Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Zesvětlení kůže

 


Aktualizováno:

Zdravá kosmetika

Bělicí produkty, známé také jako bělicí krémy, bělidla nebo zjasňovače kůže, pracují na bázi snížení pigmentu v pokožce. Mnoho lidí používá zesvětlovače k léčbě takových kožních problémů, jako jsou stařecké skvrny, jizvy po akné nebo skvrny související s působením hormonů. Někdo je používá i pro zesvětlení přirozeně tmavé kůže. Bělicí produkty však mají svá rizika, takže platí stejné pravidlo jako u každého nového produktu, který si pořídíte, nejprve si přečtěte etiketu, ať znáte všechna fakta a rizika spojená s použitím výrobku.

Co určuje barvu pleti?

Barva kůže je určena množstvím melaninu v kůži. Melanin je pigment produkovaný specializovanými buňkami – melanocyty. Lidé s tmavou kůží mají více melaninu. Množství melaninu ve vaší pokožce ovlivňuje především genetická výbava. Sluneční záření, hormony, poškození kůže a působení některých chemikálií mohou produkci melaninu ovlivnit. Nastalé změny barvy kůže se často vyřeší samy. Například opálení slábne při snížení četnosti pobytu na slunci. Naopak některé zbarvení se může postupem času stát více či méně trvalým (stařecké nebo jaterní skvrny).

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Co je bělení kůže?

Bělení kůže je kosmetické ošetření potlačující kožní zbarvení a vyrovnávající barevný tón pleti. Bělicí krémy jsou k dispozici na předpis nebo jsou volně prodejné. Někteří lidé chtějí zesvětlení celého těla a změnu typu pleti, ale to může být velmi riskantní. Účinnou látkou v některých bělicích produktech je totiž rtuť, toxická látka způsobující vážné psychiatrické, neurologické a ledvinové problémy. Používají-li kožní zesvětlovače s obsahem rtuti těhotné ženy, mohou poškodit své nenarozené dítě.

Jak pracují kožní zesvětlovače?

Kožní zesvětlovače obsahují účinnou látku (nebo kombinaci látek) snižující množství melaninu v kůži v místě aplikace. Nejrozšířenější složkou kožních zesvětlovačů je hydrochinon. Je důležité poradit se se svým lékařem před použitím výrobku s obsahem hydrochinonu a řídit se jeho pokyny. Ostatní kožní zesvětlovače mohou obsahovat steroidy nebo retinovou kyselinu, která pochází z vitamínu A. Některé kožní zesvětlovače obsahují přírodní složky, například kyselinu kojicovou, což je látka pocházející z hub.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Rizika zesvětlovačů kůže

Jedním z nejvýznamnějších rizik některých kožních zesvětlovačů je potenciální ohrožení rtutí. Existují ale i další možná rizika:

  • Dlouhodobé užívání může přispět k předčasnému stárnutí kůže.
  • Dlouhodobé užívání může zvýšit riziko vzniku rakoviny kůže. Při pobytu na slunci vždy používejte opalovací krém.
  • Steroidy v některých zesvětlovačích zvyšují rizika kožních infekcí, ztenčení kůže, akné a špatné hojení ran.
  • Použití steroidů na velké plochy kůže může vést k různým zdravotním problémům, které souvisejí se steroidy absorbovanými organismem.
  • Hydrochinon způsobuje nežádoucí a neléčitelné zbarvení kůže.
  • Různá bělicí činidla, včetně přírodních surovin, mohou způsobit podráždění pokožky nebo alergickou reakci.

Upozornění a opatření při používání zesvětlovačů kůže

  • Promluvte si se svým lékařem před použitím kožních zesvětlovačů a požádejte ho o pokyny k produktu.
  • Ujistěte se, že produkt neobsahuje rtuť. Rtuť je někdy uvedena pod jinými názvy, například kalomel rtuti, chlorid rtuťný nebo Mercurio.
  • Ujistěte se, že zesvětlovače kůže s obsahem hydrochinonu nemají více než 2 % této chemické látky.
  • Pokud je na obalu uveden hydrochinon, ale není tam jeho přesný obsah, tak se nejedná o bezpečný přípravek. Některé zahraniční výrobky obsahují více hydrochinonu, než je povoleno, také některé štítky mohou být nepřesné.

Máte-li jakékoli dotazy týkající se produktu, promluvte si se svým lékařem nebo lékárníkem, zda jsou tyto produkty bezpečné. Váš dermatolog vám může doporučit jiné možnosti léčby, jako jsou chemické peelingy, mikrodermabraze a laserová ošetření.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Shamil Khakirov

odkaz na článek

. Zesvětlení kůže [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Zesvětlení kůže

 Marta Balogova

Dobrý den chtěla bych se zeptat mám černé skvrny na zádech a na rukou i najinych místech na těle nevypadá to hezky a chtěla bych se zeptat jestli se to dá odstranit.predem dekuji za odpoved

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Zsvětlení kůže

 Yaro Dante

V české lékarně nelze najít něco to co obsahuje hydrochinon, zatím vím jen od pí.doktorky, že hydorchinon je u nás zakázáno.
Proto si objednávám do zahraniční, přes obchodní internet je dost vysoký náklad.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Zesvětlení kůže na přirození a stehnech

 nasťa

jezdíme na dovolenou k moři a vadí mi tmavá kuže na vnitřních stehnech a na přizození, ,chtěla bych vědět jak se dí zmírnit. tohle zabarvení,

Počet odpovědí: 4 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Trik na zbeleni kuze

 Jan Mruz

Zdravim je mi 12 let.
Uz od narozeni mam tmavou plet.no hodne tmavou plet (skoro jako african) Narodil jsem se v ceske republice a moji rodice taky (nekteri na slovensku) U more jsem nebyl ani jednou ani se nejak neopaluju.Jak ve tride,tak v krouzku obcas posloucham rasisticke urazky. CCHCI S TIM NECO UDELAT !!!

prosim poradte.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS