Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Vyzrajte na ploché nohy

 


Aktualizováno:

Nemoci

Chůze je jednou z nejdůležitějších a velmi prospešných pohybových aktivit pro zdraví člověka. Jedná se o cyklický pohyb se stovkami a tisíci opakovaných kroků, při kterých noha přichází do kontaktu s podložkou a tlumí nárazy způsobené hmotností vlastního těla, aby nedocházelo k otřesům, kterým by jinak byly při každém kroku vystaveny vnitřní orgány i hlava a hlavně mozek.

Nožní klenbu rozlišujeme podélnou a příčnou. Vlivem vadného vývoje a postavení nohy vzniká vrozená plochá noha. Nedokonalou péčí o nohy v době růstu a špatným obouváním se mohou i malé odchylky od správného postavení nohy zafixovat, vazy a svaly nohy jsou přetěžovány vadným postavením, ale i rychlým růstem či závodním sportem. V dospělém věku má vliv na vznik ploché nohy přetěžování v zaměstnání či sportu, někdy také úraz, ale nejčastěji nezdravá módní obuv. Chození na vysokém podpatku po dlažbě hraničí s hazardem. Většina žen má příčně plochou nohu či propadlou klenbu. Nezdravá chodidla mohou vést i k problémům s kyčlemi, bederní páteří a koleny.

 

Jak poznáte plochou nohu?

 

Stanovení diagnózy ploché nohy je jednoduché pomocí plantoskopu nebo plantografu. Mezi první příznaky ploché nohy patří únavnost nohou, hlavně po delší chůzi a stání, otoky, pocit těžkých nohou, někdy pálení až trnutí nohou, jindy pocit chladu. Často mívají tyto potíže prodavačky, kadeřnice, nebo číšnice. Později se přidávají bolesti nožní klenby od paty až do prstů, které mohou vystřelovat do nártu a ke kotníku. Přidávají se otlaky na plosce nohy a objevují se "kuří oka". U příčné ploché nohy se rozšiřuje přední část nohy, vzniká otlak a zduření na vnitřní straně kloubu palce, tedy vbočený palec. Následkem rozvoje ploché nohy vznikají i kladívkové prsty a jiné deformity prstců. Pro různé vady a potíže jsou vhodné různé typy ortopedických vložek, které může po odborném vyšetření předepsat lékař.

 

Pro ochranu a pohodlí nohou

 

Úplně nevhodné jsou měkké boty a obuv se zakřivenou konstrukcí. Nejvhodnější je obuv s tvrdší vnitřní částí podešve a prvky kontroly pohybu, tedy se správně zhotovenou stélkou, volnou prostornou špičkou a pevným opatkem. Materiál by měl být prodyšný, lehký a poddajný. Ideální je volit obuv, odvíjející se od anatomie, fyziologie a biomechaniky nohy.

 

Nabídka na trhu zahrnuje různé typy obuvi a značek od různých výrobců. Pestrou škálu doslova pro celou rodinu najdete např. v nabídce značky KEEN. Tato obuv splňuje všechny požadavky pro zdraví vašich nohou. To ale není na úkor designu, který odpovídá požadavkům moderního outfitu.

 

 

Zdroj: agentura HBA

PR prezentace

odkaz na článek

. Vyzrajte na ploché nohy [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Příčně ploché nohy první pomoc při bolestech

 Vendula

Prosím o radu eventulně sdělení vlastních zkušeností : přestože o svých plochých nohách vím léta, potíže jsem s nimi nikdy neměla ale při občasném vyšetření dávno pochrou maného kotníku jsem několikrát slyšela, že bych měla nosit ortopedické vložky a dvakrát jsem se o to i pokou šela neosvědčily se, protože za a/nejmíň šest měsíců v roce chodím v sandálech, za b/ do mokasin se mi nevejdou a zbývá tedy velmi krátká doba při nošení zimních bot. Viděla jsem to tedy jako zbytečné trápení. Minulý týden ovšem najednou - bez varování, aniž bych si uvědomovala,že třeba špatně šlápla nebo podobný důvod - jsem najednou nemohla chodit a paradoxně dávno pochroumaná levá noha bolí míň než pravá. A já se bez francouzských holí nemohu ani postavit, natož chodit. Prosím o sdělení vlastních zkušeností s tímto průšvihem - nebo nějakou léčbu, mám pocit jakoby se mi kosti nártu rozpadly. Děkuji Vendula

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Příčne ploché nohy poradna

 monika spicakova

Dobrý den,dokror mi diagnostikoval že mám příčně ploché nohy ,doporučil mi nosit speciální vložky do bot ,při nošení těchhle vlozek mne nohy tak neboli ale jakmile si je sundam a chodim na boso tak nohy boli jako čert ,myslíte ze uz ta bolest bude na stalo a nebo se to casem spraví? .Je možné že v tech nohách muze by t nejaky zanet ?(u ortopeda jsem byla tak před 5 měsíci )dekuji za odpověď Spicakova

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Bolest pravé paty

 Fanda

Dobrý den.Nevím zda je tento dotaz spojen a rakovinou prostaty.Přečetl jsem si zde,že je možné také od bolesti nohou.Nevím už nějaký čas mě bolí pata.Na preventivní prohlídce u urologa jsem byl.Odevzdal jsem krev a moč a vyšetřil mě konečnikem,ultrazvuk mě dělal.Nic neschledal.Poradte na jaké vyšetření ohledně této věci je možné zajít.Předem děkuji.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS