Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Rakovina děložního čípku

 


Aktualizováno:

Rakovina

K rakovině děložního čípku dochází tehdy, když se buňky na povrchu čípku začnou abnormálně množit. Karcinom se nejčastěji šíří směrem do pochvy. Pokud je rakovina děložního čípku včas zjištěna, může být úspěšně léčena. Naštěstí ji lze zjistit v raném stadiu pomocí Pap testů.

Co způsobuje rakovinu děložního čípku?

Rakovina děložního čípku je způsobena virem takzvaného lidského papillomaviru (HPV). Tento virus je přenosný pohlavním stykem. Existuje mnoho typů tohoto viru, ale většina z nich nezpůsobuje rakovinu děložního čípku (některé například způsobují genitální bradavice). Tento virus můžete mít několik let, aniž byste o tom věděly, takže virus v klidu může začít ve vašem těle bujet a způsobit rakovinu děložního čípku. Proto je důležitá pravidelná kontrola. Například Pap testy dokážou objevit změny v buňkách děložního čípku dříve, než se změní v rakovinu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jaké jsou příznaky?

Abnormální cervikální buňky zřídka vyvolají nějaké typické příznaky, ale jakmile se změní v rakovinu, mohou se projevovat těmito symptomy:

  • krvácení z pochvy nebo změny menstruačního cyklu;
  • krvácení při pohlavním styku nebo tehdy, když přijde něco do kontaktu s děložním čípkem;
  • bolest při sexu;
  • vaginální výtok zabarvený krví.

Jak je rakovina děložního čípku diagnostikována?

Pap testy jsou součástí pravidelného vyšetření pánve. Lékař seškrábe malý vzorek buněk z povrchu děložního čípku během cytologie, aby zjistil stav buněk. Pokud Pap test ukáže abnormální změny, lékař provede další testy. Také zkontroluje děložní čípek, zda se na něm nenachází prekancerózní nebo nádorové buňky. Jestliže se u vás objevují příznaky rakoviny děložního čípku, zejména krvácení po sexu, požádejte lékaře o provedení Pap testů, případně vám může odebrat vzorek tkáně (biopsie).

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Léčba rakoviny děložního čípku

Léčba většiny stadií karcinomu děložního čípku zahrnuje:

  • operaci (hysterektomii) a odstranění pánevních lymfatických uzlin nebo odstranění obou vaječníků a vejcovodů;
  • chemoterapii;
  • radiační terapii.

Počet chemoterapií závisí na rozsahu rakoviny. Procedury mohou být kombinovány. Jestliže podstoupíte hysterektomii, tak již nemůžete mít děti. Proto je důležité, aby byla rakovina diagnostikována včas a k hysterektomii nemuselo vůbec dojít.

Po zjištění rakoviny je běžné, že cítíte strach, smutek a zlost. Vyrovnat se s těmito pocity vám může pomoci komunikace s ženami, které již rakovinu děložního čípku prodělaly. Zeptejte se svého lékaře na podpůrné skupiny v blízkém okolí.

Jak lze rakovině děložního čípku předejít?

Pap testy jsou tím nejlepším způsobem, jak včas objevit změny buněk na děložním čípku, které mohou vést k rakovině. Pokud je vám 26 let nebo méně, můžete se nechat očkovat vakcínou proti lidskému papillomaviru. Tato vakcína vás chrání proti dvěma druhům viru, které způsobují rakovinu děložního čípku.

Virus způsobující rakovinu děložního čípku se šíří pohlavním stykem. Nejlepším způsobem prevence je tedy vyvarovat se nechráněného pohlavního styku a omezit počet sexuálních partnerů, čímž také předejdete nákaze pohlavně přenosnými infekcemi.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Mysid

odkaz na článek

. Rakovina děložního čípku [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Léčba rakoviny děložního čípku

 Flora

Bradavice nebo rychle rozmnozujici bradavicky delozniho cipku jsou velmi bolestive, presto mohou snadno zmizet..

a) 10dni vubec nejist... (coz je pro mnohe obtizna alternativa, a odklada jen cas)
b) hor'ka merunkova seminka 1kg/10,- EUR
...bud pod kontrolou lekare (injekcemi nebo jezenim seminek pod vedenim a hodnocenim vyvoje lecby medic.pristroji a testy (terapie je bohuzel na vlastni naklady a stoji tisice euro.
c) merunkov.sem. terapii si provest doma.
postup:
1.) 3nedele zustat doma. (cas 3ned. dodrzet)
2.) Za den snist 30 az max. 35 seminek (..u dospeleho_pocita se to nejak presneji podle vahy cloveka)
3) Tech 30-35 m.seminek nesnist najednou. Rozdelit si je na 3-5 sem. za hodinu.

Pred a po_zajit na lekarskou kontrolu.

Telo reagule nejlepe, pokud jeste nebylo zadne Chemo..
Telo reaguje a bolesti zmizi behem par dnu domaci terapie.

Zakaz: piti alkoholu.

Tuhle terapii nekteri doktori pry nevidi radi..
Ja sla "na vlastni riziko" a musela terapii 4x zopakovat.. nekdy po roce.
Takze mluvim jen z vlastni zkusenosti.. (bez OP a bez Chemo, v kritickem stadium..)

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Rakovina delozniho cipku

 Pavlina

Dobry den. Chci se zeptat. Uz prez dva roky mam dvakrat do medice menstruaci. Pri pohlavnim styku me boli bricho a mam vytoky dost casto sice nejsou zabarvene krvi ale mam strach. Na ginekologii jsem byla naposledy pred tremi lety. Mam si tam zajit a nechat si udelat pap test? Abych mela jistotu ze to nejsou naznaky rakoviny delozniho cipku? Dekuji za odpoved

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Příznaky vředu na děložním čípku

 Markéta

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na vřed na děložním čípku,chodím na pravidelné kontroly,naposledy jsem byla ted v srpnu,beru antikoncepci MIrelle,po 3 měsících jsem si šla nechat předepsat antikoncepci,kdy mi sestra sdělila že mám přijít na kontrolu již v únoru na dotaz proč tak brzy, mi sdělila, že mám vřed aniž by mě někdo informoval předem tak mě to zarazilo ,jde o to že se mi právě stalo 2 krát že jsem po pohlavním styku trochu krvácela ,ted už se to neopakovalo,mám trochu strach ,proto se chci zeptat jak rychle se s vředu může objevit rakovina a jaké ještě k tomu mohou být příznaky ,žádné problémy nemám .Partnera mám stálého teda jsme spolu 8 měsíců.Jaký postup ted mám udělat ,mám čekat do února ?Je mi 36 let a mám 2 děti .S pozdravem Jiřištová

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Očkování proti rakovině děložního hrdla bude teď s VZP skoro zadarmo

 Robinsonka

Bylo už vaší dceři 14 let ve chvíli, kdy se loni začalo dívkám mezi 13 a 14 lety platit z veřejného zdravotního pojištění očkování proti rakovině děložního hrdla? V tom případě měla smůlu a bezplatné očkování se na ni až doposud nevztahovalo. Teď má ale šanci. Pokud se narodila v období od 1. 1. 1997 do 31. 3. 1998, může využít mimořádné akce VZP a získat očkování proti HPV infekci skoro zadarmo. Právě infekce HPV přitom bývá původcem tohoto druhu rakoviny.
více info zde: www.vzp.cz/o-nas/akt…

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Příčina rakoviny děložního čípku

 tata

dobrý den,měla manželka vedle genitálie bradavičku a měla nevím přesně rakovinu čípku,já ji nikdy nepodvedl a jí 100% věřím,mohla se tedy nakazit tou bradavičkou? jak dlouho trvá něž toto onemocnění propukne kolik let +-1 děkuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS