Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Černý česnek

Černý česnek je mazlavý, bez typického zápachu a s nasládlou umami chutí. Černý česnek je 100% přírodní, chuťově jedinečný a bohatý na zdraví prospěšné látky. A proč je celý černý? Při procesu zrání za vysoké teploty a vlhkosti dojde k přeměně látek, chutí, vůně a barvy. Během přípravy černého česneku nejsou použity žádné další látky, důležitá je pouze teplota a vlhkost, jedná se vlastně o mimořádně dlouhé a pomalé pečení.

Černý česnek podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že černý česnek je typická ingredience asijské kuchyně. Vzniká Maillardovou reakcí (nikoli fermentací), kdy se celé cibule česneku vystaví zvýšené teplotě po dobu několika týdnů, čímž se barva stroužků změní z bílé na černou.[1]

Tento česnek je úplně černý, ale přitom není spálený ani obarvený. Je měkký a mazlavý, proto není vysušený a šťávy má pořád dostatek. Není ostrý, ani štiplavý, má spíše nasládlou umami chuť.

Účinky

Černý česnek obsahuje celou řadu antioxidantů, polyfenolů, flavonoidů, siřičitanů, síranů a široké spektrum vitaminů. Dohromady obsahuje kombinaci látek, které na základě mnoha vědeckých studií pozitivně působí na naše zdraví, proto v mnoha ohledech dokonce předčí klasický česnek.

Pozitivní efekty na lidské zdraví:

  • silně antioxidační
  • antibakteriální a antivirální
  • hepatoprotektivní (ochrana jater)
  • posilující imunitu
  • protirakovinný

Výroba

Černý česnek se připravuje z klasického česneku bez přidání jakýchkoliv dalších aditiv. Je velmi silným antioxidantem a dále obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek. Jeho použití je jednoduché, dá se konzumovat jak samostatně, tak jej lze snadno přidat do většiny jídel. V procesu výroby nejsou použity žádné další přidané látky – černý česnek je 100% přírodní, vzniká pouze regulací teploty a vlhkosti, proto se nejedná o česnek fermentovaný, jak uvádí mnohé zdroje (fermentovaný je technicky nesprávné označení kvůli absenci přidaných kvasinek do procesu výroby).

Přirozeně se v něm nachází oxid siřičitý a siřičitany v množství vyšším než 10 mg/kg. Tyto látky spadají do kategorie alergenní, proto jsou uvedeny i na obalu výrobku. Není se však třeba obávat negativního efektu oxidu siřičitého, pokud by nedošlo ke konzumaci v extrémně vysokých dávkách (několik 60gramových balení naráz). Přirozený oxid siřičitý a siřičitany mají mimo jiné konzervační účinek, působí jako antioxidant a přispívají k ochraně proti plísním a bakteriím. V černém česneku se během procesu zrání přemění cukry, aminokyseliny, mikronutrienty a další fytochemické látky.

Trvanlivost výrobku je až 1 rok – vždy uvedeno na obale. Produkt je vhodný i pro vegany.

Skladování: Při pokojové teplotě na suchém tmavém místě. Tip: Pro lepší chuť skladujte v ledničce.

Kvašený černý česnek

Mnoho lidí píše o černém česneku, ale bohužel jde často o poněkud rozporuplné informace. Ale jedna věc, se kterou všichni souhlasí, je, že jeho chuť je téměř nepopsatelná a kulinářské možnosti nekonečné. Popisy zahrnují chuť tmavé čokolády, karamelu, octa, melasy, ovocné aroma a náznaky vanilky. Není proto překvapením, že černý česnek je novou zázračnou ingrediencí pro kuchaře v kuchařských show. Tento zázrak si ale můžete připravit i vy sami doma.

Výroba černého česneku

Černá barva je výsledkem chemické reakce zvané Maillardův proces. To je to, co způsobuje hnědnutí v mnoha potravinách, jako je dušená cibule, sežehnutý steak, toast, preclík či u pražení kávových zrn.

Reakce produkuje stovky chutí a dodává černému česnek jedinečnou chuť. Jen mírné teplo a čas přemění čerstvé hlavičky česneku do charakteristické černé barvy.

Recept

Recept je jednoduchý, stačí jen udržovat česnek v teplotě kolem 60 °C po dobu 3–4 týdnů (a zároveň zajistit, aby česnek nevyschl). Můžete si k tomu koupit česnekový kvasicí box, ale ten je určený spíše pro velkovýrobu, doma si jej můžete zkusit leda tak vyrobit v menším provedení.

Postup:

  • Vyberte nejlepší hlavičky česneku, ujistěte se, že nejsou plesnivé nebo ztrouchnivělé – a neloupejte je.
  • Očistěte česnek od případné hlíny, ale nechte ho ve slupce a zabalte ho do alobalu, klidně i dvě vrstvy (čím více použijete česneku, tím lépe; vznikne tak lepší aroma).
  • Vložte zabalený česnek do nádoby, která by měla být vzduchotěsná, protože aroma česneku je při tomto procesu velmi intenzivní.
  • Při kvašení v boxu nastavte teplotu na 122–140 stupňů. Nastavte vlhkost na 60–80 % po dobu 10 hodin.
  • Po prvních 10 hodinách změňte nastavení na 140–160 stupňů a změňte vlhkost na 90 % po dobu 30 hodin.
  • Po těchto 30 hodinách, změňte teplotu až na 180 stupňů s vlhkostí až 95 % na 200 hodin.
  • Po uplynutí 200 hodin bude černý česnek hotový.

Tento postup je jeden z mnoha, jde o to trochu experimentovat.

Tipy

Přednostně používejte bílý nebo červený česnek. Důležité je, aby hlava česneku byla velká a kulatá. Žádný ze stroužků by neměl být rozdělán a celá hlava by měla být neporušená.

Nepoužívejte česnek, který je nahnilý nebo jinak porušený.

Je vhodné, aby vlhkost byla pokud možno 70 %.

Na výrobu černého česneku nepoužívejte špinavý česnek s nečistotami. Vždy jej pečlivě umyjte a očistěte. Pokud je to možné, použijte čerstvou filtrovanou vodu, po umytí nechte česnek sušit na suchém a chladném místě minimálně 6 hodin nebo déle, dokud nebudou paličky zcela suché. Nepokoušejte se spustit chemický proces, dokud bude česnek mokrý nebo vlhký.

Můžete zkusit použít rýžovar a několik dní česnek ohřívat. Nebo se dá použít i fermentační box, jak bylo popsáno výše.

Ovšem nejjednodušší je si černý česnek koupit. Zakoupit se dá v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu, cena za kilogram ale není nijak malá. Za 200 g černého česneku dáte i 400 korun. K dostání je také v lékárnách jako doplněk stravy v kapslích.

Použití je praktické a je bezpracné. Vyloupané stroužky česneku můžete rovnou přidat do jídla nebo je konzumovat samotné. Černý česnek je vhodný do salátu, do italské pasty nebo v čerstvém sýru jako dip. Můžete ho dát prakticky všude a jídlo získá chuťově nový rozměr.

Černý česnek v rýžovaru

Palici zdravého česneku omyjeme mokrou houbičkou a necháme jej uschnout. Rýžovar vysteleme papírovou utěrkou. Doprostřed postavíme skleničku s vodou a kolem ní vrstvíme čistý, omytý a suchý česnek. Rýžovar zapneme jen na udržování v teple a zavřeme. Takto udržujeme česnek maximálně 40 dní. Podle potřeby doplníme vodu a můžeme i přeházet vrstvy česneku. Poté hotový česnek oloupeme a můžeme rozmixovat. Nyní již můžete použít dle svého uvážení.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Garl

zdroje
odkaz na článek

. Černý česnek [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis
Jméno
E-mail
Komentář

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

Připojit fotku

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

ODBORNÁ ZPŮSOBILOST

Článek napsala zdravotní sestra Mgr. Světluše Vinšová.

Tento nástroj neposkytuje zdravotní poradenství. Viz další informace.

Lidé také čtou

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU