Charakteristika draslíku
Draslík je důležitý pro správnou funkci nervového a svalového systému, srdeční svalovou aktivitu, metabolismus enzymů. Optimální denní příjem draslíku činí 2 g. Průměrná denní dávka draslíku (kalium) je obsažena v:
- 150 g fazolí
- 500 g banánů
- 300 g špenátu
- 500 g ryb
Nedostatek draslíku způsobuje poruchy nervového systému a funkce svalů, změny srdeční frekvence, metabolické poruchy. Přírodními zdroji draslíku jsou ovoce, luštěniny, zelenina, celozrnné obiloviny, banány, sušené ovoce, ryby a maso.
Příznaky nedostatku draslíku
Nedostatek draslíku vzniká při prudké fyzické námaze. Draslík je vylučován potem. Také gastrointestinální poruchy doprovázené průjmem mohou snížit vstřebávání draslíku. Potraviny s extraktem lékořice rovněž snižují množství draslíku v organismu, neboť draslík se naváže na látky obsažené v lékořici a spolu s ní opouští tělo. Prvním důsledkem nedostatku draslíku mohou být poruchy svalových činností, svalové křeče. Další indikací je výskyt zácpy. Nedostatek draslíku může vést také ke zvýšené srdeční frekvenci. Pokud trvá nedostatek delší dobu, dochází k narušení metabolismu. Jestliže je nutné doplnit větší množství draslíku, lze využít nutričních přípravků. Lidé s onemocněním ledvin, by měli dbát pokynů, aby nedošlo k překročení doporučené denní dávky.
Doporučená denní dávka draslíku
Děti
- Od narození do 6 měsíců 400 mg za den.
- 7–12 měsíců 860 mg za den.
- 1–3 roky 2 000 mg za den.
- 4–8 let 2 300 mg za den.
Mládež kluci
- 9–13 let 2 500 mg za den.
- 14–18 let 3 000 mg za den.
Mládež holky
- 9–13 let 2 300 mg za den.
- 14–18 let 2 300 mg za den a v případě těhotenství a laktace zvýšit dávky na 2 600 mg.
Dospělí muži
- 19–50 let 3 400 mg za den.
- 51 a více let 3 400 mg za den.
Dospělé ženy
- 19–50 let 2 600 mg za den a v době těhotenství a laktace zvýšit dávky na 2 900 mg za den.
- 51 a více let 2 600 mg za den.
Zdroje draslíku
Draslík se nachází především v zelenině, obilí a ovoci. Banány obsahují velké množství tohoto minerálu, a proto jsou považovány za ideální výživu pro sportovce. Také byla zjištěna větší hojnost draslíku v sušeném ovoci, odstranění vody totiž zvýší jeho koncentraci. Zelená listová zelenina, jako je špenát a salát, luštěniny nebo celozrnné potraviny poskytují tělu vhodné množství draslíku. Rovněž některé minerální a lázeňské vody obsahují vysoké množství draslíku.
Co obsahuje nejvíc draslíku
Draslík se nachází v široké škále potravin. Přidává se jako složka potravin a přirozeně se vyskytuje v řadě rostlinných a živočišných potravin.
Co obsahuje nejvíce draslíku
- balené výrobky se sníženým obsahem soli
- maso, vepřové, kuřecí a rybí
- ovocné šťávy a mléčné koktejly
- čokoláda a káva
- mléko a jogurt
Draslík také obsahuje
- kořenová zelenina, jako jsou brambory a batáty
- vinná réva, jako jsou rajčata, okurky, cuketa, lilek a dýně
- sušené ovoce, jako jsou meruňky
- listová zelenina, jako je špenát
- ovoce ze stromů, jako jsou manga a banány
- luštěniny jako cizrna, fazole a hrášek
Nejvíce draslíku v potravinách
- Mungo fazole 1 hrnek obsahuje 938 mg draslíku.
- Brambory (pečené) ½ střední brambory obsahuje 583 mg draslíku.
- Banán (Cavendish) 1 střední banán obsahuje 519 mg draslíku.
- Špenát (baby, syrový) 1 hrnek obsahuje 454 mg draslíku.
- Meruňka, sušená 30 gramů obsahuje 453 mg draslíku.
- Losos (vařený) 100 gramů obsahuje 380 mg draslíku.
- Mléko (plnotučné) 1 hrnek obsahuje 377 mg draslíku.
- Vepřové, panenská kotleta 65 gramů obsahuje 353 mg draslíku.
- Dýně, máslová (pečená) ½ hrnku obsahuje 332 mg draslíku.
- Kuřecí prsa (pečená) 80 gramů obsahuje 256 mg draslíku.
- Tuňák (konzervovaný) 100 gramů obsahuje 250 mg draslíku.
- Sladké brambory (pečené) ½ střední brambory obsahuje 229 mg draslíku.
- Cizrna (konzervovaná) 1 hrnek obsahuje 210 mg draslíku.
- Cuketa ½ hrnku obsahuje 201 mg draslíku.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © LBM1948