Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Zhoubný melanom kůže je daň za opálenou kůži

 


Aktualizováno:

Rakovina

Maligní melanom je asi nejznámější a také nejobávanější zhoubné onemocnění kůže, ale jsou i další druhy rakoviny kůže, kterými trpíme. Obecně můžeme říci, že rakovina kůže, v těch svých nejčastějších formách, představuje dokonce nejčastější typ maligního onemocnění vůbec, což se málo ví. Rakovina kůže tvoří dokonce jednu pětinu ze všech zhoubných onemocnění v naší republice. Mezi nejčastější kožní nádory patří jednak kožní karcinomy, které se nazývají bazocelulární a spinocelulární karcinomy, a samozřejmě pak maligní melanom. Maligní melanom je oblíbeným tématem různých televizních a rozhlasových pořadů a diskuzí, ze kterých asi zhruba víme, jak takové onemocnění vypadá. Ale zkusme si nejprve říci, co v podstatě maligní melanom je, jak vzniká, jestli je to skutečně dlouhodobým působením slunce, nakolik tam hraje roli genetika a podobně.

Co je melanom kůže

Maligní melanom je nádor, který vychází z pigmentových buněk kůže. Tyto pigmentové buňky se nacházejí také na sliznicích, takže melanom se může vyskytovat nejen na kůži, ale také známe například i melanom v oku. Melanom je kožní nádor, který se vyskytuje častěji u osob se světlou pletí. Pro lidi se světlou pletí je typické, že se prakticky vůbec neopálí nebo se opalují přes začervenání nebo spálení, a kteří mají na sobě tak zvané pigmentové névy, eventuelně jejich zvláštní varianty. Mezi pigmentové névy řadíme různé pihy, mateřská znaménka, ale spíše se jedná o mateřská znaménka, nebo pigmentové skvrny, které přibývají postupně s věkem. Melanom se dále vyskytuje u lidí, u kterých se již vyskytlo toto onemocnění v rodině nebo dokonce u nich samotných. U melanomu také hraje roli i genetický vliv, který je zde uplatněn. Melanom se také může objevit u osob, které mají například nějaké poruchy imunitního systému, tak se u nich může tato kožní rakovina objevit.
 

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Opalujete se? Riskujete rakovinu kůže!

Lékaři varují, že pro vznik maligního melanomu je velmi podpůrné nadměrné slunění. Melanom způsobuje hlavně dlouhodobé slunění, že to není tak, že bychom dvakrát nebo třikrát jeli k moři a v září si hned objevili nádor na ruce. Pokožka si expozice UV zářením pamatuje dlouhou dobu a melanom může vzniknout i po 10, 20 nebo 50 letech. Dokonce se dnes tvrdí, že nejvíce nebezpečné je, pokud se spálíme na slunci jako děti, protože někdo spočítal, že pravděpodobnost vzniku maligního melanomu v souvislosti se spálením v dětství opravdu existuje. Pro vznik melanomu platí, že čím je spálení od sluníčka častější, tím je pravděpodobnost vzniku melanomu větší.
 

Jak vypadá zhoubný melanom

Jistou výhodou v boji s melanomem je to, že se tvoří na povrchu lidské kůže, a že tedy v podstatě můžeme velmi brzy odhalit nějaké probíhající změny vlastní kontrolou své kůže. Změn na lidské kůži, které by měly být pro nás alarmující, prožíváme během života spousty. Na kožní nádor by vlastně neměl žádný člověk zemřít, právě proto, že si ten svůj kožní nádor může sám nalézt a včas přijít k lékaři. Pokud je jakýkoliv kožní nádor odstraněn včas, tak pacient je prakticky vyléčen a rakovina je u něho zažehnána. Co by nás mělo ke kožnímu lékaři přivést? V každém případě je to jakákoliv změna na kůži, která se postupně zvětšuje, nemizí a trvá na kůži několik týdnů až měsíců. Hlavní příznakem melanomu je například hnědá skvrna, která se zvětšuje, vyvyšuje, svědí a krvácí. Tak s tímto již musíme jít ke kožnímu lékaři, ale bylo by lepší, kdyby k lékaři pacienti přicházeli mnohem dříve, a to v případě pouhých pigmentových změn, které jsou větší než 0,5 cm v průměru, mají nepravidelné okraje, jsou asymetrické, a to rozložení té pigmentace, té hnědé barvy, není všude stejné. Mnozí lidé si myslí, že nejvíce nebezpečné jsou černě zbarvené skvrny, ale ve skutečnosti je mnohem více nebezpečné, jestliže v jednom místě je několik odstínů té hnědé či černé barvy. Zhoubný melanom nemusí být vždy jen černý nebo tmavý, maligní melanom může mít podobu třeba i kombinace barev černá a bílá, protože v určité fázi melanomu může docházet k vyblednutí toho ložiska a pak se tomu říká amelanotický melanom. Amelanotický melanom je obtížné někdy poznat, takže jakékoliv změny barvy by měly být předmětem zájmu každého pacienta, který by měl po takovém zjištění přijít k lékaři. 

Melanom fotografie a videa:

  • Fotografie, na kterých je velmi dobře vidět projev melanomu, rakoviny kůže, jsou zde.
  • Fotografie melanomu na krku jsou zde.
  • Fotografie, jak vypadají příznaky melanomu v oku, jsou zde.
  • Video, na kterém je vidět melanom, je zde.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Benigní versus maligní melanom

Benigní, tedy nezhoubný nádor, se může v průběhu času změnit na maligní, tedy zhoubnou formu nádorového onemocnění. Tato změna souvisí s tím, o jaký konkrétní nádor se jedná, pokud se budeme věnovat melanomu, tak ty odhady se velmi liší v různých studiích. Odhaduje se jako nejhorší číslo, které kdy bylo publikováno, že až nějakých 23% z vrozených névů, vrozených mateřských znamének, se může změnit ve zhoubný melanom v průběhu věku. Naopak ta nejoptimističtější čísla jsou prakticky jen jednotky procent. Ovšem i tak to znamená, že i s tím nezhoubným nádorem je třeba navštívit lékaře a léčit se nebo alespoň to lékaři ukázat.
 

Více informací o melanomu kůže

Zde je několik informačních zdrojů, které blíže rozebírají problematiku melanomu: 

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Nadační fond Ikaros

K prevenci na omezení výskytu melanomu, byl založen také nadační fond s názvem Ikaros, který by se chtěl věnovat výzkumu, prevenci a léčbě kožní rakoviny. Ikaros by hlavně měl být zacílen na vyhledávání rizikových skupin lidí, které jsou ohroženy těmito chorobami už v útlém věku. Ikaros Chce dokonce i rozjet celorepublikovou informační kampaň mezi dětmi v mateřských a základních školách.

odkaz na článek

. Zhoubný melanom kůže je daň za opálenou kůži [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Zhoubný melanom kůže je daň za opálenou kůži

 Jana Červinková

Dobrý den. Prosim o radu, u mého muže jsem na zádech objevila bulku,myslela jsem, že je to zahnisajici vřídek (cca 0,5cm), ale má to už delší dobu a nemizí to. Přikládám fotografii. Děkuji za radu, co s tím, ale asi ho i tak ihned objednam ke kožní. Jen to třeba pomůže ostatním. Děkuji

Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Melanom kůže

 Zdenka

Mohl by to byt melanom? Všimla jsem si ho teď když jsem ho rozškrábla.

Přiložený obrázek | Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS