Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Yersinie

 


Aktualizováno:

Nemoci

Yersinie je patogenní gramnegativní bakterie. Jedná se o anaerobní bakterii, která je přenositelná na zvíře i na člověka. Yersinióza je onemocnění, které způsobují bakterie Yersinia enterocolitica, patří mezi onemocnění způsobená nedostatečnou hygienou po styku se zvířaty nebo z potravin živočišného původu. Přítomnost a zmnožení Yersinií se projevuje prudkými bolestmi břicha a průjmem. Onemocnění je léčitelné.

Co je to yersinie enterocolitica

Yersinie enterocolitica je bakterie vyskytující se v přírodě zejména u hlodavců, s možným přenosem na člověka kontaminovanou vodou či primárně infikovaným masem, ve většině případů vepřovým. Infekce u člověka způsobuje gastroenteritidu s horečkami a průjmy. Má afinitu k lymfatické tkáni, proto infekce probíhá relativně často pod obrazem mezenteriální lymfadenitidy, která zejména u dětí může připomínat akutní apendicitidu. Vyvolává tvorbu granulomů. Inkubační doba je 3–7 dní, onemocnění pak trvá 7–10 dní. Infekce se projevuje horečkou, průjmy, bolestmi břicha, u dětí často připomíná zánět slepého střeva. Léčba je antibiotiky, především tetracyklinem, fluorochinolony, cotrimaxazolem.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Yersinie příznaky

Nakaženému člověku Yersinií se náhle prudce zvýší teplota, má silné bolesti ve spodní části břicha v podbřišku a záhy se dostaví silný průjem, který může být i s příměsí krve. Při onemocnění bakterií Yersinia enterocolitica může dojít rovněž ke zduření břišních uzlin, k zánětu kloubů v reakci na onemocnění (reaktivní artritida) nebo zánět podkoží (erythema nodosum) – akutní, alergické, zánětlivé onemocnění podkožní tkáně. Onemocnění je častější u žen než u mužů. Silné bolesti postiženého většinou zavedou k lékaři, anebo si lékařskou pomoc přivolá (či mu je jeho okolím přivolána). Po rozboru vzorku stolice je v případě yersiniózy objevena bakterie způsobující onemocnění.

Yersinie foto

Zde můžete vidět, jak vypadá nákaza Yersinií.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Yersinie léčba

Léčba Yersinie spočívá buď pouze v tlumení příznaků (horečky, bolestí a průjmu), nebo v případě těžšího průběhu rozhodne lékař o nasazení určitého typu antibiotik.

Autor: © svevi
Foto:
© Cala

odkaz na článek

. Yersinie [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Artritida způsobená yersiniemi

 Lidmila Rožboudová

No to co tady čtu se vůbec neshoduje s mými příznaky. Mě začly brnět konečky prstů na všech končetinách, od kostí zima, bolest kloubů a svalů. Neudržela jsem ani telefon u ucha. Teprve po 2 měsících přišli na řadu odběry na yersinie a výsledky byly pozitivní. Po dobrání ATB se to zlepšilo, ale další 2 měsíce po jakékoliv zátěži je zhoršení bolestí kloubků. Tak chodím na infuze. Jsem objednaná na revmatologii, ale až koncem května. Jestli se prokáže reaktivní artritida - což všechno tomu nasvědčuje, bude zřejmě nasazena léčba kortikoidy.
Tak jsem zvědavá, já turistka, jestli budu ještě někdy zvládat 12km výlet a chodit do práce (jako uklizečka)
Prý mohou yersinie napadnout nejen klouby, ale i další vnitřní orgány,...
Jenže někomu ty potvory nespustí prý vůbec žádné další nemoci a fungují dál.
No dovedou každopádně změnit život. Známý turista se z toho lízal několik let a nakonec si pořídil elektrokolo, aby mohl vůbec nějak cestovat, protože kvůli bolestem turistiku nezvládá. A dcera jedné známé 38 let se naučila dávat si do nohy kortikoidové injekce, aby mohla vůbec nějak fungovat. To jsou vyhlídky!
Máte někdo zkušenosti?

S pozdravem Lidmila Rožboudová

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS