Zvracení žluté tekutiny


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Výživa a dieta

Zveřejněno dne 10.7.2018


Naše žaludky jsou naplněné kyselinou tak žíravou, že pokud by se vylila na dřevěný stůl, bylo by po něm. Naštěstí jsou však naše těla natolik vyspělá, že vytváří ochrannou vrstvu sliznice, která pokrývá vnitřek žaludku. Žaludeční kyselina je pouze jednou složkou tekutin potřebných k dostatečnému trávení potravin. Další důležitou tekutinou, která se pro změnu tvoří v játrech a je uložena ve žlučníku, se nazývá žluč.

Příčiny

Žluč je trávicí tekutina, která se tvoří v játrech a pomáhá snadno trávit a absorbovat tuky. Za normálních podmínek žluč zůstává ve žlučníku a uvolňuje se do tenkého střeva, jakmile zjistí, že jste snědli tučné jídlo. Žaludeční šťávy v žaludku jsou obvykle drženy v oblasti žaludečního svěrače. Žluč se za normálních okolností nikdy nenachází v žaludku, ale pokud nastane stav, který způsobí abnormální otevření pylorního svěrače, což umožní, aby se potraviny z tenkého střeva a žaludku smíchaly, vznikne žaludeční tekutina, která vypadá žlutě, zvláště při zvracení.

Nadměrné zvracení vede k dehydrataci organismu a elektrolytové nerovnováze. Tyto stavy mohou být život ohrožující. Je důležité si uvědomit, že ne každé zvracení je nebezpečné. Zvracení je v podstatě běžný reflex, který může být vyvolán podrážděním, nebo dokonce virovou infekcí, přičemž se nejedná o patologický stav. Níže si můžete přečíst různé důvody, proč můžete zvracet žlutou tekutinu.

Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny:

  • Žluté potraviny: Ve své stravě konzumujete nadměrné množství žlutých potravin. Při zvracení pak zbytky jídla v žaludku způsobí, že má barva zvratků žlutý nádech. Mezi běžné potraviny, které mohou způsobit tento jev, patří kukuřice a mrkev.
  • Žaludeční reflux: Vyskytuje se v případě, že je v žaludku nadměrné množství žluči a tělo se ho snaží zredukovat, což vede ke zvracení žluči. Hlavní příčinou této poruchy mohou být peptické vředy a chirurgické odstranění žlučníku. Typickými příznaky je nadýmání, pálení žáhy, nevolnost nebo chrapot. Tento stav vyžaduje pozornost lékaře a může vést k říhání či zvracení žluté žluči.
  • Intestinální blokáda: Vede k zablokování střevního traktu (obvykle způsobeného zauzlovaným střevem). Jedná se o velmi nebezpečný a život ohrožující stav, pokud není okamžitě ošetřen. Dochází k tomu, že se jídlo pohybuje v opačném směru a způsobuje zvracení. Tento stav může způsobit i vrozená vada, která tak vyžaduje okamžitou operaci.
  • Respirační zánět: Infekce dýchacího traktu mohou způsobit zvracení žluté žluči z důvodu produkce nadměrného množství hlenu. Hlen obsahuje bakterie a jiné infekční mikroorganismy, které znečišťují žaludek. Spolknutý hlen se hromadí uvnitř trávicího systému a tento dráždí a vyvolá zvracení s příměsí žluči. Léčbou primární infekce zvracení žluté žluči vymizí.
  • Pylorická porucha chlopně: Často se vyskytuje u starších pacientů. Během normálního trávení se žluč uvolní do tenkého střeva, čímž pomáhá při rozpadu tuků. Pylorický svěrač je otvor, který odděluje část tenkého střeva od obsahu žaludku. V případech, kdy se tento svěrač správně nezavírá, může žluč vstoupit do žaludku a promíchat se s kyselinou v žaludku. To může vést k abnormalitám, jako je pálení žáhy, bolesti a zvracení žlutého obsahu.

Léčba

Léčba vždy směřuje k primární příčině, která způsobila zvracení. Jako prevence jsou vhodná následující doporučení.

Základní doporučení:

  • Pozor na kouření a alkohol: Kouřením cigaret vysychá sliznice a sliny, které jsou nezbytné pro trávení, což může vést ke zvracení. Pití alkoholu může dráždit jícen a uvolnit dolní jícnový svěrač, čímž vznikne ideální prostředí pro reflux a následné zvracení. Hromadění žluči po nadměrném pití je také běžným příznakem.
  • Konzumujte malé porce jídla a častěji: Malé porce stravy mohou snížit tlak na střevo. Velké pokrmy mohou tlačit v trávicím systému a může dojít k poruše funkce pylorní chlopně, což následně vede k refluxu žluči.
  • Seďte po jídle ve vzpřímené poloze: Doporučuje se v této poloze vytrvat dvě až tři hodiny po jídle. Nedoporučuje se poloha vleže, která vede k poruchám trávení.
  • Omezte spotřebu tuku: Omezením tuků ve stravě snížíte produkci žluči.
  • Vyvarujte se problémovému jídlu: Některé potraviny mohou podporovat výskyt refluxu, včetně kořeněných potravin a kofeinu.
  • Redukujte svou hmotnost: Nadváha u obézních jedinců bývá spojena s tím, že je na žaludek a vnitřní orgány vyvíjen nepřiměřený tlak. Ztráta hmotnosti pomůže v tomto ohledu snížit kyselý reflux a v některých případech jej dokonce vyléčí.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Ask

odkaz na článek

. Zvracení žluté tekutiny [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 12 lidí.



Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk
přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
klíčová slova
tekutina zvracení žaludek žluč kyselina hlen svěrač potraviny reflux léčba příčiny doporučení