Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Minerál fosfor

 


Aktualizováno:

Doplňky stravy a léky

Fosfor je chemický prvek, který se dnes používá převážně v průmyslu. V čisté formě je toxický, ale ve formě fosfátu hraje v těle důležitou roli. Stejně jako minerály vápník a hořčík je důležitý pro stavbu kostí a zubů. Kromě toho má jako fosfát ústřední roli v zásobování buněk energií a je součástí buněčných jader a membrán.

Charakteristika fosforu

Fosfor je důležitý pro kosti, zuby, metabolismus, buněčná jádra a membrány buněk. Denní hodnota Optimální denní příjem činí 700 mg. Průměrná denní dávka fosforu je obsažena v:

  • 75 g parmezánu
  • 140 g syrového špenátu
  • 300 g krůtího masa
  • 130 g sóji

Nedostatek fosforu způsobuje poškození kostí a zubů. Všimněte si, že mnoho potravin obsahuje fosfát jako konzervant. Důležitými zdroji fosforu jsou mléčné výrobky, zejména sýry, dále ryby, drůbež, špenát, brokolice, sója, konzervanty v mase a masných výrobcích.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Příznaky nedostatku fosforu

Stejně jako u sodíku je nedostatek fosforu nepravděpodobný a obvykle k němu dochází jen při stavu podvýživy, nemoci nebo při alkoholismu. Příznaky nedostatku fosforu jsou podobné nedostatkům vápníku, kdy může dojít k poškození kostí a zubů. Vzhledem k rozsáhlé přítomnosti fosfátů v každodenní stravě musíte věnovat pozornost regulovanému příjmu. Příliš mnoho fosfátů může inhibovat absorpci vápníku.

Zdroje fosforu

Fosfát je dnes obsažen v mnoha potravinách. Mezi přírodní zdroje patří mléčné výrobky, zejména sýry, dále maso, ryby a zelená listová zelenina (špenát, salát). Zajímavé je, že také cedr obsahuje fosfáty. Maso a masné výrobky jsou konzervovány fosfátem. Rovněž mnoho nápojů obsahuje kyselinu fosforečnou jako konzervační prostředek (Coca Cola).

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Jon Sullivan

odkaz na článek

. Minerál fosfor [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.



Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS