Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Petržel pro zdravou kůži a vlasy

 


Aktualizováno:

Byliny a čaje

Čerstvá petržel je jednoduchá a výživná zelenina, která se přidává do různých jídel, jako jsou saláty, polévky, těstoviny a pokrmy z rýže. Konzumace petržele je skvělý způsob, jak do těla dostat mnoho důležitých živin pro zdravou kůži a vlasy. Petržel může posloužit jako pomocník proti akné, ale také podpoří růst zdravých a silných vlasů.

Živiny v petrželi

Petržel je bohatá na vitamin C, který je důležitý pro tvorbu kolagenu, odstraňuje pigmentové skvrny a udržuje dobrou pleť. Vysoká hladina vitaminu K v petrželi může pomoci ke zlepšení elasticity pleti a obnovit její mladický vzhled. Vitamín K dále urychluje hojení ran a snižuje zarudnutí. Beta-karoten v petrželi může být přeměněn na vitamin A, který udržuje a opravuje pokožku. Například suché a šupinaté čelo nebo líce jsou častými příznaky nedostatku vitaminu A. Vitamín A je taky silný antioxidant, který chrání kožní buňky před poškozením volnými radikály. Pojídání petržele je dobrý způsob, jak získat i více zdravých minerálů, protože v petrželi je obsažen vápník, draslík, mangan a železo, ale zejména měď a zinek představují důležitou součást, která zachovává zdravou kůži a zmírňuje pigmentové skvrny. Nejlepší způsob jak efektivně získat všechno toto koncentrované množství minerálů, vitamínů a dalších prospěšných látek, je pomocí odšťavňování.
 

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kosmetické účinky petržele

Každý víme, že petržel má svou specifickou vůni, za kterou vděčí těkavému oleji eugenol, který obsahuje. Těkavý olej z petržele má antibakteriální a proti plísňové vlastnosti, které mohou pomoci k dezinfekci pórů, bojují s infekcí a zabraňují vzniku akné. Proto jsou oleje z česneku a petrželky vhodnými kosmetickými doplňky, které by se ale měly používat jen ředěné olivovým olejem, než budou použity přímo na obličej, protože jsou příliš silné.
 

Petržel a akné 

O bylinách v jídle se často říká, že pomáhají vyrovnat se s nadměrnou tvorbou mazu a s mastnou nebo zanícenou pokožkou. Těkavé oleje v petrželi mohou mít také antibakteriální účinek na póry, což může vést k omezení výskytu ohnisek akné. Petržel obsahuje vysokou úroveň vitamínu C, který poskytuje antioxidační ochranu pro kožní buňky, což může snížit podráždění, které pak končí jako ekzematické červené pupínky. O vitaminu C je známo, že urychluje hojení kůže, takže pomůže zkrátit čas potřebný pro odstranění vad po akné.
Zinek obsažený v petrželi je minerál známý pro své blahodárné účinky na akné. Zinek se zapojuje při kontrole zánětu, při hojení ran a při obnově kožních buněk, čímž pomáhá k regeneraci pokožky. Mnoho lidí s problematikou akné přinášejí kladné výsledky, v důsledku toho, že v jejich stravě bylo přidáno více zinku.
Petržel je jedním z nejlepších potravinových zdrojů vitamínu K, který urychluje hojení kůže, redukuje zarudnutí a může pomoci zklidnit červené skvrny vzniklé po akné. Podílí se také na regulaci zánětlivých reakcí. Někteří lidé mají úspěch s lokální léčbou vitaminu K pro snížení zarudnutí kůže a bělení jizev po akné.
 

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Petržel a vlasy

Petržel je tradičně používána jako vlasové tonikum, které je vmasírováno přímo do pokožky vlasů, čímž stimuluje jejich růst. Toto použití petržele může také zvýraznit barvu vlasů a jejich lesk. Buďto se použije lokálně šťáva z petržele anebo ve velkém množství se konzumuje jako potravina. Růst vlasů je úzce spojen s úrovní celkové dlouhodobé výživy. Petržel je na vlasy prospěšná jen pokud se používá pravidelně a dlouhodobě. Petržel je výživná potravina, která řeší řadu nedostatků ve výživě, které mohou vést k vypadávání vlasů a slábnutí nebo nevýrazným vlasům.

Petržel na pokožku

Jedná se o další účinný způsob, jak používat byliny ke zlepšení vzhledu. Při pojídání petržele dochází k vyživování zdravé kůže zevnitř. Také petrželová pleťová maska může být velmi prospěšná při odstraňování tmavých skvrn, při sjednocení nestejnorodé barvy kůže a na problematickou pokožku s akné.
 

Autor: ©Jakub Vinš

odkaz na článek

. Petržel pro zdravou kůži a vlasy [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Čištění ledvin petrželí

 Lenka

Ahoj, máte někdo zkušenosti s použitím petrželky na čištění ledvin? Vím, že jsou v petrželi silné bioflavonoidy, které by měly napomoci při úklidu usazenin v ledvinách, ale nevím jestli se používá i nať nebo jen kořen. A také nevím v jaké formě se to užívá, jestli jen tak nastrouhané a nebo jako nějaká tinktura z petržele. Budu ráda za každou radu.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS