Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Oční testy

 


Aktualizováno:

Oční vady

Nezapomínejte, že pravidelné oční testy jsou důležité a že spolu se zdravým životním stylem jsou nutnou podmínkou, jak si udržet zdravé oči. Pomocí očních testů lze například zjistit, zda potřebujete nové brýle nebo změnu léku. Je snadné zanedbávat péči o zrak, protože nás oči začnou bolet teprve tehdy, když se objeví problém. Vyšetření zraku však může odhalit mnoho obecných zdravotních problémů a časné příznaky onemocnění očí, i když je ještě nepociťujete a ani si nejste vědomi žádných příznaků, z nichž mnohé lze léčit, pokud jsou objeveny včas.

Jak často by měl být proveden oční test?

Vyšetření zraku se doporučuje jednou za dva roky nebo častěji.

Co dělat, když jsou změny v očích?

Navštivte vždy svého kontaktologa nebo očního lékaře, pokud máte problémy s viděním.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jsou někteří lidé více ohroženi očními chorobami než ostatní?

Kdokoliv může mít problémy se zrakem, ale někteří jedinci patří do takzvané „rizikové skupiny“. Je obzvláště důležité provádět pravidelné oční vyšetření, pokud jste:

  • starší 60 let;
  • z určitých etnických skupin, například lidé z afrických, karibských komunit jsou vystaveni většímu riziku vzniku glaukomu a diabetu. Lidé z jižních asijských komunit jsou vystaveni většímu riziku vzniku diabetu (Diabetická retinopatie, ve které dojde k poškození sítnice, je častou komplikací diabetu.);
  • člověk s mentálním postižením;
  • z rodiny s anamnézou oční choroby.

Testy pro dětské oči

Děti by si měly dát pozor na blízké sezení u televize, držení objektu velmi blízko u tváře, blikající předměty, tření očí, šilhání. Pokud se vám zdá, že má vaše dítě nějaký problém se zrakem, navštivte praktického nebo očního lékaře. Přestože malé děti neumí číst, umí lékař zrak vyšetřit a diagnostikovat daný problém. Stejně jako dospělí by měly mít děti pravidelnou oční kontrolu každé 2 roky.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Prevence poškození očí

Přestat kouřit

U kuřáků je mnohem větší pravděpodobnost vzniku podmíněné degenerace skvrn a šedého zákalu ve srovnání s nekuřáky.

Dostatek pohybu

I když se vám zdá tvrzení, že cvičení očím pomáhá, divné, vězte, že tomu tak opravdu je. Výzkum ukazuje, že cvičení snižuje riziko ztráty zraku, ke kterému může dojít v důsledku vysokého krevního tlaku, cukrovky a zúžení nebo kornatění tepen.

Zdravá výživa

Zdravá a vyvážená strava s širokou škálou ovoce a zeleniny prospívá nejen celkovému zdraví, ale například i zdraví sítnice.

Alkohol

Nadměrná konzumace alkoholu prohlubuje rizika předčasného stárnutí, které je spjato také se skvrnitou degenerací. Nepřekračujte tedy doporučenou denní dávku alkoholu 3–4 dcl pro muže a 2–3 dcl pro ženy.

Ochrana očí před sluncem

Nikdy se nedívejte přímo do slunce, i když se děje něco tak vzrušujícího, jako je zatmění. Pokud byste to učinili, došlo by k nevratnému poškození zraku, a dokonce až k oslepnutí. Několik studií také naznačuje, že expozice slunečního záření je rizikovým faktorem pro šedý zákal. Nošení klobouku nebo brýlí může pomoci s ochranou očí před UV zářením. Doporučuje se kupovat kvalitní, tmavé brýle, které by měly poskytovat bezpečnou úroveň ochrany proti ultrafialovému záření.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Kinga Philipps

odkaz na článek

. Oční testy [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Oční voda s kyselinou boritou jak se užíva

 Lubomír

Dědovi je 85 let, přijel z nemocnice a neoperované oko mu kyše, druhé oko je v pořádku, operaci na šedý zákal měl před 10 lety. jak mu mám podávat oční vodu s kyselinou boritou?

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět




Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS