Facebook Síť X Pinterest email tisk

Tygří ořechy

Napsala Mgr. Marie Svobodová

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaVýživa a dieta

TYGŘÍ OŘECHY a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Tygří ořechy jsou hlízy šáchoru jedlého, který se pěstuje právě pro tyto chutné hlízky, které se po oloupání jedí syrové nebo pražené, vařené i pečené. Mají mandlovou chuť a používají se na ochucení pečiva nebo jiných sladkostí. Bývají součástí alkoholického nápoje šerbet. Obsahují asi 20 % oleje, 40 % sacharidů, dobře stravitelné bílkoviny a mnoho minerálů (vápník, hořčík, železo, měď, zinek,mangan, fosfor). Lisuje se z nich olej, který je přirovnáván k olivovému. Hlízky šáchoru jedlého jsou známé také pod jmény zemní mandle, tygří ořechy, čufa nebo gomi. V asijské medicíně, hlavně v ájurvédské, jsou jim připisovány mnohé léčebné účinky.

Tygří ořechy

Obsah článku

Šáchor jedlý

Šáchor jedlý (Cyperus esculentus var. sativus Boeck) je jednoletá rostlina obnovující se na stejném místě po více let. Má přímou, nevětvenou, světle zelenou lodyhu vysokou 20 až 50 cm, někdy až 80 cm. Lodyha je na bázi pod povrchem půdy vydutá do stonkové hlízy, výše je přímá, trojhranná a tlustá do 3 mm. Je ve třech řadách porostlá střídavě vyrůstajícími listy, jež jsou jednoduché a čárkovité; bývají dlouhé přibližně jako lodyha a široké jen do 5 mm. Listy jsou žlutozelené, lysé, kýlovité, mají výraznou střední žilku, jsou mírně stočené a okraje pochev, ze kterých vyrůstají, jsou rovné nebo zvlněné.

Na vrcholu lodyhy se vytváří světle žluté až žlutohnědé květenství, a to kružel klásků, které někdy bývá nepřesně považováno za jednoduchý nebo složený okolík. Pod květenstvím roste vodorovně nebo šikmo vzhůru tři až šest úzkých zákrovních listenů dlouhých 5 až 15 cm. Květenství je tvořeno čtyřmi až deseti nestejnými, 1 až 8 cm dlouhými větvičkami, přičemž na každé z nich je ve dvou řadách šest až osm tenkých vícekvětých klásků. V klásku vyrůstají ve žlutých plevách zploštěné, zelené, oboupohlavné a bezobalné kvítky. Každý má tři tyčinky s prašníky a semeník zakončený čnělkou se třemi huňatými bliznami. Opylení kvítků zajišťuje vítr.

Plodem je přisedlá, eliptická, trojhranná, šedohnědá, lesklá nažka (semeno), dlouhá asi 1,5 mm. Za příznivých pěstitelských podmínek rostlina vyprodukuje velké množství klíčivých nažek, v evropských podmínkách vykvete jen zřídka.

Hlízky se sklízejí na podzim, pro konzumaci se suší, pro výsadbu naopak ukládají do vlhkého písku. Rostou od původní rostliny do vzdálenosti 30 až 100 cm a v hloubce až 45 cm, proto se na polích vyorávají podobně jako brambory. Na jaře po vysazení vyklíčí za dva až šest týdnů v závislosti na vlhkosti a teplotě, minimální teplota, při níž klíčí, je 18 °C.

Důležitým prostředkem pro množení šáchoru jedlého je také osivo. Semena uskladněná v suchu jsou dlouze dormantní, ale při vlhkém skladování při teplotě okolo 10 °C klíčivost ztrácejí. Při teplotě 20 °C z hloubky do 1,5 cm rychle vyklíčí, při větší hloubce, například 2,5 cm, klíčí znatelně pomaleji; střídání teploty mezi 20 a 30 °C klíčení urychluje.

Tygří ořechy

Tygří ořechy, navzdory svému názvu, ve skutečnosti nejsou ořechy. Jsou to malé jedlé hlízy rostliny Cyperus esculentus var. sativus Boeck, známé také jako jedlý šáchor. Tyto hlízy mají sladkou oříškovou chuť a lze je jíst syrové, vařené nebo zpracované na různé produkty, jako je tygří ořechové mléko (horchata de chufa).

Vlastnosti tygřích ořechů

  • Nejedná se o ořech: Jsou to hlízy podobné bramborám a rostou pod zemí.
  • Sladká oříšková chuť: Díky tomu jsou oblíbenou svačinou a přísadou do různých potravin.
  • Bohaté na živiny: Tygří ořechy jsou dobrým zdrojem vlákniny, zdravých tuků a minerálů, jako je železo a hořčík.
  • Starověká potravina: Konzumovaly se ve starověkém Egyptě a stále jsou oblíbené v některých částech Afriky, Evropy a Středomoří.
  • Různá využití: Tygří ořechy lze jíst syrové, pražené, sušené nebo se z nich vyrábí mouka, mléko (horchata) a další produkty, jako je boeckova pasta.
  • Zdravotní přínosy: Předpokládá se, že tygří ořechy mají antioxidační účinky a mohou pomáhat s trávením a regulací hladiny cukru v krvi.

Boeckova pasta

Pomazánka z tygřích ořechů – hlízek šáchoru jedlého (Cyperus esculentus (L.) Boeck). Boeck. je zkratka pro Wilhelma Boeckela, který rostlinu poprvé klasifikoval a vytvořil první pomazánku z tygřích ořechů bez přidaného cukru – boeckovu pastu. Tuto pastu si můžete koupit hotovou. Jmenuje se ChufaCream a jde o první roztíratelný krém vyrobený ze 100% organických valencijských tygřích ořechů, ideální pro zdravé snídaně a svačiny. Umožňuje vychutnat si vlastnosti této superpotraviny jiným způsobem. ChufaCream se navíc přizpůsobí všem dietám a intolerancím, neobsahuje lepek ani laktózu a je 100% rostlinného původu.

ChufaCream je ideální k namazání na toasty k snídani nebo jako zdravá svačinka, ale můžete jej také použít jako ingredienci v receptech na pečivo, jako jsou sušenky, pudinky, dorty nebo muffiny. Navíc díky své přirozeně sladké chuti umožňuje snížit nebo dokonce zcela vyloučit používání přidaného cukru.

ChufaCream si můžete koupit ve Španělsku, v Česku je k dispozici také, ale pod jinými názvy. Ceny můžete vidět zde: Boeckova pasta cena.

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

OptiMaskPro
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Smuteční řeč na pohřeb
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.