Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Genitální opar

 


Aktualizováno:

Nemoci

HSV-2 (HHV-2), jinak též genitální herpes, je původcem genitálních oparů. Onemocnění genitálním oparem patří do skupiny sexuálně přenosných nemocí a infekcí. Přenáší se také při porodu z matky na dítě. Vnějším projevem jsou bolestivé puchýřky v oblasti genitálií, a to na žaludu penisu, stydkých pyscích či kolem řitního otvoru. Genitální opar patří mezi nemoci přirození a někdy může vypadat jako akné na vagíně nebo na penisu.

Co je to genitální opar

Primární infekce virem je obvykle asymptomatická nebo se projevuje nespecifickými příznaky, jako je faryngitida, specifická gingivostomatitida, nebo orálními či genitálními lézemi. Po infekci virem je navozena latentní infekce, která může být kdykoliv reaktivována, obvykle po nějaké spouštěcí události. Reaktivace latentní infekce je spojena s periodickým výskytem herpetických lézí v místě vstupu viru do organismu. Infekce genitálním oparem je rizikovým faktorem pro infekci HIV. Detekce IgG protilátek slouží k určení imunitního stavu organismu při vyšetření jednoho vzorku séra nebo jako diagnostická metoda pro stanovení primoinfekce. Podobně jako opar na rtu nejde zcela stoprocentně vyléčit. Většinou se musí pacient smířit s tím, že se mu bude pravidelně vracet.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Inkubační doba

Inkubační doba je 2–14 dní (v průměru 6 dní). Herpetické onemocnění může probíhat ve dvou fázích. Jako primoinfekce, což je první infekce, kdy virus proniká do organismu jedince, který se s virem ještě nesetkal. V místě budoucího výsevu puchýřů předchází tomuto projevu krátké období nespecifických příznaků, jako je bolest, svědění či brnění. Poté dojde k výsevu puchýřů, které se však rychle strhnou, a pacientka se většinou dostaví k vyšetření u svého gynekologa již ve fázi vřídků či strupů. V popředí stížností ženy je většinou bolest daného místa, bolestivé močení či bolest při pohlavním styku. Součástí primoinfekce jsou i celkové příznaky jako horečka či bolesti svalů a celková únava. Výsev trvá kolem dvou týdnů a poté dochází ke spontánnímu vyhojení. Vymizením herpetických puchýřů mizí potíže ženy a klinické známky onemocnění, virus však v těle zůstává v nervových uzlících periferních nervů a kdykoliv v budoucnu, především při oslabení organismu (při menstruaci, viróze, stresu, horečce), může dojít k opětovné aktivaci – recidivě infekce a vzniku puchýřů. Ty jsou však menší a je jich méně než při primární infekci. Doba výsevu je kratší, subjektivní obtíže jsou menší a celkové příznaky jako při chřipkovém onemocnění nejsou přítomny.

Průběh genitálního oparu u mužů

Typickým projevem genitálního oparu jsou puchýře na žaludu penisu, které obsahují velmi infekční tekutinu, zvětšují se a po určité době dojde k jejich prasknutí, puchýře pak vysychají a tvoří se strup, který posléze odpadá. Diagnóza je snadná a učiní se z typického klinického obrazu.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Průběh poševního oparu u žen

Průběh poševního oparu u žen je stejný jako u mužů. Objevují se puchýřky na stydkých pyscích či kolem řitního otvoru, které se zvětšují, a po určité době dojde k jejich prasknutí, puchýře začnou vysychat a tvoří se strup, který posléze odpadá. Genitální opar se bohužel nevyhýbá ani těhotným ženám. Dojde-li k primoinfekci v I. trimestru těhotenství, může se zvýšit riziko spontánního potratu či může dojít k rozvoji různých vrozených vad plodu (především v oblasti mozku). Primární infekce ve II. či III. trimestru zvyšuje riziko předčasného porodu. K nákaze dítěte od matky může dojít i během porodu infikovanými porodními cestami. Pokud má tedy matka v období porodu výsev herpetických puchýřů, je indikován primární císařský řez. V ostatních fázích onemocnění není důvod pro operační ukončení těhotenství a porod je veden vaginální cestou.

Léčba vaginálního oparu

Tento rod je rozšířen po celém světě. Způsobuje slizniční vředy a kožní puchýřky, vzácně encefalitidu nebo meningitidu. Vakcína neexistuje, existují ovšem látky (aciclovir – Herpesin, valaciclovir), které jsou aktivovány enzymy nacházejícími se jen v buňkách napadených virem. Jsou proto efektivní pouze proti replikujícímu se viru, na viry v latentní fázi nemají valný efekt.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Léčba genitálního oparu u mužů

Léčba genitálního oparu u mužů probíhá pomocí virostatik. Virostatika jsou volně prodejná ve formě mastí k lokální aplikaci na postižené místo, či vázaná na předpis lékaře ve formě tablet a injekcí. Toto celkové podání léků proti genitálnímu oparu je namístě především u pacientů s oslabeným imunitním systémem, u primoinfekce či u častých recidiv (opakování se) nemoci. To, jaká forma léčby bude pro vás nejvhodnější, určí dle závažnosti nemoci váš ošetřující lékař. Důležitou součástí léčby jsou léky proti bolesti (analgetika) a samozřejmě dostatek vitaminů.

Fotografie genitálního oparu

Zde můžete vidět, jak vypadá genitální opar.

Autor: © svevi
Foto:
© Ranko

odkaz na článek

. Genitální opar [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Genitální opar

 Sue

Jsem Puteri Sue z Malajsie, jsem tu, abych vám dal skvělé zprávy. Tolik lidí věřilo, že neexistuje žádný lék na herpes virus, ale dnes mnoho lidí, kteří přicházejí do kontaktu s Dr. Dibou Sagbem, nyní věřilo, že existuje lék. Herpes Virus lze vyléčit pomocí jeho africké bylinné medicíny. Doktor Diba Sagbo našel lék na herpes virus všeho druhu, mnozí se vyléčili pomocí jeho bylinného léku. Když už byla léčba nalezena, už nemusíte být smutní nebo sdílet sdílené slzy. Mluvím ze zkušeností právě tady v Malajsii, on i můj manžel vyléčili z této smrtelné nemoci Genital Herpes. Poradím vám všem, abyste neztráceli čas tím, že se s ním dnes spojíte.

whatsapp - +2347019642881
E-mail - drsagbo6088@gmail.com

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Genitalni pasovy opar a léčba

 Gabina

Dobry den,chtela bych se poprosit o radu -pasový opar.Koncem března tohoto roku jsem zjistila,že na zádech pod lopatkou a pak nize těsně vedle levého poprsí se mi utvořil pásovy opar.Doktorka mi předepsala herpesin tabletky a mast.Po léčbě jsem uzivala B-vitamin.Před tim jsem asi pul roku mela problémy s mocovymi cestami a pokaždé jsem brala antibiotika.
Znovu se mi pasovy opar vytvoril začátek června v pravem třísle.Byl zrovna vikend tak jsem navstivila pohotovost a byla jsem hospitalizována na gynekologii,kde mi davali po osmi hodinach kapačky herpesin a mast.Po třech dnech jsem byla propuštěna s pokracovanim léčby,herpesin tablety a mast.Doma zjistila,že se mi utvořil pasovy opar v genitaliich.Chtela bych se zeptat mast herpesin je mozne používat i na genitalie na puchyřky?Poradite mi prosim jak se vyvarovat před dalším pasovym oparem,?S pritelem jsme měli pohlavni styk než jsem zjistila,že mám pásovy opar.Ma přítel navštívit lékaře a zahajit take léčbu i kdyz zatim.nemá příznaky?
Děkuji za odpověd.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Pásový opar

 Zdenka

Dobrý den,pásový opar mě trápí už řadu let,ale v posledním roce pravidelně každý měsíc jak na těle tak vaginální,po zaléčení Herpesinem ustoupí na 14 dní a pak se znovu objeví,následuje neustálá neschopenka,objednala jsem se na kliniku kde mi pomohli snížit výskyt, ale místo na těle se mi objevoval na genit.neustále a k tomu se mi přidal pravidelný problém s močovýmy cestamy každý měsíc s krví v moči ,prosím o radu jsem zoufalá a v zaměstnání nemohu s neutálou absencí existovat. Je mi 58 let Děkuji

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS