Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Brambory na pleť

 


Aktualizováno:

Zdravá kosmetika

Brambory jsou bez pochyby jedním z nejpopulárnějších druhů zeleniny po celém světě. Je to jednoduše proto, že jsou různými způsoby používány při vaření. Brambory můžeme smažit, péct, vařit v páře a použít je ve spoustě jiných receptů na různé typy chutných jídel. Možná vás to překvapí, ale brambory jsou ještě lepší, než na jídlo, i jako praktický účinný kožní lék v jejich přirozené syrové podobě. Syrové brambory jsou skvělé na čištění pleti a dokážou pomoci i od mnoha kožních problémů.

Přínosy syrových brambor na pokožku

Syrové brambory jsou bohaté na minerály, jako je draslík, síra a fosfor. Tyto minerály jsou vynikající při péči o pleť. V čerstvé bramborové šťávě je k dispozici přítomnost vitamínů a antioxidačních sloučenin, které napomáhají ke zlepšení pleti a které zároveň mají i antibakteriální účinky. Také enzymy přítomné v dřeni syrových brambor jsou skvělé pro péči o pleť.
Kůra neboli slupka syrové brambory je rovněž známá jako účinný prostředek v boji proti kožním problémům. V mnoha případech je pro lepší výsledky doporučeno, aby se nastrouhal celý syrový brambor i s jeho slupkou a aplikoval se jako bramborová pasta na obličej.
 

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Syrová brambora a výhody pro pleť

Mnoho lidí už zažilo blahodárné účinky plynoucí z používání syrové brambory na čistou pleť a pro boj proti kožním problémům, takže je to praxí prokázaný lék.

  • Syrový brambor především a nejlépe čistí pokožku. Tím pomáhá pokožce rychleji zahojit akné, červené pupínky a černé tečky.
  • Brambora pomáhá zklidnit zánět na kůži po různých poraněních, popáleninách a řezných ranách.
  • Antibakteriální vlastnosti bramboru pomáhají léčit kožní bradavice.
  • Šťáva z brambory pomáhá vyčistit mastnou pleť na obličeji, protože ji zbavuje přebytečného tuku.
  • Brambory jsou velice bohaté na obsah kyseliny alfa-lipoové. Kyselina alfa-lipoová dokáže na pokožce redukovat jemné linky i vrásky, ale i další projevy na pokožce, které jsou spojeny se stárnutím. Například oční vaky a tmavá kůže kolem očí můžou být díky kyselině alfa-lipoové účinně odstraněny přikládáním gázových váčků naplněných se strouhaným syrovým bramborem.

 

Recepty, jak použít syrové brambory na pokožku

Mezi nejčastější způsoby, jak v kosmetice pracovat se syrovým bramborem, při čištění pleti je jeho nejjemnější nastrouhání.

Bramborová maska pro mastnou pleť

Nastrouhejte syrové brambory tak jemně, jak je to možné a aplikujte ji na obličej jako masku. Nastrouhanou bramboru nechte na obličeji na dobu 15 až 20 minut a pak ji umyjte roztokem vody a octa.

Bramborová maska pro suchou pleť

Smíchejte jeden syrový brambor i se slupkou, s jednou okurkou, také s kůží, dále s 1 žloutkem a šálkem jogurtu. Důkladným smícháním z toho vytvořte jemnou pastu, která se pak aplikuje jako pleťová maska pro normální až suchou pleť. Maska se nechá působit po dobu 15 až 20 minut a pak se opláchne teplou vodou.

Bramborový obklad na akné

Oloupejte syrový brambor a nakrájejte ho na slaboulinké plátky, které pak přikládejte přímo na akné, popáleniny červené pupínky nebo také na bradavice. Cílem této plátkové terapie je, aby se léčivá šťáva z brambor pěkně rozprostřela v postižené oblasti. Tato léčivá bramborová péče se přikládá na pokožku před spaním a nechá se působit půl hodiny anebo někdy i přes noc.

Bramborové pleťové tonikum

Pomocí odšťavňovače si připravíme šťávu z oloupané syrové brambory. Šťávu z brambory dáme odstát do lednice na dobu 30 minut. Pak si připravíme gázový tampónek, který ponoříme do šťávy a čistíme si s ním celý obličej. Toto přírodní pleťové čistící tonikum je velice efektivní, levné a je skutečně BIO. Tahle domácí pleťová voda z bramboru si klidně rozdá souboj s komerčními toniky na čištění pleti a v mnoha případech ho vyhraje. Bramborová šťáva efektivně odstraňuje přebytečný tuk, nečistoty a bakterie z povrchu kůže a zanechává pocit svěžesti.

Bramborový balzám na hladké ruce

Oloupejte jednu bramboru a jemňounce ji nastrouhejte. K tomu si připravte šťávu z jednoho pomeranče a kávovou sedlinu z turka. Smíchejte to dohromady a nalijte to do větší misky, ve které si pak budete moci pěkně mnout ruce a zároveň nanášet tuto vyhlazovací pastu. Třete si s tím ruce dlouho, intenzivně a rovnoměrně po dobu 15 až 20 minut.

Bramborové pytlíčky na vaky pod očima

Dobře umyjte jednu hlízu brambory a pak ji nastrouhejte na jemném struhadle. Zabalte nastrouhanou pastu do bavlněných nebo gázových hadříků a udělejte z nich takové pytlíčky, které pak přiložte na oční jamky a přitlačte. Takto to zafixujte pomocí nějaké čelenky, kterou přetáhnete přes oči. Nechte to působit tak půl hodky a pak to opatrně sundejte. Než to budete dělat, tak si připravte pohodlí a nějakou hudbu, protože nebudete celou dobu nic vidět, tak ať se nenudíte a nemusíte nikam chodit. Pro zábavu to můžete občas obměnit přikládáním vylouhovaných pytlíčků s černým čajem.
 

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Brambora na pleť diskuse

Jaké máte s bramborem zkušenosti Vy? Napište nám své nápady s použitím brambory v diskusi pod článkem.
 

Autor: ©Mgr. Marie Svobodová

Foto: ©BastienM

odkaz na článek

. Brambory na pleť [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Brambor jako lék

 Magdalena Beránková

Dobrý den. Mám mnoholeté zkušenosti s bramborou, jako lék na zánětlivá poranění. Nastrouhanou sirovou bramboru vložíme do gázy, nebo plátna a přiložíme na ránu. Nechávám to většinou přes noc. Chce to něčím obalit, aby jste si neumazali povlečení. Ráno je rána ošetřená a více se nepodebírá. Když je hodně hluboká, tak to opakuji. Na menší rány stačí plátek brambory. Použila jsem to úspěšně i na své psí miláčky. Magda

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Brambora na plet

 iveta

Ttepve sem to skusila taknnevim

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS