Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Stolice po konzumaci jahod

 


Aktualizováno:

Výživa a dieta

Stolice po konzumaci jahod může být změněna v několika ohledech. V první řadě je třeba vyvrátit mýtus, který říká, že jahody způsobují červenou stolici. Nezpůsobují. Někdy se ale mohou objevit ve stolici kousky nestrávených jahod. Co je u jahod nejdůležitější s ohledem na zažívání, je obsah vlákniny, která rozpohybuje vše, co je ve střevech.
Jahody jsou vysoce ceněny pro svou příjemnou vůni a jako stimulátor chuti k jídlu. Jsou lehce stravitelné a díky obsahu vlákniny, pigmentů, kyselin a enzymů mají velký projímavý účinek.
Neobvyklá není ani alergie na jahody, což znamená, že imunitní systém člověka špatně reaguje na specifický protein, který je v tomto ovoci přítomen. Zahřívání jahod však naruší tyto proteiny a lidé s alergií pak mohou jíst vařené jahody.
Na další podrobnosti o účincích jahod na stolici se podíváme dále v tomto článku.

Červená stolice po jahodách

Je nepravděpodobné, že jahody způsobí červenou stolici. Mezi potraviny, které způsobují červené hovínko, patří brusinky, červená řepa, rajčata a potraviny obarvené červeným barvivem.

Pokud je vaše stolice červená, může se jednat o stopy krve ve stolici. Viditelná krev ve stolici znamená, že máte problémy s hemoroidy nebo máte trhliny na konečníku, polypy tlustého střeva nebo zánětlivé onemocnění střev. Zavolejte svého lékaře, pokud zaznamenáte krev ve stolici déle než několik dní.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jahody a zácpa

I když je možné, že toto vláknité ovoce může způsobit zácpu, je spíše pravděpodobné, že pomůže podpořit pohyb střev, ale za podmínky, že ho jíte s mírou.

Jahody obsahují nerozpustnou vlákninu, která pomáhá potravinám rychleji procházet zažívacím traktem. Postupné zvyšování množství vlákniny ve stravě může pomoci uvést věci do pohybu a zmírnit nebo předejít zácpě.

Jahody a průjem

Mohou jahody způsobit průjem?

Ano, jahody mohou způsobit průjem. Jahody jsou plné vlákniny a jsou velmi účinné při konzumaci. Průjem a řídká stolice vznikají pouze tehdy, když se jahody konzumují ve velkém množství. Jeden hrnek jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny. Podle výživových doporučení je zdravý denní příjem vlákniny 38 gramů pro muže a 25 gramů pro ženy.

Proč jahody způsobují průjem?

Je to všechno o přejídání čehokoli, co může přivodit zažívací problémy, jako je průjem. Jednou z významných nevýhod konzumace ovoce je vysoký obsah cukru, o kterém je dobře známo, že způsobuje průjem a žaludeční nevolnost. I když je toto ovoce plné živin, včetně manganu, vitamínu C, draslíku, kyseliny listové, vlákniny, bílkovin, tuku, kalorií a cukru, přesto může způsobit průjem z následujících důvodů:

Vysoký obsah salicylátů

Kyselinu salicylovou obsahuje mnoho druhů ovoce, jako jsou jahody, broskve, švestky, jablka, pomeranče, meruňky, grapefruity, kiwi a nektarinky. Salicyláty jsou organické chemikálie, které naše tělo musí při jídle detoxikovat. Někteří lidé mohou zvládat více než jiní, to závisí na tom, jak aktivní je enzym v těle, který je zodpovědný za výkon takových úkolů. Pokud budete jíst mnoho salicylátů nad možnosti, které vaše tělo může zvládat, můžete zaznamenat příznaky podobné alergii, včetně průjmu a nadýmání.

Alergická reakce

Dalším potenciálním pachatelem jsou alergie. Alergie jsou běžné na mléko, měkkýše a arašídy, ale jahody? Ano, bohužel je to možné, i když velmi zřídka. Když někdo sní moc jahod, spěchá pak rychle na záchod. Příznaky obvykle začínají do dvou minut po konzumaci ovoce a trvají téměř dvě hodiny. Svědění, otok, zvracení, zarudnutí, žaludeční křeče, kašel a průjem jsou běžným příznakem alergie. Je důležité si uvědomit, že tyto příznaky nejsou škodlivé a trvají pouze krátkou dobu. Pokud si však myslíte, že máte alergii na jahody, poraďte se se svým lékařem.

Komplikace s fruktózou

Fruktóza je druh cukru, který je nejběžněji používaným typem přidávaným do zpracovaných potravin, protože je sladší než glukóza. Jedná se o přírodní cukr, který najdete i v jahodách. Jíst stravu bohatou na surový cukr způsobuje zvýšenou plynatost. Pokud jíte jahody ve velkém množství, může být vedlejším účinkem průjem, nadýmání a plynatost.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Zbytky jahod ve stolici

Pokud si všimnete jahod ve stolici, může to být způsobeno jejich vysokým obsahem vlákniny, příliš rychlým jedením nebo nedostatečným žvýkáním. Pokud jsou však nestrávené jahody ve stolici doprovázeny dalšími příznaky, jako je ztráta hmotnosti nebo chronický průjem, poraďte se se svým lékařem, abyste zjistili, zda není na vině nějaké onemocnění.

Nadýmání po jahodách

Pokud jsou jahody konzumovány v nadměrném množství, jsou pro některé lidi obtížně stravitelné, což může vést k nepříjemným příznakům, jako je plynatost a žaludeční nevolnost. Zde jsou potenciální důvody, proč jahody způsobují plynatost:

  1. Mají vysoký obsah vlákniny
    Vláknina je nezbytná pro zdraví našich střev. Lidé často jedí více vlákniny, aby zmírnili zácpu. Vláknina také může pomoci udržet si zdravou váhu a snížit riziko onemocnění, jako je cukrovka a srdeční choroby. Jahody mají vysoký obsah vlákniny – 1 hrnek jahod obsahuje 3 gramy vlákniny. (Maximum vlákniny denně je 35 gramů).
    Rychlé přidávání příliš velkého množství vlákniny do stravy, což se může stát, když se jahodami přejídáte, může vést k zažívacím potížím, jako je plynatost, nadýmání a křeče. Proto jahody jezte pomalu a pijte při tom hodně vody, což může pomoci vašemu tělu lépe zpracovat vlákninu a minimalizovat nepříjemné vedlejší účinky.
  2. Máte potravinovou intoleranci
    Pokud zjistíte, že jahody způsobují plynatost pokaždé, když je sníte, je možné, že trpíte potravinovou intolerancí, což je stav, kdy má vaše tělo potíže s trávením určitých složek. Mezi příznaky potravinové intolerance patří průjem, plynatost, nadýmání, bolesti hlavy nebo migrény, nevolnost, žaludeční nevolnost a pálení žáhy.
  3. Máte nesnášenlivost na cukry v ovoci
    Lidé často mívají nesnášenlivost na cukry v ovoci – typicky fruktózu a/nebo sorbitol. Mezi příznaky intolerance fruktózy nebo sorbitolu patří plynatost, nadýmání, bolest břicha a průjem. Stavy, jako je celiakie a zánětlivé onemocnění střev, mohou způsobit, že budete náchylnější k potravinové intoleranci.
  4. Vaše tělo nemůže absorbovat fruktózu
    Dalším potenciálním důvodem plynatosti po jahodách je malabsorpce fruktózy, stav, kdy buňky tenkého střeva nemohou správně absorbovat fruktózu. Jak již bylo zmíněno, fruktóza je cukr přirozeně se vyskytující v jahodách, a když váš trávicí systém neabsorbuje fruktózu správně, může to vést k plynatosti, průjmu a nadýmání. Je důležité si uvědomit, že fruktózová malabsorpce není to samé jako fruktózová intolerance – malabsorpce je, když vaše střevní buňky nefungují správně. Příznaky mohou zahrnovat plynatost, nadýmání, průjem, zácpu a bolest břicha.
Poraďte se se svým lékařem, pokud po konzumaci jahod pravidelně pociťujete nežádoucí účinky, abyste zjistili, zda nemůžete trpět fruktózovou intolerancí nebo malabsorpcí. Omezení příjmu fruktózy a konzumace potravin s nižším obsahem fruktózy vám může pomoci zvládnout vaše příznaky.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Zdravé množství jahod

Je v pořádku jíst 20 jahod denně?

Optimální velikost jedné porce jahod je asi 1 hrníček nebo asi sedm až deset jahod, v závislosti na jejich velikosti. 20 jahod by představovalo dvě až tři porce ovoce. Toto množství nemusí být nutně škodlivé, ale někteří lidé mohou zaznamenat vedlejší účinky konzumace příliš velkého množství jahod, jako je plynatost, průjem, zácpa nebo jiné zažívací potíže.

Co se stane, když sníte příliš mnoho jahod?

Navzdory svým nutričním výhodám mají jahody často vysoký obsah cukru a obsahují 8,12 mg cukru na šálek. Jahody mohou obsahovat zbytky pesticidů. Nadměrná konzumace jahod může u některých lidí způsobit žaludeční potíže, pálení žáhy, průjem, reflux, nadýmání a alergické reakce.

Alergie na jahody

Mohou být lidé alergičtí na jahody?

I když je to vzácné, lidé mohou být na jahody alergičtí. Alergie na jahody znamená, že imunitní systém člověka špatně reaguje na specifický protein, který je v tomto ovoci přítomen. Zahřívání jahod naruší bílkoviny v nich, takže někteří lidé s alergií na jahody mohou pak jíst vařené jahody.

Lékaři nevědí, jak časté jsou alergie na jahody, ale podle malé studie provedené v Bosně v Evropě mají tuto alergii pouze 3–4 procenta dětí ve věku 2 let a méně. Procento klesá na 0,5–1 procenta v pozdním dětství.

Některé potraviny, včetně jahod, citrusových plodů a rajčat, mohou způsobit příznaky podobné alergii, aniž by na ně člověk měl skutečnou alergii.

Lidé, kteří mají podezření, že by mohli mít alergii na jahody, mohou své příznaky prodiskutovat s lékařem a případně si nechat provést test na alergii.

Příznaky

Když má člověk alergii na jahody, pravděpodobně pocítí pouze mírné až středně závažné příznaky. Tyto příznaky se mohou objevit během několika minut nebo až několika hodin po jídle nebo kontaktu s jahodami.

Mezi nejčastější příznaky alergie na jahody patří:

  • svědění a zánět hrdla a úst;
  • svědící pokožka;
  • kopřivka;
  • kašel a sípání;
  • závratě nebo točení hlavy;
  • průjem;
  • zvracení;
  • pocit sevření v krku;
  • únava.

Ve vzácných případech mohou jahody způsobit život ohrožující alergickou reakci známou jako anafylaxe. Příznaky anafylaxe jsou závažné a mohou zahrnovat:

  • rychlá tepová frekvence;
  • oteklý jazyk;
  • oteklé hrdlo, které blokuje dýchací cesty;
  • výrazný pokles krevního tlaku;
  • závratě a točení hlavy;
  • mdloby.

Je životně důležité zajistit okamžitou lékařskou péči každému, kdo vykazuje známky anafylaxe. Lidé se závažnou alergií by měli vždy nosit EpiPen, což je injekční lék, který působí proti závažné alergické reakci.

Léčba a zvládání alergie na jahody

Kontrolujte štítky na potravinách, zda neobsahují jahody. Ve většině případů mohou lidé léčit alergické reakce na jahody doma bez lékařského zásahu.

Nejlepší léčbou alergie je se alergenu úplně vyhnout. Pro lidi s alergií na jahody to znamená vyloučit:

  • čerstvé jahody;
  • sušené jahody;
  • džemy, které obsahují jahody;
  • jahodové želé;
  • jahodové bonbóny.

Vždy zkontrolujte etikety na potravinách, abyste se ujistili, že neobsahují jahody.

Lidé mohou často mírné reakce léčit doma pomocí volně prodejných antihistaminik. Antihistaminika zastaví imunitní systém v přehnané reakci na jahody a pomohou předejít příznakům nebo snížit jejich závažnost.

Pokud je to však poprvé, co někdo zažívá alergickou reakci, měl by si promluvit se svým lékařem, aby dostal rady ohledně zvládání příznaků a možných možností léčby.

U závažných reakcí potřebují lidé pohotovostní lékařskou pomoc. Každý, kdo má známou závažnou alergii, by měl mít EpiPen neustále u sebe pro případ náhodného kontaktu s alergenem.

odkaz na článek

. Stolice po konzumaci jahod [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.



Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS