Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Alergie na peří

 


Aktualizováno:

Imunita a wellness

Můžu být alergický na peří?
Přecitlivělost na peří je známá a běžná alergie. Zrohovatělé epitely kůže a peří se uvolňují do vzduchu a mohou dráždit predisponované lidi.

Co to znamená mít alergii na peří?
Nejčastější příznaky alergie na péřové polštáře a přikrývky jsou podobné jako u senné rýmy. Svědění a problémy s dýcháním se objevují, když pacienti vdechují alergeny z prachového peří.

Alergici nemohou spát v péřových polštářích a přikrývkách – je to skutečně tak, nebo je to mylná představa?
Kýchání, kašel a dýchací potíže jsou prvními příznaky alergiků v domácnosti. Ale je to opravdu alergie na peří? A je péřové zboží obecně vhodné pro alergiky nebo se mu raději vyhnout? Pokud se alergie týká i vás, pak se používání měkkých a nadýchaných polštářků nemusíte hned vzdávat. Pro alergiky nyní existují vhodné alternativy, které vás bez problémů pošlou do měkké země snů. Zde najdete všechny informace o alergiích na peří na první pohled.

Co je to alergie na peří?

Nejprve je důležité pochopit, že alergie na peří nebo prachové peří samotné je velmi vzácná. I když se to může stát, ve většině případů je alergie na jemné částice, které prachové peří a jiné materiály vypouštějí do vzduchu. Druhotné problémy vznikají z roztočů a jejich exkrementů.

Příznaky

Nejčastější příznaky alergie na péřové polštáře a přikrývky jsou podobné jako u senné rýmy. Objevují se svědění a problémy s dýcháním, když pacienti vdechují alergeny z prachového peří a jiného ptačího peří. Peří je ptačí produkt, který se v průběhu času rozkládá, a tím se dostávají do vzduchu drobné částečky, které pak lze vdechnout. Alergie na peří obvykle ukazují citlivost na alergenní proteiny ptáků. Alternativně se u lidí mohou vyvinout příznaky alergie na plísně a roztoče, kteří se živí peřím.

Pokud jde o polštáře a přikrývky s péřovou výplní, lidé mohou mít alergickou reakci na keratin obsažený v peří. Ale i v tomto případě hrají hlavní roli spíše roztoči se svými výměšky, než že by alergie byla způsobena jen peřím. Takový roztoč může způsobit alergickou reakci, ať už je v peří nebo v běžné matraci.

U lidí s alergií na peří způsobuje vystavení péřovým polštářům a dalším ptačím produktům to, že histaminy proudí krevním řečištěm, aby neutralizovaly alergeny. Vedlejšími účinky této zánětlivé reakce jsou svědění a hromadění tekutiny ve sliznicích - otoky. Příznaky, jako je kýchání, rýma nebo kašel, mohou také naznačovat alergii.

Znemožňuje to ale použití péřových polštářů nebo přikrývek?

Jsou péřové polštáře a péřové peřiny vhodné pro alergiky?

Za prvé, až na výjimky je peří vhodné pro alergiky. Peří nepředstavuje pro alergiky zvýšené riziko a je považováno za zcela neškodné. Jiné syntetické látky jsou totiž často větším problémem, na který by si měli alergici dávat pozor. Nemusíte se tedy bát, že by pro vás peří představovalo obecně zvýšené riziko nebo že musíte počítat s těžkými příznaky. To také znamená, že se nemusíte obejít bez svého nadýchaného péřového povlečení. Pokud však máte alergii, musíte udělat několik opatření, abyste se mohli cítit naprosto pohodlně a nevyvinuli se žádné příznaky.

Jaká jsou ta opatření a co byste jako alergici měli zvážit u péřových peřin a péřových polštářů?

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Nejlepší tipy pro alergiky na peří

Důležité je v tomto případě především korigovat napadení roztoči. Alergie na roztoče v domácím prachovém peří není neobvyklá, a proto pro mnohé alergiky představuje problém s citelnými každodenními omezeními. Pro mnoho alergiků jsou roztoči hlavním důvodem, proč si při mytí objevují příznaky alergie. Bohužel napadení roztoči nelze nikdy zcela zabránit. S pár tipy a pravidelnou rutinou však snadno dostanete problém pod kontrolu a i když trpíte alergií, můžete péřové polštáře a peřiny bez problémů používat.

Peří řádně vyperte

Čištění peří je zásadní. Se správnými znalostmi můžete proti spouštěči alergie cíleně zasáhnout a péřové věci vyčistit obzvlášť důkladně.

Obecně se doporučuje vyprat péřové polštáře a deky každých 12 měsíců. Jako alergik to můžete dělat častěji - každého půl roku, záleží na vaší reakci. Toto je nejdůležitější rada pro alergiky při používání prachových produktů. Čištěním se peřiny a polštáře zbaví roztočů a jiných jemných částic. To může velmi oslabit příznaky nebo dokonce zastavit výskyt alergie nebo zabránit jejímu vzniku. Nejlepší je prát peří na 60 °C a poté nechat důkladně uschnout.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Pravidelně větrejte a vytřepávejte

Něco proti alergii ale můžete udělat nejen každý půlrok. Měli byste se také starat o čištění péřové přikrývky a polštáře v kratších intervalech. Můžete například pravidelně větrat a vytřásat ložní prádlo. Poslední jmenovaný je nejlepší začlenit při ranním stlaní postele. Jedná se o další způsob, jak uvolnit malé částice prachu, které mohou v noci způsobit kašel nebo dýchací potíže.

Pravidelná výměna povlaků

Jak již bylo zmíněno, alergie není způsobena samotným peřím. Takže místo toho, abyste se vzdali používání měkkých přikrývek a polštářů, pravidelně měňte povlak na přikrývku. Můžete to udělat každých 14 dní nebo častěji, v závislosti na vašich potřebách.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Alergie na roztoče z domácího prachu?

Roztoči se mohou nacházet ve vašich matracích, polštářích a přikrývkách. Jejich přítomnosti se téměř nelze vyhnout, i když je můžete dobře hubit pomocí několika čisticích opatření. Přítomnost roztoče z domácího prachu není pro peří zvláštní problém. Kvůli silnější látce péřových peřin a polštářů mají roztoči potíže s pronikáním do prachového peří.

Proto jsou péřové peřiny pro mnohé alergiky lepší volbou než některé syntetické peřiny. Zde mohou roztoči snadno proniknout a usadit se, což znamená, že alergici pociťují více příznaků.

Souhrnně lze říci, že prachové peří obvykle nepředstavuje pro alergiky nebezpečí, protože alergie je většinou způsobena roztoči a drobnými částečkami prachu. Důkladné čištění znamená, že i když trpíte alergií, můžete si dopřát měkký pocit při spánku v peří. Pokud trpíte obzvlášť špatnými příznaky, péřový polštář pro alergiky s povlakem odolným proti roztočům je tou správnou volbou!

odkaz na článek

. Alergie na peří [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Alergie na peří (roztoče) ??

 Jaromír Pátra

Dobrý den, opakovaně jsem se účastnil ručního zpracování drůbeže (kachny, slepice, krůty, křepelky) spočívající v porážce, očištění od peří, vykuchání a kuchyňská úprava. Při práci jsem nepoužíval ochranu rukou (rukavice), takže jsem kůží přišel do styku se zabitými ptáky. Po nějakém čase mne začala svědit kůže, postupně mne intenzivní nutkání svědění probouzelo v noci. Může se jednat o alergickou reakci na tyto skutečnosti? Jak se mám zachovat? Děkuji

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Alergie na peří

 Kristýna

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli k příznakům na peřové povlečení patří napřiklad pocení na hrudi, těžké dýchání a sucho v nosní dutině. Nikdy přrdtím jsem takové stavy nepocítila, než jsme si pořídily tyto peřiny, ale každou noc se mi to nestáva jen kromě vysušené nosní dutin. Děkuji předem za odpověd... Kristýna

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Alergie na peří

 anna

Dobrý den mám na Vás dotaz mi s manželem náme peřové polštáře a deky máme od royalu a nejsou peřové.
Manžela od jisté doby bolí ramena a přikláda to k tomu že jestli to není nejáká alergie třeba na peří. Ja osbně si myslím že ne ale kdo ví. Myslite so pravdu když nekoho bolí ramená po ulehnutí do postelena peřoví polštař že je to alergie na peří?

Moc Vám děkuji za zodpovězení dotazu. Děkiji Anna

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS