Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Na vypadávání vlasů zkuste cibuli

 


Aktualizováno:

Zdravá kosmetika

Cibule je populární lidový lék proti vypadávání vlasů, který u některých lidí dokáže omezit kouty ve vlasech. Cibule je osvědčený produkt, který byl používán po staletí nejen pro své silné posilující účinky na vlasy, ale i k jiným léčebným účelům. Ve skutečnosti lékaři ve středověku používali cibuli k neutralizování hadího uštknutí a na bolest ucha, bolest hlavy a také proti ztrátě vlasů. Proč a jak cibule může zastavit anebo omezit vypadávání vlasů se podíváme v tomto článku.

Cibule je plná síry, proto pomáhá!

Cibule je prospěšná proti vypadávání vlasů díky svému vysokému obsahu síry. Síra je známá jako léčivý minerál, protože má schopnost stimulovat krevní oběh a omezuje záněty kůže. Síra by mohla být v této souvislosti nazvána také jako krása z nerostů, protože je nezbytná pro rozvoj kolagenu. Kolagen je jedna z hlavních bílkovin v naší pokožce, která jí propůjčuje pružnost a hladkost. Kolagen je také hlavním stavebním kamenem našich vlasů a nehtů. Tyto vlastnosti síry tedy znamenají, že správné množství síry v našem těle může pomoci proti vypadávání vlasů a zároveň podpoří opětovný růst zdravých a pevných vlasů.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Nedostatek síry - příznaky

Hlavními příznaky nedostatku síry v lidském organismu je suchá pokožka, slabé nehty a lámavé vlasy. Dalšími příznaky nedostatku síry mohou být alergie, neobvyklá únava, bolesti hlavy, diabetes a bolavé svaly či klouby. Pokud nepřizpůsobíme stravování vhodné dietě, která posílí příjem síry ve stravě, tak se obvykle jen těžko podaří dodat tělu dostatek síry, které potřebuje. Vědci se totiž domnívají, že chemické pesticidy a hnojiva vyčerpávají z půdy síru a to snižuje obsah síry v rostlinách pěstovaných v této půdě. Kromě toho již bylo zjištěno, že průmyslově zpracované potraviny obsahují menší množství síry, protože tento minerál byl zničen v průběhu procesu jejich výroby. Naše tělo si síru nedokáže samo vyrobit, proto musí být doplňována jinými způsoby, například jíst potraviny bohaté na síru, mezi které patří zejména maso a právě i cibule, anebo užívat doplňky stravy s obsahem síry.

Cibule proti vypadávání vlasů

Nejjednodušší a nejlevnější způsob, jak okamžitě posílit kvalitu nových vlasů pomocí síry je použít výtažek z cibule přímo na pokožku hlavy. Studie zveřejněná v červnu 2002 v časopise Journal of Dermatology hovoří o účinnosti výtažku z cibule na onemocnění alopecia areata, lépe známé jako místní úplné vypadávání vlasů - lysinky. Studie uvádí, že u 73% ze všech zkoumaných jedinců, kteří používali cibulovou šťávu na pokožku hlavy, došlo k nějaké formě posílení jejich vlasů. Zde uvádíme použité varianty léčby, které byly použity v tomto výzkumném experimentu:

Cibule a med

Smícháme čtvrt šálku šťávy z cibule s jednou polévkovou lžící pravého medu. Se vzniklou medovou pastou si pak denně masírujeme pokožku hlavy. Před každým použitím si uděláme vždy čerstvou medovou pastu.

Cibule a rum proti padání vlasů

Nakrájíme středně velkou cibuli na malé kousky a přidáme k ní jeden šálek pravého bílého rumu a necháme to jeden celý den uležet. Druhý den to potom scedíme a výslednou tekutinu aplikujeme na pokožku hlavy formou masáže. Tuto masáž s rumem a cibulí proti padání vlasů a na kouty ve vlasech používáme dvakrát až třikrát do týdne. Směs je stabilní a vydrží několik dní v chladu.

Cibule a kopřiva proti vypadávání vlasů

Do zavařovací sklenice si dáme šálek nadrobno nakrájené cibule a napěchovaný šálek sušené kopřivy dvoudomé. Směs promícháme, urovnáme a celou ji pokryjeme, respektive zalijeme 40% 6x destilovanou vodkou a dobře uzavřeme. Takto to necháme louhovat sedm dní a každý den to protřepeme. Osmý den to přecedíme a získanou tekutinu aplikujeme 3 krát týdně na pokožku hlavy. Tekutina je stabilní a vydrží několik dní v chladu.

Další možná použití cibule proti padání vlasů

Odborníci na alternativní medicínu, nebo lépe česky řečeno babské rady na padání vlasů, doporučují napříč rozpůlit cibuli a řez potřít medem. Pak s touto medem namazanou stranou třít pokožku hlavy. V případě potřeby si znovu cibuli natřete medem. Toto by mělo být prováděno dvakrát denně – ráno a večer.
Další babská rada na padání vlasů je lék v podobě cibulové koupele. Cibulová koupel využívá účinků suchých hnědých cibulových slupek. 3 šálky hnědých cibulových slupek zalijeme litrem vroucí vody a necháme to louhovat 50 minut a pak to přecedíme. Umyjeme si vlasy šamponem, jako obvykle, a osušíme je ručníkem. Pak vlasy přelijeme několikrát cibulovou lázní a masírujeme přitom pokožku hlavy.

Foto: ©Colin

odkaz na článek

. Na vypadávání vlasů zkuste cibuli [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Na vypadávání vlasů zkuste cibuli

 Mira

Dobry den! Chtela bych vyzkouset vas recept-"Cibule a Med" a take "Cibule a Bily rum". Mam tu cibulovou smes vmasirovat do pokozky neumytych vlasu a pak to smyt samponem? A jak dlouho to mam nechat pusobit? Prosim vas o odpoved! Jak presne se to pouziva???
Dekuji! Mira

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Zábaly proti vypadávání vlasů

 Jitka

Mně docela pomohl zábal , který by se mě dělat asi 2x týdně, ale já to stíhám tak 1x.Do misky dám 1žloutek, asi 3-4 lžíce olivového oleje, 2 kávové lžičky kajenského pepře (-mleté chilli papričky-dostanete třeba v Kauflandu),zchlazené hodně silné černé kávy(vlastně jen horkou vodou trochu zalit 1lžičku mleté kávy),kvůli zahuštění směsi tam logr nechám.Vše dobře zamíchám, nanesu na hlavu , přes to dám plastový pytlík a na to čepici či šátek. Po půl hodině hlava příjemně pálí...Nechàvám tak 2 hodiny(třeba k televizi).Pak umyji hlavu - raději ne moc šampónu.Možná si to namlouvám, ale zdá se mi, že po 3 měsících fakt zhoustly a zlepšila se kvalita..

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Cibule na vlasy

 Martina

Dobrý den,
nápady zde jsou dobré, ale už se nikde nepíše, zda po těchto procesech si ještě dotyčný má umýt hlavu šamponem, vodou nebo ničím (potom ale podle mě vlasy budou zapáchat).
Tato informace je podle mého názoru taky velice důležitá??


Děkuji předem za radu

Martina

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Co účinkuje

 Petulinka

Cibuli jsem taky vyzkoušela, ale moc nedávám přednost těmhle babských radám. Cibule se moc neosvědčila, ale na doporučení kamarádky jsem vyzkoušela šampon Capillus s kofeinem, je z konopné kosmetiky a ten si nemůžu vynachválit, pro mě zatím číslo jedna.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Rada

 Lenka Zýková

Cibuli jsem už vyzkoušela, ale bez úspěchu. Poradí mi někdo ještě něco jiného přírodního?

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Zápach pokozka hlavy

 manima

Použila som cibulu na pokožku hlavy a neviem nejako prekryť ten nepríjemný zápach. Poradí mi prosím niekto? Vopred ďakujem.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS