Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Léky proti pocení

 


Aktualizováno:

Doplňky stravy a léky

Hyperhidróza je nadměrné pocení, to znamená, že jedinec vylučuje více potu, než opravdu potřebuje k regulaci tělesné teploty. Naštěstí na tento problém existují léky, které vám může předepsat lékař. Nejčastěji se používají anticholinergika, v nichž je obsaženo methanthelinium, látka, která je v podstatě dobře snášena, protože nemá přímý vliv na centrální nervový systém. Ve farmaceutickém průmyslu existuje řada jiných léků, které jsou proti nadměrnému pocení stejně účinné. Tyto medikamenty jsou schválené, ale mohou být používáné pouze ve výjimečných případech a po konzultaci s lékařem.

Léky proti pocení

Léky proti pocení z třídy anticholinergik dosahují rychlého úspěchu, u pacientů se projeví pozitivní změny v pocení téměř okamžitě. Účinnou látkou je methanthelinium (Vagantin), které se používá právě na krátkodobou léčbu nadměrného pocení. Pro předvídatelné stresové situace, jako je například přijímací pohovor, mohou být tyto léky jasnou volbou. Naopak funguje-li přípravek na bázi účinné látky bornaprinhydrochlorid, dochází k regulaci pocení až za delší dobu. Látka je během léčby postupně organismem přijímána a následně začíná upravování problémů s pocením. Důležité je, že jsou na začátku dávky nízké a zvyšují se až do bodu, v němž se dostaví úspěch léčby. Plíživé, postupně se zvyšující dávky by měly minimalizovat vedlejší účinky.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jak zabránit pocení celého těla?

Obtížnému pocení celého těla je možné zabránit pomocí methantheliumbromidu nebo bornaprinhydrochloridu. Tento problém je v podstatě terapeutickou výzvou, protože existuje více možností, jak efektivně zacházet s lokalizovaným pocením.

Pot inhibují

  • obě anticholinergika;
  • methantheliumbromid (Vadantin), ale i nornaprinhydrochlorid (Sormodren) inhibují účinek acetylcholinu, který je důležitou látkou v nervovém systému;
  • acetylcholine (látka přenášející vzruchy v nervové soustavě) normálně stimuluje produkci a sekreci potu.

Léčba pomocí léku Vadantin a Sormodren je možná zatím jen pod dohledem německého lékaře, protože do Čech se tyto léky dosud nedostaly a v německých lékárnách jsou k dostání jen na předpis.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Další léky na potlačení nadměrného pocení

Existuje celá řada dalších léků, u kterých existují neoficiální zprávy o účinnosti při těžkém pocení, ale nebyly zatím zkoumány ve vědeckých studiích jako léky proti pocení a jejich aplikace není pro tuto diagnózu schválená regulačními orgány. Například léky na snížení krevního tlaku pomohou i proti pocení, ale smějí být předepsány jen na snížení krevního tlaku, nikoliv proti pocení.

Mezi tyto léky patří:

  • Beta-blokátory, které se používají pro snížení krevního tlaku a při zúžení věnčité tepny.
  • Blokátory kalciových kanálků, které jsou také užívány ke snížení krevního tlaku a zúžené koronární cévy, stejně tak i poruch srdečního rytmu.
  • Sympatolytika (také: antisympathotonics) jsou také předepsány pro snížení krevního tlaku, ale i při léčbě abstinenčního syndromu.
  • Psychotropní léky, jako sedativa, léky proti úzkosti léky a antidepresiva.

Babské rady proti pocení

Proti pocení celého těla pomáhá pití čaje ze šalvěje. Šalvějový čaj je třeba připravit vždy čerstvý maximálně na jeden den. Šalvějový čaj proti pocení se popíjí během dne v celkovém množství asi jeden až dva litry za den. Důležité je věřit, že šalvěj skutečně proti pocení pomáhá, protože po ní se budete potit buď stejně a nebo míň, ale nikdy ne více.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Minghong

odkaz na článek

. Léky proti pocení [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Pocení

 Věra

Můj přítel se poslední dobou silně potí po celém těle i na hlavě pokud je doma tak se převlékne ale v práci to nejde. Když byl u lékaře ten mu sdělil že je to v jeho věku (60)normalni ani jeden z nás to za normálni nepovažujeme .U lékaře byl několikrát a vždy stejná odpověď, žádné vyšetření nebo doporučení na odborné vyšetření prosím poraďte. Děkuji Věra

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Nadmerne poceni

 vasek

Dobry den chtel jsem se zeptat na nadmerne poceni ktere me provazi.pri jake koliv praci prochazce ci jake koliv cinosti se hodne potim v trislech na zadech a hrudniku.nevite o nakych lekach ci rade.doma se oblecu a nez dojedu vytahem dolu jsem spocenej nechapu to.diky

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS