Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Jak dostat pigmentové skvrny z obličeje

 


Aktualizováno:

Zdravá kosmetika

Hnědé pigmentové skvrny na obličeji, jsou s největší pravděpodobností lentigo. Tyto různě velké hnědé flíčky jsou označovány také jako stařecké skvrny a ve skutečnosti jde o kožní léze vzniklé působením slunce. S přibývajícím věkem a opakovanou expozici ultrafialovému záření se může začít přehnaně tvořit melanin. Když je pak v kůži melaninu hodně, tak vzniká pigmentace, která pak chrání kůži před dalším zářením. Melanin se může shlukovat do clusteru nebo může tvořit i oblasti s hyperpigmentací o velikosti mezi 0,2 a 2 cm. Za normálních okolností nejsou tyto hnědé pigmentové skvrny důvodem k obavám. Jak se zbavit těchto pigmentových skvrn napoví šest našich rad, které minimalizují jejich viditelnost na kůži.

1. Použijte účinné vybělovače kůže

Začněte používat krém s hydrochinonem nebo lépe krém, či sérum s Alfa-Arbutinem, který nemá tak škodlivé účinky, jako hydrochinon, jak o tom píše tento server: Současné trendy v bělení kůže. Tyto bělící látky můžou během týdne až dvou, ale někdy i za delší dobu, zničit vytvořený melanin a tím odstranit hnědé skvrny melaninové pigmentace z kůže. Dávejte pozor při aplikaci, abyste vždy ošetřili jen oblasti, kde je nechtěná hyperpigmentace, protože tyto bělící přípravky na pigmentové skvrny můžou zesvětlit i okolní kůži, kterou určitě zesvětlovat nechcete.
 

výběr z naší tvorby
pokračování článku

2. Na zesvětlení kůže zkuste retinoidy

Pokud se nepodaří pomocí hydrochinonu ani Alfa-Arbutinu stáhnout hnědou barvu stařeckých pigmentových skvrn, tak může pomoci látka retinoid. Je třeba zde poznamenat, že retinoidy kůži nebělí, ale opravují její poškození sluncem pomocí lepšího prokrvení. Retinoidy se takto úspěšně léčí melasma, akné a jizvy po akné. Retinoidy pomáhají snižovat množství nadměrného melaninu a pomáhají k rovnoměrné distribuci melaninu v kůži.
Takže zajděte za svým praktickým lékařem nebo dermatologem a požádejte ho o recept na lokální retinoly. Retinolů je mnoho, ale tohle jsou dvě nejoblíbenější masti: Retin-A a Differin. Retin-A je krém, který k bělení kůže využívá tretinoin, což je čistá kyselina retinová. Lék Retin-A je velmi efektivní při léčbě akné, zmenšení vrásek a na snižování pigmentu. Retin-A má také hodně vedlejších účinků, například loupání kůže a vysušená pokožka jsou nejčastějšími nežádoucími účinky léku Retin-A. Při zesvětlování kůže těmito léky vždy postupujte podle pokynů svého dermatologa.

Zde jsou příbalové informace pro pacienty k těmto lékům:

 

3. Kryoterapie na pigmentové skvrny

Promluvte si se svým lékařem o kryoterapii. Kryoterapie je postup zchlazení kůže, který umožňuje zlepšit vzhled stařeckých skvrn. Při kryoterapii se aplikuje na pigmentové skvrny tekutý dusík, který zde může účinně zničit melanin, který způsobuje hnědé skvrny na kůži.
 

výběr z naší tvorby
pokračování článku

4. Chemický peeling také může vybělit pigment

Chemické peelingy (exfoliace pleti) používají silné kyseliny k odstranění povrchové vrstvy kůže. Při chemickém peelingu dochází k rozleptání horní vrstvy kůže a hojení způsobí, že se začne tvořit nová – zdravá pokožka, která již nemá shluky melaninu, který zde dříve způsobil stařecké skvrny. Více se o chemickém peelingu dočtete zde: Chemický peeling
 

5. Dermabraze dokáže pleť zbavit nedokonalostí i pigmentu

Podobně jako chemický peeling, tak i kosmetická procedura dermabraze odstraní povrchovou vrstvu kůže. Ale místo kyseliny zde působí rotační kartáč a písek, který odstraňuje pokožku. Dermabraze je mechanický peeling.
 

výběr z naší tvorby
pokračování článku

6. Laser na bělení kůže

Můžete také podstoupit laserovou terapii zesvětlení kůže. Při laserové terapii na vybělení kůže se využívá světelná energie, která se směruje na kůži, kde se díky ní rozpadá melanin, což způsobuje že hnědé skvrny slábnou a ztrácí se. Pro úplné odstranění pigmentových skvrn bude zapotřebí více sezení.
 

Tipy, jak zabránit vzniku pigmentových skvrn

  • Je třeba učinit opatření k zabránění přístupu přímého slunečního svitu na pokužku a tím omezit výskyt nových stařeckých skvrn. To znamená používat opalovací krémy s ochranným faktorem SPF, klobouky a nevycházení na slunce ve špičce, která může být v létě v době mezi 10 hodinou a 16 hodinou.
  • Podezřelé pihy a jiné kožní léze, které mění barvu, tvar, velikost nebo texturu, by měly být sledovány lékařem na kožním, aby se předešlo rozvoji rakoviny kůže. Tyto příznaky totiž mívá zhoubný melanom, což je smrtelná forma rakoviny kůže.


odkaz na článek

. Jak dostat pigmentové skvrny z obličeje [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Jak dostat pigmentové skvrny z obličeje

 Ivan

Prosím můžete mi poradit jak odstranit pigment na čele už jsem stoho u navenej a vychybam se společnosti stidimse mezilidma Prosím prosím prosím o pomoc dekuji Kandrač také jsem zaregistroval ze se mito mění zmenšuje se a pak zase z věči.

Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Pigmenty

 zdena 30

prosim vas zachvili je tady jaro a ja udu mit zase pigmenty na oličeji jak tomu mam přejit??? dekuji zdena

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Pigmentové skvrny na obličeji

 Hana Piatková

Dobrý den.
Mám na obličeji pigmentové skvrny a kožní lékařka mi doporučila odstranění laserem.
Byla jsem již na dvou sezeních na klinice YES VISAGE a mám jít ještě na třetí. Na klinice mi řekli, že po třech zákrocích by to mělo zmizet. Ale po dvou zákrocích nevidím žádné zlepšení, vůbec se mi neolupuje pokožka, prostě nic. Jen mi to na chvíli ihned po zákroku laserem zčervená a než přijdu domů, jako bych nikde nebyla. Uvažuji, že na třetí sezení již nepůjdu, přijde mi to vyhazování peněz. Prosím o Váš názor.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem
Hana Piatková, Ostrava

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Pigmentove skvrny

 Pavlina Drozdova

Prosim oradu nemužu se zbavit pigmentovych skvrn na obličeji mamje každy rok v letě použivam krem na běleni Kawar a krem na opalovani 50+diky za každou radu s pozdravem Pavlina

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Velke pigmentove skvrny na obliceji

 Andrea Talovicova

DOBRY DEN JE MI 38 LET,VZDY,KDYZ ZACALO SLUNCE OBJEVOVALI SE MI PIHY NA OBLICEJI A NA PODZIM ZASE VYMIZELY.MINULY ROK SE MI UDELALA VELKA PIGMENTOVA SKVRNAPO CELEM CELE A NA PODZIM ZASE VYMIZELA,JSEM Z TOHO ZOUFALA,JE TO NEPEKNE,TAKOVA SKVRNA NA CELE...MOHL BY MI NEKDO PORADIT CO S TIM,DEKUJI.Andrea

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS