Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Jak se zbavit nadměrného pocení hlavy

 


Aktualizováno:

Poradna

Hyperhidróza neboli nadměrné pocení se vyznačuje vylučováním potu v množství vyšším, než je potřebné k regulaci těla. Příčinami hyperhidrózy jsou nejčastěji dědičnost (často se jedná o vrozenou dispozici), v takovém případě se hyperhidróza nazývá hyperhidrózou primární. Pokud je hyperhidróza vyvolána nějakými okolními vlivy, jedná se o takzvanou hyperhidrózu sekundární. Nejčastěji se setkáváme s první z těchto jmenovaných. Zvýšené pocení může být buď celkové (po celém těle), nebo lokální, tedy na určité části těla.

Nadměrné pocení hlavy

Nadměrné pocení hlavy a obličeje může být velmi nepříjemné a nepohodlně. dalo by se říci, že asi 2 až 3 % populace trpí nadměrným pocením hlavy. Tento stav může být léčen pomocí lékařské pomoci, i když mnoho lidí se bojí požádat o pomoc lékaře, jelikož se z nějakého důvodu stydí.

Z diagnostického hlediska je důležité rozlišit pocení hlavy jako nemoc nebo pocení hlavy z důvodu tepla, stresu nebo cvičení.

Pocení hlavy je velmi nepříjemný problém, který může postihnout kohokoli a kdykoli, proto se člověk nesmí bát zajít k lékaři a nechat se vyšetřit, protože není jisté, z čeho tento stav může vzniknout.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Iontoforéza na nadměrné pocení hlavy

Iontoforéza nebo-li elektro antiperspirant jde použít i v oblasti hlavy a obličeje, ale odlišnými způsoby, než je tomu u dlaní a chodidel. Úspěšná léčba pocení je iontoforéza s molekulami vody. Pro léčbu pocení hlavy se používají speciální aplikátory, konkrétněji se hovoří o obličejových maskách. Tyto masky se aplikují na obličej, díky čemuž dochází k efektivnímu působení i proti nadměrnému pocení hlavy.

Pokožka hlavy je velmi citlivá, proto se doporučuje aplikovat méně invazivní typ procedury. V případě obličejové části postačí aplikace na několik minut, konkrétně 5 minut. Jakmile je tento proces ukončen, přístroj se vypne a zvolí se opačná polarita. Tato procedura se opakuje stejným způsobem. Celkem tato akce trvá 10 minut.

Pocení a společenský kredit

Přestože se člověk, který se nadměrně potí, intenzivně věnuje hygieně, používá kvalitní kosmetické přípravky, aby potlačil zápach, jejž vylučuje kůže, často se stává, že potní žlázy pracují tak intenzivně, že se nedají ničím přebít a zamaskovat. Z lékařského hlediska je pocení velice individuální záležitost, která má ale přirozený původ. Muži obecně mají aktivnější potní žlázy než ženy. Více samozřejmě pocení překáží mladým, často velmi aktivním lidem. Pokud se velmi potí osoby na vyšších pracovních pozicích a objeví se mezi svými pracovními kolegy s mokrými skvrnami na košili či blůze, je to téměř neodpustitelné.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Příčiny pocení hlavy

Pocení hlavy není nemoc, spíše jen vsugerovaný jev. Na pocení hlavy má velký vliv počasí, zejména jeho časté změny. Proměnlivé počasí se nejčastěji vyskytuje na jaře a na podzim. Zvýšené podněty počasí způsobují bolesti hlavy, problémy s krevním oběhem, poruchy spánku, podrážděnost a snížený výkon. Tento stav je velmi nepříjemný zejména u lidí s dlouhými vlasy.

Rady na zastavení pocení hlavy

  • V případě opakovaných problémů s nadměrným pocením hlavy se doporučuje časté sprchování. Při sprchování je vhodné nejprve začít sprchovat pravou část těla a posléze až levou stranu.
  • Velmi vhodné je cvičení na čerstvém vzduchu, protože dochází k posílení imunitního a oběhového systému.
  • Pijte dostatečné množství vody. To je důležité pro správný oběh, a navíc vás to chrání před bolestí hlavy.
  • Nedoporučuje se pití kávy.
  • Konzumujte vyváženou a zdravou stravu bohatou na vitamíny. Velmi negativní je konzumování mastných a těžkých jídel.
  • Také vám mohou pomoci homeopatické léky určené na bolest hlavy. Tyto léky jsou zároveň vhodné na závratě.

Vliv na pocení má také naše oblečení. Důležité je nosit takové, které odpovídá venkovní teplotě. Samozřejmostí jsou prodyšné a savé materiály, jež zbytečně neaktivují potní žlázy. Oděvy je třeba často měnit, jelikož nadměrné pocení způsobuje maceraci kůže a napomáhá množení rozličných bakterií a kvasinek.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© had3

odkaz na článek

. Jak se zbavit nadměrného pocení hlavy [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Vitamin b proti pocení

 Vojtěch

Pocení je záludná věc, tak prostá a přesto tak strašná. Kdo tím netrpí jen pokrčí rameny a když mi řeknete ať zobu vitamíny a přestanu se potit tak mám chuť se smát a brečet. Každopádně, pocení jsem se již zbavil díky electro antiperspirantu, za mě doporučuji jej zkusit: www.electroantipersp…

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Léky proti nadměrnému pocení

 Josef

Myslim si že ty připravky jsou jen tahani peněz, použil jsem toho už dost a nic nefunguje, koupil jsem elektroantiperspirant- škoda vyhozenych peněz, poslal jsem několik recenzi na sveat stop ti zveřejni jen kladne recenze ale učinek žadny, ještě chci skusit homeopatika ale už tomu moc nevěřim.

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Nadměrné pocení hlavy

 Alena Kresanova

Potřebovala bych poradit. Hodně se mi potí hlava ,mám mokré vlasy ..Je mi to velmi nepříjemné.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Electro Antiperspirant na pocení hlavy

 Kamil

Já jsem si přes to www.electroantipersp… electro antiperspirant i obličejovou masku nedávno koupil a ono to opravdu působí, jako jestli vám z hlavy stékájí čůrky potu tak do toho investujte protože to opravdu stojí za to.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Příčiny nadměrného pocení hlavy

 věra

V poslední době se mi potí hlava, hlavně v zátylku. Mám je jako bych se je osprchovalal. Děje se to poslední dva roky. Nevím co mi je? Je mi 67 let.
V přechodu jsem neměla žádné problémy a ted se bojím jit na večírky. Když se tančí tak za chvíli mám vlasy jako bych se je osprchovala.
Poradte mi. Děkuji

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Nadměrné pocení hlavy a obličeje

 dages

Dobrý den,jak může byt pocení vsugerovane?Nemusí být vedro,stačí jen jist,vařit,lux,úklid,nákup v marketech, atd a mám úplně mokré vlasy,pot v očích, kapky na nosu,bradě stékají na hruď. Makeup a úprava vlasů je zbytečná, výpadem jak po skoku do vody.Opravdu nerada chodim mezi lidi,je to velké omezení. Díky za dobrou radu.

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Iontoforéza

 David

Dobrý den, i já jsem zakoupil Electro Antiperspirant, napřed jsem používal pouze na podpaží a nohy, nakonec jsem zakoupil i obličejovou masku a můžu jen chválit. David

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Pocení hlavy

 Pepa

Já používám Electro antiperspirant, právě i s obličejovou maskou a pomáhá to perfektně, za ty peníze, to určitě stojí a už se mi tato investice určitě vrátila :-)

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Silne poceni hlavy a obliceje

 Tereza

Ahoj já mám ten Electro antiperspirant, jak tu popisujou a je to úplně skvělej přístroj, používám na ruce, nohy a obličej a mám klídek :-D Všem můžu doporučit!!!!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS