Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Oteklé horní víčko

 


Aktualizováno:

Poradna

Netušíte, proč vám otékají oční víčka? Oteklá víčka nemusí znamenat velký problém, stejně tak ale ve vás mohou vyvolat bezprostřední obavy. Oteklá víčka můžete mít třeba kvůli tomu, že jste se málo vyspali, ale také z vážnějších důvodů. Možná je na vině ječné zrno anebo štítná žláza.

Co může způsobit otok očního víčka

Otoky z únavy, na ty obyčejně platí neflámovat a pořádně se vyspat. Vážnější problém signalizují trvalejší otoky. V takovém případě vždy navštivte lékaře.

Zde můžete vidět, jak vypadá otok očního víčka.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Alergie

Alergie jsou nejčastější příčinou otoků víček, přičemž může být na vině mnoho faktorů: pyly, prach, zvířecí srst, některé oční kapky, ale i make-up a jiné zkrášlovací přípravky, třeba řasenka, oční linky nebo stíny. Oči navíc ještě pálí, svědí a slzí.

Léčba

Pokud máte otoky způsobené alergií, lékař vám doporučí antihistaminika ve formě očních kapek, mastí nebo tabletek. Abyste předešli alergické reakci na make-up nebo jiné kosmetické přípravky, kupujte si jen ty s nápisem „hypoalergenní“. Předtím než začnete produkt používat, vždy si nejdřív proveďte kožní test.

Zde můžete vidět, jak vypadá alergie očních víček.

Zánět spojivek

Zánět spojivek je zánět spojivkového vaku způsobený alergeny, bakteriemi nebo viry. Projevuje se pálením očí, svěděním, slzením, ale i hnisavým výtokem, zarudlým bělmem i pocitem cizího předmětu v oku.

Léčba

Jestliže je příčinou zánětu alergie, měly by vám pomoci volně prodejné kapky, například Ophtalmo-Septonex, Allergodil, Ophtalmo-Evercil. Pokud vám do dvou dnů nezaberou, jde zřejmě o infekci, a tak je nutné navštívit lékaře, který vám předepíše antivirotika nebo antibiotika, spolu se zklidňujícími očními kapkami.

Zde můžete vidět, jak vypadá zánět spojivek.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Ječné zrno

V případě ječného zrna jde o bakteriální infekci a zánět mazové žlázky na samém okraji horního či spodního víčka. Malý vřídek způsobuje otoky, které jsou obvykle bolestivé.

Léčba

Pomůže teplý obklad, na deset minut přiložte na víčko teplou žínku; opakujte 4krát denně. Anebo zkuste masáže, postiženou oblast jemně prsty masírujte. Infekci vyléčí oční kapky a antibiotické masti. Předepíše vám je oční lékař.

Zde můžete vidět, jak vypadá ječné zrno.

Oční poranění

Oteklá víčka mohou být také následkem poranění očního okolí (zhmoždění víčka nebo neopatrný zásah kosmetickým nástrojem, třeba pinzetou). V tomto případě to může končit mnohem hůře než jen opuchlým víčkem.

Léčba

U samoléčitelství k oční oblasti přistupujte vždy s respektem. Nepoužívejte žádné abrazivní přípravky a víčka nedřete na sucho ani nemněte. Při používání kosmetických nástrojů buďte hodně opatrní. V případě již vzniklého úrazu okamžitě navštivte očního lékaře.

Zde můžete vidět, jak vypadá oční poranění.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Štítná žláza

Otoky v oblasti očí se mohou projevit při nedostatečné funkci štítné žlázy (hypotyreóza). Naopak při zvýšené funkci štítné žlázy (hypertyreóza) může dojít k vyboulení očí čili Basedowově chorobě.

Léčba

Pokud je příčinou vašich potíží štítná žláza, otoky máte trvale. Zajděte za svým praktickým lékařem a ten vás pošle na endokrinologické vyšetření, které spočívá v odběru krve a ultrazvuku.

Zde můžete vidět, jak vypadá otok víčka při onemocnění štítné žlázy.

Kontaktní čočky

Nesprávnou volbou kontaktních čoček, ale i nehygienickou manipulací s nimi si můžete přivodit rovněž otok víček. Ať už je příčina očních otoků jakákoli, pokud nosíte kontaktní čočky, neměli byste je používat, dokud otok nezmizí.

Léčba

Pokud v dodržování hygienických zásad nechybujete, může být problém otoků spojen s nevhodným typem čoček nebo roztoku, případně může jít o alergii či plísně. Návštěva očního lékaře je pro vás nezbytná.

Zde můžete vidět, jak vypadá otok víček při nošení očních čoček.

Autor: © svevi
Foto:
© skincure

odkaz na článek

. Oteklé horní víčko [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Oteklé horní víčko

 Václav

Dobrý den potřeboval bych poradit je mi 17 a prez noc mě začalo bolet vedle oka směrem k uchu když se toho dotknu tak to začne bolet včera to aspon trochu vypadalo k světu ale dneska mám dost nateklé víčko jenom levé pravé je v pohode
Tak kdyby někdo věděl co a tím tak bych byl rád

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Oteklé horní pravé víčko

 Květuše Rottová

Dobrý den.Již delší dobu se potýkám s oteklým horním víčkem na pravém oku,levé neotýká. Už jsem to řešila s obvodním lékařem,očním,endokrinologem,ale žádný neví.Už nevím, co by jsem pro to měla udělat.Nejvíce se mi otok objeví po ránu a během dne zmizí. Otok nebolí, jen je to nepříjemné, hlavně na vzhled.Prosím, můžete mi poradit?? Děkuji a přeji krásný zbytek dne.K.Rottová Třebenice

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Oteklé oční víčko po kousnutí hmyzem

 Eva

Dobrý den,už asi třetí den mám problém s horním víčkem levého oka.
Oko bylo nejdříve oteklé,pomalu jsem neviděla,otok pozvolna ustál,ale oko se vybarvuje.
Vypadám,jako bych měla monokla.
Do oka si kapu Ophthalmo-septonex a mažu mastičkou.
Také jsem dávala obklad z heřmánku.
Lékaře jsem nenavštívila.
Děkuji za radu.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Oteklé horni víčko

 Jana

Dobrý den, nějakou dobu mám vždy ráno oteklé jedno víčko neni to nějak zarudlé jen otok. Včera večer sem si všimla maleho pupínků který se mi na víčku udělal. Nevím proč oko otéká. Děkuji za odpověď J.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS