Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Domácí léky na vyrážku

 


Aktualizováno:

Doplňky stravy a léky

Plané neštovice, svrab, kopřivka, lupénka a vši mohou na vaší kůži způsobit nepříjemnou, svědivou vyrážku. Raději se poraďte s odborným lékařem, který určí, o jaký typ vyrážky jde, co je její příčinou. Pokud lékař zjistí, že není zapotřebí medikamentózní léčba, neváhejte sáhnout do domácích zdrojů, abyste se zbavili nepříjemných pocitů a svědění.

Ovesné vločky

Vyrážku nejvíce zklidní asi dvacetiminutová koupel ve vlažné vodě s hrstkou ovesných vloček. Nejvhodnější je lázeň s příměsí koloidních vloček, ty jsou k dostání v lékárnách, ale můžete používat i normální ovesné vločky. Koloidní ovesné vločky jsou ve formě jemného prášku, který neucpe odtok vaší vany. Pokud použijete normální ovesné vločky, odstraňte oves například pomocí cedníku.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Studený obklad

Máte-li nutkání neustále se škrábat, položte na podrážděnou část pokožky studený obklad, čímž nejen zabráníte škrábání, ale zmírní se i nepříjemné pocity z vyrážky. Navlhčete čistý ručník nebo žínku ve studené vodě a přiložte jej na podrážděnou kůži. Studené voda bude odčerpávat teplo z vaší kůže, čímž bude eliminovat vyrážku a podrážděná kůže se uklidní. Studený obklad vás může odradit od škrábání i během spánku.

Vitamín C

Vitamín C pomáhá snížit podráždění a svědění způsobené vyrážkou, protože obsahuje antioxidanty. Rozdrťte na lžíci tabletu s obsahem vitamínu C a nasypte ji do sklenice s trochu vody, tím utvoříte hustou pastu. Pastu pak naneste na vyrážku, ale dávejte pozor, abyste se nepoškrábali.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Pasta z jedlé sody

Pokud si nemůžete během dne dávat na podrážděnou pokožku studené obklady nebo se koupat v lázni z ovesných vloček, nabízíme vám další variantu – použít jedlou sodu. Jak na to? Smícháte 1 polévkovou lžíci jedlé sody s několika kapkami vody, až vznikne hustá pasta. Pastu z jedlé sody pak rozetřete na postižené místo a necháte ji zaschnout, za chvíli zjistíte, že se už nemusíte škrábat, protože svědění ustupuje a kůže se zklidňuje.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Own work

odkaz na článek

. Domácí léky na vyrážku [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Vyrazka

 Olina

Dobry den dostala jzem svetr od zname ,ktery sama dostala svetr jsem nosila na sobe asi 3hodiny a do rana jsem mnela na tvari vyrazku a pozdeji na dekoltu ,krku a na obou pazich.nejprve se objevilimale pupinky a na pazich takove male livanecky ktere jsem rozskrabala a objevila se malicka vyrazka nejhorsi je,ze jsem nakazila osmnatiletou dceru a trinactileteho syna a porad nevim co to mame a jak jsem infekcni?

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS