Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Domácí triky na jaterní skvrny v obličeji

 


Aktualizováno:

Poradna

Jaterní skvrny jsou průvodním znakem stárnoucího organismu a obvykle se vytvářejí zejména na rukou, ale někdy i na krku, zádech, nohou a především na nejméně příjemném místě – na našem obličeji. Tento nevítaný druh pigmentace signalizuje, že s naším zažívacím ústrojím a hlavně s játry není něco v pořádku. Pokud holdujeme alkoholu a kouření, skvrny se začnou objevovat už ve středním věku, a to především na rukou. Odstraňování jaterních skvrn se dnes už zcela obvykle provádí laserem, ale pokud chcete ušetřit a máte důvěru v recepty našich babiček, vyzkoušejte raději něco jiného.

Příčiny jaterních skvrn

Stařecké skvrny (Lentigo senilis) patří podobně jako mateřská znaménka a pihy k pigmentovým skvrnám na kůži. Vznikají tehdy, když je v kůži dlouhou dobu vlivem UV záření přítomno příliš mnoho volných radikálů. Pak dochází k nahromadění voskovitého hnědého pigmentu lipofuscinu, kterému se často říká i pigment stáří nebo opotřebení. Jinými důvody vzniku stařeckých skvrn může být například nadměrná konzumace alkoholu nebo tabáku, používání některých léků nebo nadbytek nitrátů v potravě. Nahnědlé skvrny mohou být velké až několik centimetrů. Světlá pokožka a úžehy, ale i časté opalování napomáhají rovněž vzniku stařeckých skvrn. Změny nejsou zhoubné, pro postižené však většinou představují kosmetický, a tím i psychický problém. Stařecké skvrny vznikají zejména na místech, která jsou vystavena slunečnímu záření. Podle míry pobytu na slunci se mohou vyskytnout už po čtyřicítce; v Česku je jimi postiženo více než 90 % lidí starších šedesáti let. Na rozdíl od klasických letních pih jsou stařecké skvrny viditelné trvale. Nejčastěji se vyskytují na hřbetech rukou, předloktích, v obličeji a dekoltu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Stařecké skvrny

Tzv. stařecké skvrny (někdy lidé hovoří o jaterních skvrnách, odborně jde o aktinickou pigmentaci) jsou světlejší či sytě hnědé nepravidelné skvrny, nejčastěji v obličeji, na rukou a v dekoltu, také ale na krku a později i jinde po těle. Posouzení toho, zda jde o stařeckou skvrnu, ale nemusí být vždy jednoduché. Pokud máte tedy nějaké pochybnosti, je dobré se svěřit do rukou lékařů. Domácí či neodborné odstraňování projevů, u nichž si nositel není jistý jejich charakterem, není na místě.

Jak předejít stařeckým skvrnám?

Problémy většinou začínáme řešit, až když nastanou, a tak v mládí jen málokdo uvažuje o prevenci před stařeckými skvrnami. A dá se jim vlastně nějakým způsobem předcházet? V závislosti na genetických vlohách postihnou tyto skvrny obvykle postupně v určitém rozsahu každého. Pokud jich není mnoho a nejsou spojeny s dalšími mnohočetnými aktinickými projevy, nemusí ani nutně esteticky vadit.

Opalování na slunci a v soláriu má v této souvislosti podstatný vliv, takže je třeba se mu vyhnout. Nejlepší prevencí je přiměřená ochrana před sluncem (v závislosti na typu kůže a věku), nenavštěvovat solária, necestovat pravidelně do zemí, na jejichž podnebí naše kůže není stavěna, a samozřejmě nepoužívat přípravky na usnadnění opalování (např. s bergamotovým olejem). Vedle toho mohou trochu pomoci i výživové doplňky obsahující beta-karoten a antioxidanty (vitamín E, C, lycopen).

Je ale pravda, že ani důsledná prevence nemusí vzniku skvrn zcela zabránit, ani přípravky s ochranným faktorem 50+ nechrání stoprocentně, navíc partie jako ruce se obvykle nedaří chránit důsledně, a člověk nemůže být „otrokem prevence“.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Léčba stařeckých skvrn

Kromě běžné kosmetické péče jsou vhodné jemné peelingy, a to především v zimním období, u již rozvinutých skvrn někdy pomáhají středně silné peelingy či zákroky laserem. Odstranění však bývá svízelné, řadu skvrn lze odstranit pouze částečně – pouze zesvětlají, navíc je po těchto zákrocích ošetřená kůže obvykle velmi citlivá na další UV záření a při náhodném či neuváženém pobytu na slunci se skvrny mohou poměrně rychle tvořit znovu.

Možná už jste také slyšeli o tom, že je na stařecké skvrny dobrý citrón. Citrón je totiž účinný zesvětlovací prostředek. Podle „babských rad“ se skvrny mají potírat denně neředěnou citrónovou šťávou, například jemným štětečkem, a výsledek by se měl dostavit během tří měsíců.

Skvrny lze odstranit různými způsoby. Kdo chce stařecké skvrny alespoň krátkodobě opticky odstranit, může je překrýt tónovacím krémem, což je však z dlouhodobého hlediska poměrně náročné a nákladné. Skvrny lze opticky zesvětlit krémy. Bělicí účinky má například řeřicha potoční nebo derivát vitamínu A s peelingovým účinkem. Léčba takovým krémem musí být prováděna denně. Jelikož se vlivem přípravků ošetřovaná místa stávají citlivější na slunce, je nejlepší podstoupit tuto kúru v zimě nebo alespoň večer. Pokud se člověk chce zbavit skvrn nadobro, může si lékařem nechat odstranit svrchní část kůže. Existují různé možnosti – peeling ovocnými kyselinami, mechanické obrušování, zmrazení nebo odstranění prostřednictvím laserových paprsků (fotojuvenizace). Vrstva pokožky se skvrnami je odstraněna a pod ní vznikne nová, normálně pigmentovaná kůže. Výhodou této metody je, že pigmentace v kůži je odstraňována cíleně a selektivně a současně je chráněna tkáň v okolí. Ovšem i při ní jsou ošetřená místa do úplného zahojení velmi citlivá na UV záření.

Domácí léčba stařeckých skvrn

Domácí léčba zahrnuje použití různých bylin nebo rostlin:

  • Aloe vera je považována za léčebný prostředek pro všechny kožní potíže. Šťáva právě z této rostliny je účinná při bělení jaterních skvrn. Měla by se používat dvakrát denně po dobu jednoho až dvou měsíců, aby se dostavil viditelný efekt.
  • Podmáslí je používáno už po generace k čištění kůže a jako kosmetický pomocník. Obsahuje kyselinu mléčnou, která je výhodná pro snižování nevzhlednosti jaterních (stařeckých) skvrn.
  • Aplikace ricinového oleje po dobu dvou měsíců v dávkování dvakrát denně. Ricinový olej se vtírá na nevzhlednou oblast kůže. Po uplynutí doby dvou měsíců dochází ke ztrátě jaterních skvrn.
  • Čerstvá citrónová šťáva je účinným bělidlem kůže. Kyselina přítomná v citrónové šťávě je účinná při zeslabování skvrn.

Také je důležité, abyste se dočasně vyhýbali slunečnímu záření, protože po použití přírodních bělidel je pokožka velice citlivá. Taktéž je nutné vyvarovat se konzumaci nezdravých jídel, kofeinu, tabáku a alkoholu. Ideální je konzumovat zdravou stravu, která je bohatá na beta-karoten, zejména se jedná o mrkev, špenát, dýni, květák a mango. Zároveň je vhodné jíst potraviny bohaté na vitamín E, ten je obsažen v mandlích, pistáciích, sójových bobech a arašídech.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© skin

odkaz na článek

. Domácí triky na jaterní skvrny v obličeji [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Jak používat jablečný ocet kvašený na jaterní skvrny

 Miroslava Kobzáňová

Na rukou a i někde na těle mám jaterní skvrny!!! Chtěla bych to odstranit přírodní cestou! Narozena 1950. Díky.K.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Fleky po tele hnede

 Barbora

Zdravim uz od zari me skacou fleky hnede po tele vzlast po rukach a nohach nebyla jsem na vysetreni krve .Chci se zeptat nemam to od jater????? dekuji.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Starecke fleky citronova stava

 Peter

Citronova stava je super!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Jak odstranit stařecké pigmentové skvrny

 Jana Nováčková

Pěkný den,já si myslím,že to nejde odstranit v 70 letech.děkuji JN

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Triky na skvrny kožní a také na obleceni

 Marketa Ranglova

Zdravím potřebuji znát uciny preparát z domácích potravin které odstraní make up z mě nové tyrkysové halenky tak ať. Zachava se její barva..poraďte prosím

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Ceskaordinace.cz

 Nikol

Dobry den ja mam takovi problem na tele a tvari cele zada a hrudnik mam fleky hnede ale jak jse jdu koupat tak je mam fialove a strasne to svedi a nevim co mam delat mam to uz dva roky a nivim co mi presne je ale asi nikdy si uz ne obecu saty tak vas prosim o pomoc

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Příčiny jaterních skvrn

 Vlasta

Je mi 60 let, pigmentové skvrny na rukou mám od mládí, teď se už tvoří i v obličeji, tělo mám poseté různými znaménky, někdo se mě štítí, jinému to nevadí, hezké to není, ale co s tím? Mám se oběsit? Jsou horší nemoce kůže, ekzémy, lupénka, takže já to neřeším. Tím nechci říct, že by mi to nevadilo. Lejzr je drahý, na to bych neměla finance, takže nezbývá nic jiného, než se s tímto neduhem naučit žít. Nebo se najde někdo, kdo s tím má nějaké zkušenosti a ví nebo zná nějaký přípravek či krém, po kterém tyto ošklivé skvrny zmizí a už se neobjeví???

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS