Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Výrůstek na zápěstí je ganglion

 


Aktualizováno:

Poradna

Ganglion je benigní boulička, která se nejčastěji vyskytuje na šlaše u zápěstí a zatím nevíme přesně proč. Ganglion bývá někdy mylně označován jako tuková cysta. Ganglion je neškodný výrůstek postihující šlachy, který je jen nevzhledný a může tak mnohým lidem vadit. Ganglion není sám o sobě nebezpečný, ale může vadit při pohybu. Existuje několik možných způsobů jak se zbavit ganglionu, jsou mezi nimi babské rady, ale i profesionální řešení moderní medicíny. Jen v krajních případech se musí ganglion vyndat chirurgickým zákrokem.

Co je to ganglion

Je to malá cysta, která obsahuje tukové želé. Ganglion vypadá a je i hmatem cítit jako hladký kus pod kůží, u kterého není zcela známo, proč k němu dochází. Ganglion je obvykle připojen ke kloubům nebo šlachám a uvnitř něj je tukovitá tekutina, která promazává také šlachová pouzdra, tak zvaná synoviální tekutina. Dvě nejčastější místa, kde se gangliony nacházejí, jsou na zadní straně zápěstí a na horní části nohy vedle malých kloubů. Na jiných částech těla se jedná o méně častý jev.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Ganglion - fotografie

Tady je vidět několik fotografií s příznaky ganglionu.

Příznaky ganglionu

Mezi častý příznak patří otok, který je velmi hladký a kulatý. Podle velikosti se gangliony dělí na velmi malé, přibližně velikosti hrášku, a na větší, které jsou ve velikosti švestky. Právě ty větší gangliony mohou být často nevzhledné a také mohou být často bolestivé, zejména když se nacházejí blízko nějakého nervu. Ganglion se nikdy nešíří do jiných částí těla. Gangliony se mohou objevovat i přerušovaně, tedy mohou se objevovat a zase mizet a u některých pacientů mohou zmizet úplně.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Léčba ganglionu

Pokud ganglion nevyvolává jiná onemocnění nebo problémy, tak je nejlepší ho nechat být. Ale většina lidí se ho raději zbaví, protože je většinou příčinou bolesti a nepohodlí. Existuje zde babská rada na odstranění tukové boule ganglionu, která říká, rozbijete ganglion těžkou knihou. Mohlo by to fungovat, protože tímto nárazem cysta ganglionu pod kůží praskne a tekutina z ní se pak vstřebá do krevního řečiště. U lidí, kteří na to mají odvahu, to funguje velmi dobře, ale je zde velká pravděpodobnost opakovaného návratu. Tuto babskou radu by měli použít jen někteří odvážlivci, protože při silném nárazu by mohlo dojít k různým zlomeninám.
V konvenční medicíně provádějí odstranění tukové boule odsátím synoviální tekutiny jehlou a injekční stříkačkou. Někdy ale bývá rosolovitá tekutina v ganglionu velmi tuhá a nemusí tento způsob léčby vždy fungovat. Jenže i když funguje, tak může i u této metody léčby dojít k následnému opětovnému výskytu ganglionu. Pro většinu lidí je ale odsátí ganglionu ideální řešení tohoto problému a zároveň je to velmi snadné i pro lékaře.
Nejúspěšnější metodou léčby ganglionu je jeho chirurgické odstranění. Jedná se o menší operaci, která trvale a zcela ganglion odstraní. Ale i zde existuje jeden člověk z pěti, u kterého dojde opět k návratu a ganglion se u něho opakuje znovu na stejném místě.

Autor: ©Jakub Vinš

odkaz na článek

. Výrůstek na zápěstí je ganglion [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Výrůstek na zápěstí je ganglion

 Bohuslav Dvořák

Jedno či dvě bouchnutí zápěstím o stěnu je nejjednodušší léčbou a určitě není potřeba bouchnout tak, abych si zlámal kosti. Před deseti lety jsem si takhle rozbil ganglion velikosti půlky slepičího vejce. Je mi 67 a nikdy se ganglion už neobjevilo. Bylo na té straně zápěstí, která je vidět, když se díváte na nehty.
Inspiraci bouchnutím knihou najdete ve slavné knize Maria Puza "Kmotr".

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Odstranění ganglionu

 Petr

Dobrý den. Na levém zápěstí mám ganglion dost velký. Již čtyřikrát jsem byl v průběhu tří let na operaci. Stále se mi tvoří a je čím dále tím větší. Dokáže to někdo odstranit natrvalo? Když je větší, tak to docela bolí. Prý je umístěn na nervu.
Předem děkuji za odpověď.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Odstranění ganglionu

 Miriam

Dobrý den prosím vás udělala jse mi na zápěstí boule doktrorka mi řekla , že je to ganglion a chci to chirurgicky odstranit myslíte prosím vás když na své požádání chci bouličku vyříznout , že mi to udělají děkuji.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Ganglion na noze

 Eva Mareš

chtěla bych se zepta, mám ganglion na noze u achilovky, mám jít na zákrok a zajímalo by mě jak dlouho trvá pooperační léčba,mám práci kde celý den stojím za jak dlouho budu moct jít do práce,děkuji.

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Pupinek na zapesti

 Milan

Dobry den chci jse zeptat mam pupinek na zapesti je to na miste kdyz otocim ruku a dlan smeruje na horu mam hned za zapestim jestli poradite co a jak dekuju

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Tukový výrustek na zápěstí

 ivana konečná

může gangliom např.utlačením způsobovat bolest palce na ruce a poruchu hybnosti palce?

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Výrustek na zápěstí

 Věra

Já řeknu manželovi ať mě bouchne a budu doufat, že toho nezneužije a nezabije mně.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Jak se zbavit ganglionu

 Anonym

Metoda s knihou funguje velice jednoducho a takmer bezbolestne :) Moc pekne ďakujem za tento článok :)

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS