Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Jak urychlit stolici

 


Aktualizováno:

Výživa a dieta

Zácpa patří mezi trávicí problémy, které často ani nevnímáme, vždyť rychlost látkové výměny bývá u každého jedince jiná. Přesto ale každý člověk během svého života zažije zácpu. I když se v současnosti zdravá strava stále více dostává do popředí pozornosti, zůstává zácpa pro mnohé z nás nepříjemným problémem.

Akutní zácpa

Za fyziologický stav se považuje, pokud chodíme na stolici 3x denně až 3x týdně, frekvence tedy nemusí být každodenní, jak je mylně všeobecně rozšířeno. Potřeba vyprazdňování je u každého jiná a je závislá nejen na tom, co jíme, ale i na momentálním zdravotním stavu a podobně. Na ženy v produktivním věku mají i vliv hormonální změny, tedy fáze menstruačního cyklu či těhotenství.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Projevy

Zácpa se vyznačuje těmito symptomy:

  • vyprázdnění probíhá méně než 3x v týdnu;
  • trpíte nepříjemným pocitem plnosti;
  • vyprazdňování je namáhavé, nepříjemné;
  • stolice je tvrdá, suchá, drolí se na kusy;
  • po stolici máte pocit nedokonalého vyprázdnění.

Příčiny

Rozvoj zácpy může podporovat také užívání některých léků. Paradoxně jsou na prvním místě projímadla. Na jejich podávání si totiž střeva navyknou a „zleniví“. Zácpu mohou způsobit rovněž přípravky s obsahem železa, některá antidepresiva a uklidňující prostředky včetně léků na spaní a další. Pokud trvale užíváte nějaké léky či doplňky stravy a trpíte zácpou, přečtěte si pozorně příbalový leták. Je možné, že příčina spočívá v jejich užívání. O možné náhradě se můžete poradit se svým lékařem nebo lékárníkem.

Další příčinou zácpy může být anatomické zúžení střeva, způsobené například polypy, kýlou, chronickým zánětem či pooperačním zjizvením.

U některých lidí může být dlouhodobá zácpa následkem extrémní čistotnosti či potřeby „mít na to klid“, kdy je pro danou osobu nepřijatelné použít jinou toaletu než tu doma. Kromě těchto psychických zábran, má svůj podíl i stres, kdy je přirozená potřeba vyprázdnit se uměle odkládána. Dalším faktorem může být například práce na směny či noční služby, které narušují přirozený chod našich biologických hodin. Z těchto důvodů se o zácpě často hovoří jako o civilizační chorobě.

Rovněž hemoroidy, charakterizované bolestivostí a krvácením konečníku při vyprazdňování, mohou patřit k pohnutkám, které vedou k odkládání vykonání potřeby, čímž dále přispívají ke vzniku zácpy. Platí to však i naopak: zácpa patří k rizikovým faktorům vzniku hemoroidů.

Při náhlé, akutní zácpě doprovázené bolestí v břišní dutině může jít o doprovodný jev zánětu střeva nebo vzniku střevní neprůchodnosti. V případech, kdy dochází k pravidelnému střídání zácpy a průjmu, nebo pokud se objeví ve stolici krev a zácpu doprovázejí neobvyklé bolesti břicha, je třeba vyhledat odbornou pomoc.

Dlouhotrvající zácpa je živnou půdou pro syndrom dráždivého střeva, protože těžko postupující stolice způsobuje záněty a potíže se vstřebáváním. Stolice nahromaděná ve střevech kvůli dlouhotrvající zácpě, jakož i tvrdá stolice mohou vést ke vzniku divertikulózy. Výčnělky vzniklé na stěnách střev nejprve nezpůsobují žádné potíže, ale když se zapálí, způsobují bolest. V tomto případě může být řešením pouze operace.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jak vyvolat stolici

Nejdůležitějším a nejjednodušším opatřením je konzumovat dostatek vlákniny (ovoce a zeleniny), pít dostatečné množství tekutin a hýbat se. Vláknina je pro člověka téměř nestravitelná, je však důležitá pro udržování zdravé střevní mikroflóry a pro optimální zaplnění střeva, které je pak nuceno pracovat a přirozeným způsobem posouvat tráveninu. Pokud zvýšíme příjem vlákniny, je nezbytné zvýšit i množství přijatých tekutin, protože vláknina přispívá k plnění střeva tím, že bobtná, tedy vstřebá vodu. Pokud bychom měli tekutin málo, přijatá vláknina obsah střev ještě více zahustí a omezí tím posun natrávené potravy. Proto bychom měli vypít minimálně 2 litry denně. Na změkčení stolice například pomáhá lněné semínko, špenát, fíky, bílý jogurt nebo švestkový kompot.

Jak uvolnit zácpu

Vyprazdňování v podřepu bylo běžné tisícovky let a na hemoroidy a podobná onemocnění si nikdo nestěžoval. Jenže pak přišel vynález pohodlných keramických toalet. Úhel mezi trupem a nohama se zvětšil na 90 stupňů a tračník se zakulatil. Právě to je jedna z příčin, proč vykonávání potřeby dnešní generace často připomíná „porod“. Pokud vás vysedávání na toaletě přestalo bavit, dřepněte si. Vyvinete tak menší tlak na pánevní dno, uvolníte tračník a odchod stolice bude příjemnější.

Někdy už může být příliš pozdě na úpravu zažívání přirozenou cestou. Zkuste tedy čípek. Po jeho zavedení uvolníte střevo do patnácti až šedesáti minut. Za okamžité pohodlí to stojí. Jen si na něj nezvykejte a raději následujte sérii výše uvedených doporučení.

Co nejíst při zácpě:

  • nezralé banány – zralé banány mají sytě žlutou barvu a jsou na nich černé tečky. Ostatní banány jsou nezralé (to jen pro vysvětlení). Nezralé banány obsahují více tříslovin a rezistentního škrobu než banány zralé. Proto se nezralé banány podílejí na vzniku zácpy.
  • alkohol – zejména pokud ho konzumujete ve velkém množství, způsobuje dehydrataci a zvyšuje riziko vzniku zácpy. Nicméně jeho účinky se liší člověk od člověka.
  • lepek – lidé s celiakií, neceliakální intolerancí lepku nebo syndromem dráždivého tračníku často po konzumaci potravin s lepkem trpí zácpou.
  • průmyslově zpracované obilniny – průmyslově zpracované obilniny a výrobky z nich, jako jsou bílá rýže, těstoviny nebo chléb, obsahují méně vlákniny než celozrnné potraviny, což zvyšuje riziko zácpy. Na druhou stranu u některých lidí může od zácpy ulevit naopak snížení denního příjmu vlákniny.
  • mléko – u některých jedinců může konzumace mléčných výrobků vyvolat zácpu. Tyto účinky se nejčastěji vyskytují u osob citlivých na bílkoviny obsažené v kravském mléce.
  • červené maso – obsahuje hodně tuků a málo vlákniny, což je kombinace živin, která zvyšuje riziko vzniku zácpy. Pokud navíc jíte velkou porci masa najednou na úkor potravin bohatých na vlákninu, je zde riziko, že si způsobíte zácpu ještě větší.
  • smažená jídla – obsahují málo vlákniny a naopak hodně tuků a soli. To vede ke zpomalení zažívání a zvýšení rizika vzniku zácpy.
  • tomel – kaki obsahuje druh tříslovin (taninů), které zpomalují pohyb střev a trávení, proto mohou způsobit zácpu. Platí to zejména pro trpké (hořké) odrůdy tohoto exotického ovoce.
  • borůvky, černý čaj, bílé pečivo a rýže.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Co zaručeně pomůže na zácpu

Zdravá strava v podobě celozrnných výrobků, jogurtů či ovoce prospěje, také je vhodná listová zelenina, tofu, dýňová semínka nebo červená řepa, důležitý je dostatek tekutin, vlákniny a pohybu. Dále je vhodná laktulóza. Laktulóza je látka, která díky přitahování vody do střeva změkčuje stolici a usnadňuje tak její odchod. Přispívá také k množení prospěšných bakterií v trávicím ústrojí a trávení vrací správný rytmus. To jsou tedy základní doporučení, jak se rychle zbavit zácpy. Pokud nepomůže toto, je možné použít glycerinový čípek a v krajním případě laxativa.

Olivový olej proti zácpě

Dejte si ráno nalačno polévkovou lžíci olivového oleje. Důležité je, abyste vydrželi alespoň 30 minut, než se nasnídáte. Olivový olej má totiž mírně projímavé účinky a celkově příznivě působí na trávení. Pokud vám zcela nesedí chuť olivového oleje, smíchejte ho s citronem nebo jej vyměňte za kokosový olej.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Babské rady na zácpu

Šaratica: tato speciální minerální voda má prokazatelné projímavé účinky, takže je to na zácpu určitě dobrá a hlavně naprosto nenávyková volba, avšak nemusí pomoci vždy (spíše v lehčích případech).

Zaječická hořká (Zaječice): minerální voda z Českého středohoří s projímavými účinky, která nedráždí zažívací trakt a působí protizánětlivě.

Konzumace kompotů: dle našich babiček pomůže i konzumace rybízového či švestkového kompotu.

Špenát: pomůže syrový i vařený. V případě problémů se zácpou umixujte půl šálku listů špenátu se stejným množstvím vody. Přidat můžete i lněné, chia nebo bazalkové semínko.

Jogurt: kvalitní bílý jogurt s obsahem „přátelských“ mléčných bakterií je také dobrým pomocníkem. Dejte si ho na snídani a pak snězte další jeden nebo dva během dne. Vhodný je i kefír.

Pampeliška: pampeliška vám nemusí pomoci okamžitě, protože patří k „jemnějším“ prostředkům proti zácpě. Zkuste vypít 3x denně šálek pampeliškového čaje. Na jeden šálek použijte 1–2 čajové lžičky sušených listů, zalijte vodou, nechte 10 minut louhovat a vypijte.

Švestky: sušené švestky jsou údajně vynikajícím prostředkem na zácpu.

Projímavé potraviny

Potraviny, které mají projímavé účinky (potraviny které projímají), byly popsány výše. Do svého jídelníčku byste měli zařadit potraviny bohaté na vlákninu, což jsou třeba jablka, skvělá je i vlažná voda s citronem po ránu nalačno, která nastartuje metabolismus. Nezapomínejte ne zelí, fenykl, kapustu a zejména na červenou řepu! Mezi další vysoce ceněné projímavé potraviny patří i lněné semínko, takže si klidně dejte každý den lžíci a pěkně rozkousejte.

Projímavé potraviny pro děti

U dětí je vhodné použít v lékárně dostupný přípravek Lactulosa biomedica, a to jednu kávovou lžičku denně, nebo zakoupit projímavé čaje. Doporučuje se i kmínový nebo švestkový odvar.

Projímavé čaje

Někteří lidé používají laxativní čaj, aby jim pomohl zmírnit problémy se zácpou. Laxativní čaj je obecný termín pro bylinné čaje, které mohou zmírnit zácpu a stimulovat trávení nebo urychlit vyprázdnění střev. Existuje několik druhů laxativních čajů, včetně objemových projímadel, očistných látek a mírných bylinných čajů.

Druhy projímavých čajů

Objemová projímadla: Tento typ čaje působí zvýšením množství potravy v tenkém střevě, což může stimulovat peristaltický pohyb a vyvolat vylučování.

Očistné látky: Tyto druhy čajů jsou mnohem výkonnější a běžně se vyskytují v laxativních doplňcích nebo v produktech, které lze zakoupit v obchodě.

Mírné bylinné čaje: Nehromadí stolici, ale mohou stimulovat pohyb jídla skrz střevo. Bylinné čaje zahrnují zelené čaje, čaje s kořenem pampelišky, s ptačincem, psylliem, lněným semínkem, sennou, černým kořenem, aloe, rebarborou nebo řešetlákem.

Laxativní čaj využívá semena psyllia, o kterém je známo, že má vysoký obsah vlákniny a bobtná v těle. To stimuluje střeva k rychlejšímu pohybu a vyprázdnění. Jiné bylinné čaje, jako je kořen pampelišky, senna nebo ptačinec, můžeme vařit jako normální čaj.

Recept na projímavý čaj

Rozdrťte 2–3 lžíce psyllia na prášek (psyllium koupíte v lékárně). Zalijte je 240 ml vody a promíchejte. Pijte ihned, protože postupem času konzistence houstne a je méně příjemná na polykání.

Laxativní čaj představuje vhodný způsob, jak zmírnit zácpu, ale neměl by to být každodenní zvyk, protože tělo se může stát závislé na projímacím činidle, které může v budoucnosti spíše zhoršit příznaky zácpy.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová

odkaz na článek

. Jak urychlit stolici [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS