Bylinky pro detoxikaci
Kopřiva
Kopřiva dvoudomá – naše známá přítelkyně do nepohody. O čisticích účincích kopřivového čaje jsme již hovořili, víme, že kopřiva je v jarních měsících vhodná nejen ve formě čaje, ale skvěle se hodí také do polévek a lze z ní připravit výborný „kopřivový špenát“ nebo oblíbenou velikonoční nádivku. Kopřiva obsahuje vitamín C, beta-karoten a vitamín A, vápník a železo. Působí močopudně a rozpouští hleny v našem těle, zároveň je vhodná při chudokrevnosti, akné, ekzémech a revmatismu. Kopřivu bychom měli užívat v časově omezených, opakujících se kúrách o intervalu cca 2 týdny.
Pampeliška
Pampeliška – smetanka lékařská – je odedávna součástí jarních čisticích kúr. Její čerstvé mladé listy mají poměrně silné močopudné účinky, aktivují činnost ledvin a jater, čímž významně podporují detoxikaci organismu. Obsahují vitamíny C, A, B a beta-karoten, křemík, draslík a vápník. Pro svou nahořklou chuť jsou vhodné především do zeleninových salátů, například ve Francii je salát z pampeliškových listů vyhledávanou pochoutkou. Zkonzumované množství by nemělo překročit asi 1 větší hrst čerstvých listů na osobu, někteří citliví jedinci by po konzumaci většího množství mohli pocítit mírné zažívací potíže.
Sedmikráska
Sedmikráska chudobka – její listy i květy se často používají do salátu, vhodné jsou i do polévky. Můžeme je také ale vyzkoušet jíst pokladené na chléb s máslem, ač to možná někomu bude připadat neobvyklé, je to jeden ze starých používaných receptů. Listy i květy sedmikrásky mají téměř stejné účinky na náš organismus. Látky v nich obsažené působí močopudně, lehce podporují pocení a čistí krev, zároveň stimulují funkci žlučníku a jater. Pro své účinky jsou doporučovány při potížích, jako je akné, ekzémy, dna, artritida apod.
Šťovík
Šťovík kyselý – listy šťovíku jsou známé vysokým obsahem vitamínu C, beta-karotenu, vápníku a železa. Působí močopudně, pomáhají čistit krev a stimulují činnost jater. Pro jejich kyselou chuť je děti často žvýkají, a dobře dělají. Se šťovíkem se to ale nesmí přehánět, má vyšší obsah kyseliny šťavelové, která se při vysokých dávkách může usazovat v ledvinách, popřípadě u někoho může vyvolat alergickou reakci ve formě kopřivky a podobně. Ale pokud nemáme problémy s ledvinami nebo zmíněné alergické reakce, množství kolem 10–20 listů nám neublíží. Nejvhodnější je do salátu a jarních polévek, přidává se napřílad do špenátu nebo omáček či pomazánek, chutná ale i samotný na chlebu s máslem nebo sýrem.
Česnáček
Česnáček lékařský – podle názvu bychom ho mohli chybně dávat do spojitosti s česnekem, ve skutečnosti je to ale příbuzný hořčice. Svůj název získal díky vonným silicím, při pomačkání listu ucítíme česnekovo-cibulovou vůni. Mladé listy mají příjemné aroma a česnekovou, mírně nahořklou chuť, v menším množství jsou výborné především v salátu a polévce, dříve dokonce lidé tuto bylinu sušili a používali ji při nedostatku česneku a cibule na dochucení pokrmů. Česnáček má vysoký obsah vitamínu C a beta-karotenu, je známý svými čisticími účinky a často byl doporučován například při léčbě revmatu, dny a ekzému.
Recept na pampeliškový salát s čekankovými puky
Chcete-li udělat něco dobrého pro svá játra, sežeňte si čekankové puky, jeden či dva z nich řádně umyjte a pokrájejte, přidejte na kousky nakrájené oloupané jablko, pár čerstvě natrhaných a omytých pampeliškových listů, které rovněž můžete nakrájet či natrhat na malé kousky, a jeden či dva čerstvé květy měsíčku lékařského, třeba z vlastní zahrádky. Tyto dobroty můžete konzumovat jen tak samostatně nebo si zmíněné ingredience zalijte nízkotučným bílým jogurtem a lehce pokapejte citrónovou šťávou.
Citrónová dieta
Citrónová dieta je detoxikační a krátkodobou dietou na hubnutí, která se drží 7 dní. Dodržuje se přesně daný jídelníček a daná pravidla. Tělo je zaneseno potravou, kterou každodenně přijímáme. A určitě si nenalháváte, že jíte tak moc zdravě a že vaše tělo zanesené není. Zpracované potraviny, znečištěné ovzduší či neustálý stres nepůsobí na tělo vůbec dobře. Když teď zařadíte do jídelníčku citrón, který má detoxikační schopnosti, tělu se značně uleví.
Tipy při citrónové dietě
- Vypijte alespoň 2 litry vody či bylinkových čajů.
- Na ranní svačinku si dejte ovoce.
- Místo cukru používejte med nebo javorový sirup.
- Potraviny konzumujte jen celozrnné, zásadně ne vícezrnné.
- Veškeré jídlo dostatečně rozkousejte a pořádně si jej vychutnejte.
Očista pomocí citrónové šťávy
Tento recept má fantastické výsledky. Nicméně někteří lidé často mění recepty podle sebe. Už tím vzniká problém, protože se nepoužívají originální potraviny. Příprava je pak v podstatě velmi jednoduchá, stačí vše potřebné zamíchat v šejkru. Bohužel někteří lidé do této šťávy přidávají proteinový prášek ve snaze zlepšení účinnosti, ale docílí tím pravého opaku a snižují účinnost diety.
Cílem programu je poskytnutí desetidenního odpočinku našemu zažívacímu traktu, takže přidání přebytečných věcí nepřispívá k cílům této metody. Během programu by se neměly přijímat různé potravinové doplňky a vitamíny. Krom toho přírodní vitamíny a minerální látky jsou již v citronu javorovém sirupu obsaženy. Citron a javorový sirup zcela vyhovují tělesným potřebám během detoxikačního programu.
Další chyby zahrnují úpravy v poměru vody, kdy je původní recept jinak ředěn. Tato úprava je v rozporu s účelem diety vypít minimálně 6 nápojů denně, protože dojde ke konzumaci většího množství vody. Je nejlepší si zapamatovat, že různé variace procesu výroby a změny v receptu nepřinesou žádné výsledky. Jediné výsledky přinese pouze originální receptura.
Recept na výrobu limonády
- 30 ml šťávy z citronu nebo limetky
- 30 ml javorového sirupu
- 0,5 g mletého kajenského pepře
- 300 ml studené nebo teplé vody, záleží na vás, jakou preferujete
Postup při výrobě limonády
Smíchejte stejné díly citrónové šťávy a javorového sirupu a vytvořte si koncentrát, který uchovávejte v chladničce. Udělejte si dostatečné množství tohoto koncentrátu na celý den. Pokaždé, když se budete chtít napít, odměřte si do sklenice 60 ml koncentrátu. Pak přidejte 300 ml vody a kajenský pepř, zamíchejte a pomalu popíjejte. Javorový sirup konzervuje citrónovou šťávu a zabraňuje oxidaci vitamínu C a enzymů.
Detoxikace za 3 dny
Lidské tělo má zázračnou schopnost vyléčit a očistit samo sebe. Bohužel v dnešním světě je většina toho, co konzumujeme, pro tělo zbytečná, ne-li přímo škodlivá – nasycené tuky, nadmíra bílkovin, různé konzervační látky a chemické přísady. Řada chemikálií a toxinů se také nachází přímo v našem běžném prostředí, odkud se do těla dostávají dýcháním, pokožkou či zažívacím ústrojím. Tento toxický náklad může ohrozit naše zdraví. Ještě předtím, než zvýšená hladina toxinů v našem organismu vyvolá nějaké onemocnění, projeví se často ve formě prvotních příznaků:
- únava
- pocity letargie
- podrážděnost
- nervozita
- zažívací potíže
- zácpa
- bolesti hlavy
- častá nachlazení
- snížená imunita
- nespavost
- kožní vyrážky
Dlouhodobý půst v dnešní době není příliš rozšířeným zvykem a bez lékařského dohledu by se do něj raději neměl nikdo pouštět. Takřka nikomu ovšem neuškodí jednoduchá odlehčovací kúra, která se obvykle provádí během prodlouženého víkendu − měla by totiž trvat tři dny. Výjimkami, kterým se detoxikační kúra nedoporučuje, jsou lidé trpící cukrovkou, vysokým tlakem nebo dnou a těhotné či kojící ženy. Zdravým lidem může takový „detox“ pouze prospět. Jeho zastánci vycházejí z toho, že se v organismu usazují škodliviny z okolního prostředí a nevhodné moderní stravy. Tyto usazeniny se pak podepisují nejen na naší výkonnosti a vzhledu, ale také zatěžují játra a ledviny.
Pravidla detoxikační kúry
- Detoxikační kúra by měla trvat alespoň tři dny (ale ne déle než týden!).
- Zcela zakázán je během těchto dní alkohol, nikotin, káva, černý čaj a sladkosti.
- Denně bychom měli vypít alespoň 3 litry tekutin v podobě čisté vody a neslazených bylinkových čajů, případně léčivých minerálních vod s nízkým obsahem sodíku, bez bublinek, a naopak s vysokým obsahem hořčíku a vápníku.
- Na povzbuzení trávení je dobré ráno nalačno vypít sklenici teplé vody s citronovou šťávou, syrovátky nebo šťávy ze švestek či kysaného zelí.
Bylinky vhodné pro detoxikaci
Některé byliny a potraviny obzvlášť napomáhají trávení, proto jsou vhodné pro spalování toxinů. Je to zázvor, pepř, fenykl, římský kmín, česnek, koriandr, lněné semínko, kopr, muškát, ricinový olej, Guduchi, Neem, Puškarmul, Punarnava, Tulsi, Vacha, Guggul, koření Trikatu.
Jak se vyhnout tvoření toxinů
Po detoxikaci organismu byste se měli držet určitých pravidel, aby se vám toxiny v těle nezačaly opět hromadit:
- Nejezte brzy po předchozím jídle.
- Dodržujte správné kombinace potravin.
- Nenuťte se do jídla, pokud nemáte hlad.
- Nepřejídejte se.
- Jezte stejně velké porce každý den.
- Nepijte studené nápoje.
- Používejte koření a detoxikační byliny.
- Dělejte si pravidelně detoxikační odlehčovací dny.
Autor: © Jakub Vinš
Foto: © Natubico