Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Vši, jak s nimi bojovat?

 


Aktualizováno:

Nemoci

Výskyt vší především ve školních a předškolních zařízeních zůstává dlouhodobě aktuálním problémem, který narůstá společně se zjištěním, že vši jsou proti běžným prostředkům stále více a více odolné a chemické insekticidy tak ztrácejí na své účinnosti. Jako nové spolehlivé řešení se nabízí použití esenciálních olejů, které způsobují zadušení vší. Metoda se jeví jako velice nadějná, neboť nedochází ke vzniku rezistence.

Inkubační doba

Doba potřebná pro to, aby vši dokončily vývoj z nymfy na dospělé jedince, závisí na podmínkách jejich krmení. Alespoň osm až devět dní je zapotřebí pro ty, které mají nepřetržitý přístup k lidskému hostiteli. To je například v případě vší na hlavě. Když má nymfa omezený přístup ke krvi například ve volné přírodě, způsobí to prodloužení jejího vývoje v rozmezí od 12 do 24 dnů. Dospělé vši jsou schopné páření a samice naklade vajíčko, ze kterého se po šesti až devíti dnech vylíhne nymfa.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Vši, kdo jimi nejvíce trpí?

Nejvíce se tento problém týká dětí, které se často pohybují v kolektivu, v němž snadněji dochází k přenosu těchto parazitů. Nejčastěji se zde vyskytuje veš dětská (Pediculus capitis), která žije ve vlasaté části hlavy. K jejímu přenosu dochází při kontaktu mezi dětmi a její výskyt se díky rychlému množení neustále zvyšuje. Dospělé vši sají krev z pokožky hlavy, což způsobuje drobné záněty v místech sání a ty pak při hojení svědí. Díky tomuto svědění se pak děti škrábou, rozškrábou si hojící se místa vpichů a celé onemocnění pak graduje a hrozí zde i přenos infekce do rozškrábaných ranek. Larvy vší sají krev o něco méně než dospělé vši, zhruba asi tak 3x denně a v dospělé jedince narostou asi za 10 až 12 dní od nakladení vajíček - hnid. Hnidy bývají přilepené na vlasovém vláknu a k jejich odstranění je zde zapotřebí mechanického působení – například důkladným vyčesáváním hustým hřebenem nebo kartáčem.

Jak vši vypadají?

Tady je mnoho fotografií, na kterých jsou vidět vši i hnidy: vši a hnidy foto.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jak se zbavit vší?

Odvšivení může proběhnout několika různými způsoby. Doposud se používaly především chemické insekticidy, jejichž účinnost je založena na poškození nervového systému vší. Jsou však poměrně toxické a to i pro pacienta. Pacientům může jejich používání způsobit nemalé potíže v podobě například alergických reakcí. Avšak v poslední době přestávají být účinné, neboť si na ně vši vytvořily rezistenci - vši se staly odolnými. Často se v boji proti vším používají také šampóny na bázi olejů a dalších účinných látek. Zde však dochází k ředění účinné složky vodou, a proto je lze doporučit jen jako doplněk k samotné léčbě.

Nové trendy v boji proti vším

Naprosto nový směr udávají přípravky působící čistě mechanicky - vši zadusí a navíc jim naruší lepkavou vazbu mezi hnidami a vlasy, čímž je uvolní a umožní tak jejich snadnější vyčesávání. K usmrcení vší dochází zadušením, které je zajištěno použitím olejů – nejčastěji Tea Tree Oil, Eucalyptus, Ylang–Ylang a dalších. Na tomto principu je založen přípravek Paranit (Omega Pharma). Je volně prodejný v lékárnách a svou účinností se řadí mezi nejlepší prostředky proti vším na trhu.

Paranit spray obsahuje tři druhy rostlinných olejů z kokosu, anýzu a Ylan-Ylangu. Součástí balení je praktický hustý kovový hřeben určený k vyčesávání vší a hnid. Manipulace s tímto prostředkem proti vším je obzvláště jednoduchá, což hodnotíme velice kladně. Přípravek je šetrný, založený na přírodní bázi a je vhodný i pro citlivou pokožku.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jak na vši u psa?

Nejen vši, ale i klíšťata a blechy u psa hubí veterinární přípravek Arpalit Neo. Před použitím je třeba řádně protřepat. Nádobku je nutné držet ve svislé poloze. Přípravek se nanáší stiskem rozprašovače proti směru srsti nebo peří ze vzdálenosti 15-20 cm od povrchu těla. Velikost dávky se odvíjí od velikosti ošetřovaného zvířete. Ošetření se provádí jen do lehkého zvlhčení kůže nebo srsti přípravkem po celém povrchu těla zvířete s výjimkou obličejové části. K ošetření obličejové části těla se přípravek nastříká na ruku v rukavici a opatrně se vetře do srsti, aby nedošlo k zasažení otvorů. Srst se pročeše hřebenem, kartáčem nebo se rukou promne, aby přípravek prostoupil až na kůži. Po ošetření je nutné zvíře po dobu 48 hodin nekoupat. Ošetření je možné po 1 týdnu opakovat. Zároveň s ošetřením zvířete je vhodné vystříkat přípravkem do mokra i jeho příbytek a nechat zaschnout.

Arpalit Neo může být s úspěchem požit i na vši u morčete.

Ceny

odkaz na článek

. Vši, jak s nimi bojovat? [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Vypadavani vlasu

 Veronika

Dobry den chtela bych se zeptat vsi se mi nedari zbavit a dost mi vypadavaji vlasy muze se stat ze mi vypadaji?mam hrozny strach dekuji za odpoved

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

LIQUIDO Forte

 Beáta

Sérum a šampon Liquido Forte mi doporučili v lékárně. Rychle jsme se má dcera vší zbavila. V balení je navíc i hřeben, kterým se vši pak dobře vyčesávají.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Profesionální odstranění vší

 Lenula

Jo vši, to je svinstvo!!! My jsme před měsícem úspěšně dobojovali a to jen díky kvalitnímu šamponu, který jsme koupili v lékárně, Liquido forte nám rychle zabralo, má v balení i hřebínek a čepku a hlavně jeho aplikace je úplně jednoduchá, stačí umýt vlásky, napěnit, nechat působit a opláchnout, pak jen česat a česat a česat.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Octový zábal proti vším

 Irena

Nějak jsem tam nenašla ten ocet.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Vši a hnidy foto

 Blanka

Mám dotaz, nikdy jsem hnídy a vši neviděla (měla jsem je v 1. třídě což je už více jak 20 let pryč :) ) A tak se ptám, jsou hnídy po celé hlavě nebo jen v určitých místech? Dcerka chodí do školky tak abych byla připravená. A je veš vidět? jako třeba blecha

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Prostředek proti vším

 Michaela

Taky! Liquido je super! Zkoušeli jsme i Paranit,ale ta cena neodpovídá vůbbec ničemu! Liquido bylo levnější, větší a hlavně účinné!

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Prostředek proti vším

 Kristýna

Naším nejoblíbenějším už je delší dobu Liquido. Kdysi jsem si vůbec nevěděla rady a zkoušela snad vše a nic! Teď jsem na to přišli, breberky jsou zachvíli pryč, nejhorčí je jen vyčesání,ale pak nám spadl velký kámen ze srdce :)

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Re: Vši – věčný problém školáků

 Veronika

Ahoj mám problém, chytla jsem už potřetí vši a nemohu se jich opět zbavit a trápí mě to. Skoro každý vlas, který si vyrvu je na něm hnida. Stále se drbu a je to děsnéé nevím co mám dělat pomoooc.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS