Facebook Síť X Pinterest email tisk

Odkyselení organismu stravou

Napsala Mgr. Světluše Vinšová

Vydáno , aktualizováno

Výživa a dieta

Jako stromy mohou čerpat svou sílu z kořenového systému, tak člověk ji čerpá ze své stravy, lépe řečeno ze střevní mikroflóry. Je-li tento systém narušen, základní životní funkce nemohou být zachovány. Lidstvo se dožívá vyššího průměrného věku, platí však za to vyšším počtem onemocnění, jako jsou srdeční a oběhové choroby, onemocnění páteře a končetin, snížená imunita, nárůst nádorových onemocnění a mnoho dalších. Většina těchto nemocí je způsobena nevyváženým vnitřním prostředím – acidobazickou nerovnováhou.


Obsah článku

Kyseliny

Kyseliny, jež jsou odpadním produktem metabolických procesů, mohou, nejsou-li vhodně eliminovány, vést ke vzniku onemocnění. To platí i o alergickém onemocnění. V živých organismech se energie získává pomocí spalování sacharidů. Tímto způsobem dojde k uvolnění energie v malé sekvenci, kterou buňky čerpají pomocí různých metabolických výkonů. V tomto procesu spalování se vytváří látka, která se může stát pro buňku nebezpečnou – jedná se o kyselinu uhličitou.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kyselost buněk

Metabolické procesy jsou závislé na maximálně vyváženém pH prostředí buněk, mělo by se pohybovat pouze v rozmezí 7,34 až 7,40. V případě, že kolísá na vyšší nebo nižší úrovni některé enzymatické procesy, které regulují buněčný metabolismus, selhávají. Účinek enzymu je totiž závislý na stupni kyseliny – pokud hodnoty kyseliny nejsou optimální, dojde k zastavení metabolismu, což vede k otravě buňky a jejímu odumření. Tento proces se dá částečně eliminovat správným dýcháním. S každým nádechem dodáme organismu kyslík a uvolní se kyselina uhličitá, proto je pro organismus velmi důležité správné dýchání.

Nicméně při přeměně kyseliny uhličité vstupují do hry důležité regulační mechanismy přímo v buňce. Jedná se o minerální látky, zejména draslík a sodík, které neutralizují nově vytvořenou kyselinu na neškodnou sůl, která se následně dostane do oběhu a ledvin. Jedná se o koloběh, kdy se na jedné straně tvoří kyseliny a na druhé straně stoupá spotřeba minerálních látek na jejich odstranění.

U většiny lidí je vnitřní prostředí neustále kyselé. Překyselení je začátek mnoha nemocí! Onemocnění je totiž často výrazem extrémně namáhaného řízení acidobazické rovnováhy. V podstatě všechny regulační mechanismy slouží k vyrovnávání se s kyselinami bez poškození buňky. Když organismus vyčerpá veškeré možnosti, dojde ke vzniku onemocnění, které se může stát chronickým nebo nevyléčitelným.

Pojivová tkáň a ledviny

Akutní onemocnění je snaha organismu mobilizovat své rezervy a upozornit na hrozící nebezpečí. V tuto chvíli hraje velký význam pojivová tkáň, jelikož právě v ní se ukládají kyseliny. Všechny buňky a orgány jsou obklopeny právě pojivovou tkání. Ukládání kyselin v pojivové tkáni má nepříznivý vliv převážně na ledviny. Při zvýšené aktivitě nebo po jídle nejsou ledviny schopné bezprostředně odstranit soli, které se vyvinuly v průběhu neutralizace, jelikož pracují příliš pomalu.

Během spánku ledviny odstraní uložené kyselin. Kyselá moč se tak obvykle vyskytuje v dopoledních hodinách. Můžete si sami provést test na akumulaci kyseliny v pojivové tkáni. Původně hladká a jemná podkožní buněčná tkáň se stává pevnou, tvrdou a reaguje na tlak bolestí. Kůže začíná být rosolovitá a podstupuje změny (celulitidu). Nejhorší katastrofy způsobené kyselostí jsou srdeční infarkt a mrtvice. Velmi kyselé prostředí je zodpovědné za vznik neuróz a gangrén dolních končetin, které mohou vyústit v amputaci nohy.

Zákeřnost kyselého prostředí tkví v tom, že v mládí metabolismus organismu funguje dobře a je schopen se s kyselým prostředím vyrovnat. Ovšem s přibývajícím věkem dochází ke zpomalení metabolismu, dýchání, tělesné aktivity, poklesu hormonálních hladin a poklesu imunity – a problém je na světě.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Měřicí metody

Skutečná míra acidózy se pak dá poměrně snadno zjistit i v domácích podmínkách. Stačí ponořit do ranní moči lakmusový papírek, případně použít sadu pro zjišťování pH v bazénech. Hodnota pH moči se obvykle pohybuje v rozmezí 5–7 a ovlivňuje ji mimo jiné potrava: rostlinná strava moč alkalizuje, živočišná naopak acidifikuje. Hodnoty pod 5 signalizují acidózu (překyselení), nahromaděné toxiny a škodlivé látky v těle. Naměříme-li si takové hodnoty, měli bychom zbystřit, i nepatrné překyselení může velice snadno přerůst v akutní.

Měření kyselosti organismu pomocí krve se ukazuje jako poměrně nespolehlivá metoda. Tělo mobilizuje veškeré své síly, bere ze zásob, jen aby této důležité tekutině udrželo optimální pH. A tak i silně překyselený organismus může dlouho vykazovat poměrně neutrální hodnoty pH. Samozřejmě můžeme nechat stanovení acidity organismu na odbornících, kteří nám zároveň poradí, co a jak ve své životosprávě upravit, případně zcela změnit.

Kyselinotvorné potraviny

Potraviny bohaté na proteiny se počítají mezi potraviny kyselinotvorné a odebírají z těla základní prvky. Potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny, obsahují síru a obvykle také fosfor, oba prvky mohou být při špatné funkci organismu a přeměně na kyseliny pro nás škodlivé. K redukci kyselin využívá organismus uložené zásadité látky. Bere si vápník z kostí a zubů, hořčík, který měl zajišťovat nervovou činnost, svaly slábnou a produkují tak silně zásaditý amoniak. Když je tento proces znovunastolení zásady u konce, jsou odebrané minerály a stopové prvky vyloučeny močí. Dochází k oslabení činnosti orgánů a nemocem, které se při dlouhodobém překyselení organismu stávají chronickými. Ovoce a zelenina jsou bohaté na draselné soli, které tlumí kyseliny přirozenou cestou. Pokud jíme málo ovoce a zeleniny, nedostáváme do sebe draslík – minerál, který nás chrání proti vysokému tlaku a mrtvici. Důležitá je i rovnováha draslíku se sodíkem. Strava bohatá na sodík a chudá na draslík může mít na zdraví člověka neblahý vliv. Kvůli přesoleným, přeslazeným, chemicky barveným konzervovaným potravinám je tento poměr dnes spíše ve prospěch sodíku.

Obecně platí, že cukry, potraviny živočišného původů, průmyslově zpracované a rafinované potraviny, kvasnicové produkty, kvašená jídla, obilniny, umělá sladidla, káva, alkohol, čokoláda a sycené limonády jsou kyselinotvorné. Obilí je sice kyselinotvorné, ale některé druhy jako proso, pohanka a špalda jen velmi mírně. Naopak zásadotvorné je zejména ovoce a zelenina. I příprava jídla ovlivňuje výslednou kyselost/zásaditost. Zde platí, že syrová strava je více zásaditá než vařená jídla. Paradoxní je, že například šťáva z citrónu působí zásadotvorně. To dokazuje, že i když jsou potraviny kyselé na chuť, nemusí být kyselinotvorné. Užívání neředěné citronové šťávy před jídlem se dokonce doporučuje při snaze o odkyselení organismu.

Maso, ryby a masné výrobky: ančovičky, candát, halibut, hovězí jazyk, hovězí pečeně, hovězí řízek, humr, husa, husí játra, vepřová játra, játrové knedlíčky, jehněčí, jelito, jitrnice, kančí, kapr, karbanátek, klobása, krevní tlačenka, krocan, langusta, ledvinky, losos, makrela, mušle, ovarové koleno, pstruh, račí maso, rostbíf, rybí tyčinky, salám, sardele, sardinky, sleď, špek, špekáčky, štika, šunka, tučné vepřové maso, tuňák, úhoř, vepřová kotleta, zajíc

Pečivo, sladkosti a pochutiny: bonbony, brambůrky, coca‐cola a sladké limonády, cukr, cukroví, čokoláda, dorty, koláče, majonéza, marcipán, máslové sušenky, nugát, perník, preclík, sladké pečivo

Mléčné výrobky: eidam, ementál (45 % tuku), gorgonzola, sýr Bries, sýr s hříbky, tavený sýr

Ostatní: avokádo, bílé víno, burské oříšky, čaj černý, čočka, fritovací olej, hranolky, kandované ovoce, kari koření, kečup, kokosový olej, kokosový ořech, kompoty, liška jedlá, masox, pálenka, pivo, šampaňské, rum, smažené krokety, sůl, vaječný likér, whisky.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Zásadotvorné potraviny

Mezi zásadotvorné potraviny patří například špenát, syrové brambory, mrkev, celer, ředkvičky, banán, citrón, meruňky, grapefruit, mango, meloun, rozinky, fíky, slunečnicová semínka, mandle, za studena lisované oleje, zelený čaj.

Doporučení

Lidé by se měli naučit porozumět svému tělu. Jídlo a potraviny se v průběhu času mění, avšak naše orgány pracují stále stejně. Dříve bylo určitě snazší tuto rovnováhu dodržovat, lidé nad ní nemuseli přemýšlet, všechno šlo nějak přirozeně. Dnes máme na výběr velké množství chemicky upravovaných potravin, po kterých lidé z lenosti rádi sahají. Fast foody této situaci také nepřidávají. V zájmu svého zdraví bychom se měli snažit tuto problematiku pochopit a přehodnotit své stravovací návyky a tím si prodloužit zdraví.

Autor: © svevi
Foto:
© Fae



přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Meloun při průjmu
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Celozrnnou stravou proti rakovině
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
Témata

    Zajímavé články

    nové příběhy

    Gabanox 300 recenze

    Cempírek

    Léčivo GABAGAMMA 300 obsahuje účinnou látku gabapentin, což je antiepileptikum používané při léčbě neuropatické bolesti. U gabapentinu známe jeho nepříznivé účinky, jako je somnolence (ospalost), závratě, ataxie (nešikovnost), únava, nevolnost, zvracení a rýma. Alopecie (vypadávání vlasů) bývá jen vzácným vedlejším účinkem antiepileptik a u gabapentinu není doposud dobře popsaným jevem.
    Existuje ale jeden zdokumentovaný případ ženy (28 let), která dostala gabapentin v denní dávce 1,8 g na léčbu chronické bolesti po implantaci kardiostimulátoru. Po jednom týdnu léčby gabapentinem si všimla významného vypadávání vlasů a vyšetření ukázalo parciální oblasti alopecie (bez vlasů) mezi oblastmi s normálním růstem vlasů. Vypadávání vlasů bylo patrnější ve frontální a parietální oblasti. U této pacientky byly provedeny testy na štítnou žlázu, hematologické testy, plazmatické elektrolyty, hladiny železa a feritinu v krvi, kortizol a adrenokortikotropní hormon, a vše bylo v normálních mezích. Lékaři se proto začali domnívat, že ztrátu vlasů mohl vyvolat gabapentin, protože začátek vypadávání vlasů koreloval se zahájením léčby. Léčba gabapentinem byla ukončena a vypadávání vlasů se zastavilo dva měsíce po ukončení terapie, po čemž následovalo postupné opětovné zarůstání vlasů.
    Každý lék má svá rizika a je na pacientovi / lékaři, aby si vyhodnotili, zdali přínosy léčby tato rizika převyšují, či nikoliv. Promluvte si proto znovu se svou lékařkou o náhradním řešení.
    Pokud se dohodnete na jiné léčbě, pak mějte na paměti, že gabapentin je návykový lék a i po krátkodobé léčbě mohou nastat abstinenční příznaky, neboli příznaky z vysazení. Příznaky z vysazení se mohou objevit krátce po vysazení, obvykle do 48 hodin. Nejčastěji hlášené příznaky zahrnují úzkost, insomnii (nemožnost spát), nauzeu, bolesti, pocení, třes, bolest hlavy, depresi, neobvyklé pocity, závrať a malátnost. Pokud má být gabapentin vysazen, doporučuje se, aby byl vysazován postupně po dobu minimálně 1 týdne nezávisle na indikaci.
    Odkaz na zdokumentovaný případ vypadávání vlasů: https://www.jpsmjournal.com…(08)00650-7/fulltext

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Zkušenosti s Vironalem

    Cempírek

    Přípravek ENERGY VIRONAL obsahuje výtažky z 15 bylin a několik éterických olejů. To uvádí jeho výrobce. Uvádí také, že Vironal významně posiluje imunitu a schopnost těla bránit se průniku nežádoucích mikroorganismů.
    Cistus jsou sušené listy rostliny ze středomoří, o které se hovoří jako o antioxidantu.
    Podle příznaků, které popisujete, máte infekci ve svém těle již rozvinutou a tyto zmíněné preparáty na její léčbu už nestačí ani v kombinaci. Potřebujete akutně léky na zmírnění bolesti a úlevu od zánětu v očích. Samozřejmě, že nejlepší by byla návštěva praktického lékaře, protože můžete mít chřipku nebo covid, a pokud nejste očkovaná, tak může být v ohrožení váš život. Pokud to chcete řešit svépomocí, tak sáhněte po léku paracetamol (např. PARALEN 500) a dávkujte dvě tablety po šesti hodinách. Zůstaňte doma a snažte se to vyležet. Zavřené oči budou lépe regenerovat.

    Zdraví Cempírek!

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Zkušenosti s Vironalem

    Jana Voráčová

    Dá se kombinovat vironal s cistusem? Trápí mě bolesti v krku kašel ,rýma a zánět spojivek.Dekuji za odpověď Voráčová

    Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

    novinky a zajímavosti

    Chcete odebírat naše novinky?


    Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.