obřízku a mají díky tomu stále obnažen svůj žalud, tak se u nich rakovina penisu nevyskytuje. Statistiky čerpají z obrovského množství muslimské populace, která je podrobena v rámci náboženských rituálů obřízce. Také Američané trpí rakovinou penisu o poznání méně. Dalším faktorem, který může vyvolat rakovinu penisu, je lidský papilomavirus (HPV). Tento virus se přenáší pohlavním stykem a v populaci je velice hojně rozšířen. HPV způsobuje záněty děložního čípku a také i rakovinu děložního čípku a napomáhá vzniku i rakoviny penisu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Rakovina penisu – projevy

Rakovina penisu se nejčastěji vyvine ze zánětů na žaludu vlivem nedostatečné hygieny. Zánět se zcela nezhojí, ale přejde do takzvaného přednádorového ložiska. Přednádorové ložisko se z počátku nezvětšuje a vypadá jako mechovité červené ložisko na žaludu penisu. Tato forma rakoviny penisu se nazývá Queyratova erytroplazie. Po čase se ale toto ložisko začne rozšiřovat a přejde v klasickou formu rakoviny penisu. V této formě může nádorové ložisko rakoviny penisu vypadat jako malý uzlík, vřídek nebo zarudlé místo například na žaludu. Nádor v této fázi již postupně prorůstá celým penisem a může zasáhnout mízní uzliny, odkud pak metastazuje a postupně zničí celý organizmus a hostitel umírá na celkové zchřadnutí. Toto rozlézání rakoviny penisu do okolí je obvykle patrné na bolestivě zduřených lymfatických uzlinách v tříslech.

Fotky, na kterých je pěkně vidět rakovina penisu a žaludu jsou zde: rakovina penisu foto.

Rakovina penisu a její diagnostika

V mnoha případech vředového onemocnění penisu nebo vředů na žaludu se nejedná o rakovinu penisu. Přesné konstatování, že jde o rakovinu penisu, jde pouze po mikroskopickém vyšetření vzorku podezřelé tkáně. Případně postižené mízní uzliny lze vyšetřit pohmatem nebo ultrazvukem popřípadě počítačovou tomografií.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Rakovina penisu a prevence

Statisticky nejúčinnější prevencí před rakovinou penisu je provedení obřízky v batolecím věku, tak zvané cirkumcize. Obřízka sice zajistí, že se nebude na žaludu a za předkožkou hromadit smegma, ale zároveň také zbaví penis milionů nejcitlivějších nervových zakončení, které umožňují slastné prožitky při pohlavním styku. Takže variantu obřízky je volit například v případě fimózy, kdy jde předkožka přetáhnout přes žalud jen s obtížemi. V ostatních případech nejpřijatelnější způsob, jak nejlépe předcházet rakovině penisu, je důkladná a hlavně pravidelná hygiena penisu. Další podru prevence rakoviny penisu by mohlo být proočkování populace (mužů i žen) proti některým kmenům HPV virů, což by narušilo jejich možnost se mezi lidmi obou pohlaví šířit. V současné době se toto relativně drahé očkování provádí na vyžádání u žen, jako prevence vzniku rakoviny děložního čípku.

V každém případě, pokud se na penisu nebo na žaludu objeví vřídek, červený flíček nebo se změní povrch žaludu a tento projev přetrvá po dobu jednoho měsíce, tak je nezbytné navštívit dermatovenerologa a nechat tento stav penisu zhodnotit tímto kožním lékařem. Beze studu ukažte svůj penis doktorovi, ať vás může zachránit před bolestivou smrtí, ke které vede rakovina penisu.

Rakovina penisu – léčba

Pokud není ještě pozdě a nádor penisu je zatím malý, anebo je zatím jen ve stádiu přednádorového ložiska, tak stačí pouhé ošetření laserem, kterým se přesně vypálí postižená tkáň, a tím se zabrání dalšímu rozvoji nádorového onemocnění na penisu. Při laserové léčbě rakoviny penisu se obvykle podaří zachovat všechny potřebné funkce penisu.

Při rozsáhlejším zachvácení penisu, kdy pacient přichází již s rozvinutým nádorem na penisu, tak již jediné řešení bývá totální resekce penisu. Totální resekce penisu znamená jeho úplná anebo částečná amputace. V další léčbě rakoviny penisu se pak pokračuje, jako u běžného zhoubného onemocnění, a to chemoterapií a ozařováním. Jako u každého zhoubného bujení, tak i u rakoviny penisu je třeba identifikovat nádor penisu včas, aby se zabránilo nepříjemným škodám při odstraňování zhoubné tkáně.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Rakovina penisu foto

Autor ©Mgr. Marie Svobodová

odkaz na článek

. Rakovina penisu a jak jí předcházet [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Operace varlat

 František Mašek

Dobry den.Dá se operovat varle tvrdé v lokální anestézi? děkuji

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Pihy na předkožce

 Pavel

Dobrý den,
mám jednu pihu už od dětství na předkožce a a rok zpátky se mi udělali 3 malinké pihy asi 1-2 mm. Nejedná se o rakovinu?
Díky Pavel

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Tvrde varlata po operaci tříselné kyly

 Mašek František

Jsem po 12 operaci kyl a poslední mi chirurg v jedné nemocnici zřejmě něco přerusil a od té doby mám tvrde a bolestive varlata jsem sledovany na urologi a PSA mám negativní,jédna se o rakovinu?

Počet odpovědí: 5 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Krvavá podlitina na přirození

 David

Udělala se mi na penisu krvavá podlitina. Co s tím mám dělat?

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Svědění a bíli povlak na penisu

 Jaroslav

Dobrý den . Mám cukrovku a beru jen léky . Očas si dám červené víno a následující den se mi oběví na penisu scvrklá kůžička , svědění a vytékající bílá asi plíseň . Asi po dvou týdnech se vše vrátí do normálu . Poraďte co stím ! Děkuji .

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Rakovina penisu,varlat......

 Pavel Fiala

Dobrý den.Již delší dobu pozoruji svědění penisu na kterém se mi udelali bílé a hnědé skvrnky,čím dál větší citlivost pravého varlete a zvětšení uzliny na pravé straně v potbříšku(mezi penisem a břichem).Prosím,na jakého lékaře se mám obrátit?U kožní lékařky jsem již byl a ta mi předepsala mast proti tvorbě kvasinek,která nepomáhá.Hygienu provádím každý den.

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Rakovina jazyka příznaky

 Magda

Nevíte někdo jak správně rozpoznat rakovinu jazyka? Mám pod jazykem takvý houbovitý útvar kolem ústí slinné žlázy. Někdy se zduří a je větší, jindy zase ne. Je to rakovina jazyka?

Počet odpovědí: 5 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS