Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Obřízka

 


Aktualizováno:

Imunita a wellness

Obřízka je chirurgický zákrok, který zahrnuje částečné nebo úplné odstranění předkožky. Přibližně jedna pětina mužů na celém světě je obřezána, většinou z náboženských či kulturních důvodů, kdy je postup běžně prováděn krátce po porodu nebo kolem puberty. Také dospělí muži mohou být obřezáni z důvodu aktu náboženského zasvěcení, ale nejčastěji je obřízka dospělých mužů prováděna ze zdravotních důvodů.

Důvody proč obřezat

Důvody obřízky se dělí do tří hlavních skupin:

  • z důvodu lékařské indikace;
  • aby se zabránilo budoucímu onemocnění;
  • jako akt náboženského zasvěcení.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jak vypadá obřezaný penis

Obřízka ze zdravotních důvodů

Mezi zdravotní důvody pro obřízku patří fimóza a akutní balanoposthitis.

Fimóza

Phimosis způsobuje snížené otevření předkožky a brání stažení. Občas může být okraj předkožky bílý, zjizvený, s nepružným vzhledem. Příznaky mohou zahrnovat:

  • podráždění nebo krvácení z okraje předkožky, zejména při pohlavním styku nebo masturbaci;
  • bodání či bolest při močení (dysurie);
  • neschopnost močit, pokud je předkožka příliš těsná.
  • tady jsou fotky, na kterých je vidět fimóza penisu.

Obřízka je vhodná ve většině případů.

Akutní balanoposthitis

Toto onemocnění způsobuje zčervenání a otok předkožky, spolu s výtokem hnisu z prostoru mezi předkožkou a žaludem. Někdy může být celý penis oteklý a zanícený. Toto onemocnění je prvním příznakem cukrovky. Mezi nezbytná ošetření patří jednoduchá hygienická opatření, mírné léky proti bolesti a zamezení táhání předkožky. Ve většině případů je pacient uzdraven bez dalšího zásahu. Obřízka se provádí pouze u opakujících se a komplikovaných případů. Tady jsou fotografie, na kterých je vidět akutní balanoposthitis.

Parafimóza

Tento stav je způsoben tahem předkožky za koronální hřeben žaludu nebo za hlavu penisu bez následného vrácení do její normální polohy. Předkožka pak tvoří těsné škrtidlo kolem žaludu, což způsobuje prudkou bolest. Tento stav lze obvykle napravit snadno. Není-li to možné, je třeba snížit předkožku v celkové anestezii. Obřízka není obvykle prováděna v této fázi, ale může být potřebná později, pokud k tomuto stavu dochází častěji. Tady jsou fotografie, na kterých je vidět parafimóza.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Zabránění budoucím nemocem

Prevence onemocnění je druhým nejčastějším důvodem pro obřízku po náboženských důvodech, ale důkazy, že má pozitivní vliv na budoucí zdraví nejsou potvrzeny.

Rakovina penisu

Rakovina penisu je velmi vzácné onemocnění. Obřízka může být ochranou proti karcinomu penisu, pokud se provádí v dětství, ale u dospělých nemá na toto onemocnění žádný vliv. Osobní hygiena, kouření a papilomaviry zvyšují rizika vzniku karcinomu penisu. Obřezaní muži trpí častěji bradavicemi na penisu než muži, kteří nemají obřízku. Riziko vzniku karcinomu penisu je u obou skupin téměř stejné.

Sexuálně přenosné nemoci

Sexuálně přenosné nemoci způsobující vředy na genitáliích (syfilis, venerologický vřed, herpes simplex) jsou častější u mužů bez obřízky. Nicméně uretritida nebo zánět močové trubice, která odvádí moč přes penis, je častější u obřezaných mužů, stejně jako bradavice na penisu. Kvasinková infekce se může objevit i u neobřezaných mužů, ale více pravděpodobná je u mužů s obřízkou. Daleko účinnější a spolehlivější metoda, než je obřízka, je užívání jiné ochrany (kondomu), čímž dojde k výraznému snížení rizika sexuálních praktik. Obřízka v těchto případech tedy není řešením.

HIV

Obřízka může být vhodná jako rutinní preventivní opatření pouze v regionech, které mají vysokou míru infekce HIV. Stávající důkazy jsou nedostatečné a nedoporučují obřízku jako prevenci proti HIV.

Argumenty proti obřízce

Předkožka není jen zbytečný kus kůže, který by měl být odstraněn bez pečlivého uvážení. Předkožka tvoří pokrývku žaludu penisu u mužů a klitorisu u žen. Je protkána nervy citlivými na dotek a pohyb předkožky dozadu a dopředu přes žalud, a tak umožňuje některé z příjemných pocitů při sexu. Dospělí muži, kteří byli obřezáni jako děti, nemají obvykle sexuální problémy spojené se svou obřízkou, možná proto, že nikdy při sexu nezažili pocit s předkožkou. Obřezaní muži, kteří jsou sexuálně aktivní, si však poměrně často stěžují na sexuální problémy, které spočívají ve změně citlivosti penisu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jak se obřízka provádí?

Obřízka je malý chirurgický zákrok, který se provádí na urologii nebo plastické chirurgii v celkové anestezii. Existuje mnoho různých technik k odstranění předkožky. Šití kůže na vrchu penisu se provádí pomocí slizniční výstelky pod hlavou penisu. Použité stehy jsou vstřebatelné a nepotřebují odstranění. Tady jsou videa, na kterých je vidět obřízka penisu.

Komplikace obřízky

Komplikace obřízky jsou poměrné vzácné. Komplikace zahrnují:

  • otok penisu, který může trvat několik dní;
  • krvácení, infekce, sníženou citlivost penisu;
  • bolest v jizvě spojenou s nepříznivým kosmetickým výsledkem.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Lze obřízku zvrátit?

Moderní chirurgické postupy mohou mít úspěch, ale jsou stále experimentální a dlouhodobé výsledky nejsou známy. Nejlepší je, obřízku vůbec nikdy nedělat!

odkaz na článek

. Obřízka [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Obřízka chrání ženu pře HPV

 Eva

V článko o obřízce je dost nesmylů. Muži s obřízkou kvasinkovými infekcemi netrpí, protože po ůplné obřízce není nikde na penisu vlhký prostor, kde by se množili. Taky obřezaní muži nepřenáší HPV viry způsobující rakovinu děložního čípku www.obriezka.sk/hpv-… .
Tady výtah ze odborné studie o HPV virech:

If the man had had 6 or more sexual partners and was
uncircumcised his monogamous female partner was 5.6 times
more likely to have cervical cancer than was the case for such
‘‘high-risk‘‘ men who were circumcised

Přeloženo: Jestliže neobřezaný muž měl alespoň 6 sexuálních partnerek, tak jeho současná partnerka má 5,6x VYŠŠÍ pravděpodobnost na rakovinu dělož. čípku (HPV viry) než kdyby pohlavně žila s OBŘEZANÝM mužem se sexuálně vysoce rizikové skupiny (= mnoho rizikového sexu s muži i ženami).
Celé je to podrobně tady: minus.com/lk4kHOOlWxsWE
(po stažení do PC je to ostřejší) a stačí se podívat se na str. 4 (předkožka=brána pro viry) a pak na str. 7 „Cervical cancer“.

A navíc Obřízka v dospělosti nenarušuje sexuální uspokojení ona.idnes.cz/obrizka…

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Obřezaný penis

 Ivana

Můj manžel je od malička obřezaný a nemá předkožku.díky své matce,která mu to zařídila.Tak nějak to dopadlo i u našich dvou synů,obřízku mají od 2 let.

Počet odpovědí: 6 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS