Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Příčiny nočního pocení

 


Aktualizováno:

Nespavost a spánek

Pocení je přirozený proces, jehož smyslem je udržení stabilní vnitřní teploty uvnitř těla. Organismus se tak chrání před přehřátím. Nadměrné denní i noční pocení však zpravidla bývá signálem, že s naším tělem není něco v pořádku.

Příčiny nočního pocení

Objasnit příčiny nočního pocení je těžké i pro moderní západní medicínu. Vyšetřením se často na nic nepřijde a lékaři jsou bezradní. Příčinou nočního pocení bývají mnohdy stres nebo vypjaté emocionální stavy, jež se těžko exaktně prokazují. Čínská medicína vidí příčinu nadměrného nočního pocení v oslabení ledvin, jater nebo plic. Zaměřte se proto na posílení těchto orgánů – například prostřednictvím vhodných bylinkových čajů. Jestliže je pocení doprovázeno také pocitem žízně a ráno se probouzíte s vyprahlými ústy, zamyslete se, zda příliš neholdujete alkoholu a pálivým jídlům a naopak si dopřáváte jen málo odpočinku.

Lékaři často slyší pacienty, jak si stěžují na noční pocení. Noční pocení způsobují návaly horka. Existuje mnoho různých příčin nočního pocení. Chcete-li zjistit přesnou příčinu, musí lékař znát vaši podrobnou anamnézu. Jen podrobná anamnéza totiž vede ke zjištění základních zdravotních okolností, které by mohly být zodpovědné za noční pocení. Níže uvádíme některé ze známých okolností způsobujících noční pocení.

  • Návaly horka může zapříčinit menopauza. Tyto návaly, objevující se obvykle v noci, jsou velmi častou příčinou nočního pocení u žen.
  • Idiopatická hyperhidróza je stav, kdy tělo chronicky produkuje příliš mnoho potu bez identifikovatelných příčin.
  • Infekce. Nejčastěji spojená s nočním pocením je asi tuberkulóza, ale i bakteriální infekce, jako je endokarditida (zánět srdečních chlopní), osteomyelitida (zánět kostí), a abscesy mohou způsobit noční pocení. Noční pocení je také příznakem infekce HIV.
  • Rakovina. Noční pocení je časným příznakem některých druhů rakoviny. Nejčastějším typem rakoviny spojené s nočním pocením je rakovina lymfatických žláz. Lidé s nočním pocením bez diagnózy rakoviny mívají jiné příznaky, jako je například nevysvětlitelné hubnutí nebo horečka.
  • Léky. Užívání některých léků může vést k nočnímu pocení (například aspirin nebo paracetamol, ale i mnohé další).
  • Hypoglykémie. Nízká hladina krevního cukru může způsobit pocení. Lidé užívající inzulín nebo perorální léky na cukrovku mohou trpět v noci hypoglykémií, což způsobuje pocení.
  • Hormonální poruchy. Pocení nebo návaly horka mohou být způsobeny hormonálními poruchami.
  • Banální příčiny. Do této kategorie lze zahrnout příliš vysokou teplotu v místnosti, teplou přikrývku a podobně. Spaní ve vyvětrané místnosti či při otevřeném okně problém rychle vyřeší.
  • Neurologické podmínky. Tyto podmínky jsou méně časté. Zejména se jedná o autonomní dysreflexe, posttraumatické stavy, cévní mozkové příhody a autonomní neuropatie. Všechny tyto podmínky mohou způsobit zvýšené pocení a projevovat se i nočním pocením.
  • Běžné infekce. Běžné infekce jako chřipka jsou obvykle spojeny s pocením, obzvláště pokud si vezmeme protizánětlivé léky (Paralen, Coldrex a podobně). Po odeznění infekce noční pocení obvykle mizí.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Diagnostika nočního pocení

Noční pocení je velmi obtížné vyšetřovat. V první řadě je vhodné udělat krevní náběry včetně zjištění CRP, což nám podá informaci o celkovém stavu organismu a výše CRP o přítomnosti zánětu v těle. Tato vyšetření je vhodné doplnit běžnými zobrazovacími metodami – rentgen plic či ultrazvuk břicha. Další vyšetření jsou doporučena až na základě zjištěných informací.

Co dělat proti nočnímu pocení?

Jestliže je příčinou nočního pocení stres, zkuste se zklidnit. Meditace před spaním nebo několik cviků z jógy s vámi může udělat zázraky. Zkuste zhluboka dýchat, utřídit si myšlenky, myslete na pozitivní věci. Dbejte také na zdravý jídelníček. Vynechejte pálivá jídla, alkohol, kávu, cigarety. Naopak si dopřejte dostatek ovoce a zeleniny. Pijte bylinkové čaje a obecně dbejte na pitný režim, který pomůže ozdravit vaše ledviny, jejichž oslabení může být jednou z příčin nočního pocení. Proti nočnímu pocení prý pomáhá čaj ze šalvěje lékařské, který doporučovala i uznávaná bylinkářka Maria Treben, která na šalvěj nedala v mnoha směrech dopustit. Stačí, pokud si polévkovou lžíci sušených nebo čerstvých listů šalvěje zalijete 250 ml vroucí vody, necháte 15 minut vylouhovat a vypijete ještě vlažné před spaním.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Liz Lawley

odkaz na článek

. Příčiny nočního pocení [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Nedomykavost chlopně a pocení

 Eva Mokrá

mám nově nedomykavost srdeční chlopně...+nějaký výýpotek.....jsem po virozách a značn+ unavená....beru ale ještě stále i Medrol....ale nikyd v životě jsem se tak příšerně nepotila....a v noci je to teprve horor.....co to může být-mám strach o to srdíčko, protože mě i bolí a špětně spím....no

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Noční pocení

 Dušan

Potím se převážně v noci, a nebo při náročných úkonech

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Stop pocení

 Kamoš

Je hodně nepříjemný, když se v noci vzbudíte a musíte převlékat pyžamo, protože jste úplně mokří. A když vás stejný problém trápí i ve dne, je to k zbláznění. Dlouho jsem řešil, co s tím. Pak jsem se dočetl na netu o iontoforéze OZO-OZO a bylo po problémech. Stačily dva měsíce používání a byl znát rozdíl.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Silne poceni příčiny

 Petr

Dobrý den. Již delší dobu trpím silnějším pocením Minulý rok jsem měl z nemocí srdeční arytmii a plícní embolii. Letos jsem měl epileptický záchvat. Je mi 61let již nepracuji a vyřizuji si předčasný duchod. Taky mi přiznali 1.stupen invalidního duchodu. Příklad při teplotě venku 18 stupnu jsem byl v restauraci a potil jsem se hodně na obličeji a zádech. S léku užívám cordarone godasal a coryol. Jaké jsou možnosti nápravy? Děkuji.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Svědění kůže bez vyràžky.

 jaroslava gűnzlovà

Můj otec 82 let má spoustu nemocí (srdce,vysoký tlak,Cronovu chorobu,prostatu....a v poslední době ho svědì tělo hlavně v noci bez vyràžky.Zkoušeli jsme různé masti,ale nejvíc mu uleví Aviril dětskâ mast.Prosím o radu.Děkuji.,

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Náhlé pocení,bez příčiny?

 Věra 123

Jsem po léčbě močových cest.Léčení bylo drastické.Dvoje antibiotika jsem užívala od obvodního lékaře neúspěšně,potom mě poslal k urologovi,ten si mě nechal v nemocnici na kapačkách,zase antibiotika,zase bez úspěchu.Stále únava,prožívala jsem velké zimnice,nevolnosti,bolesti.Nyní jsem doma týden,Je to lepší,ale pocení,náhlé,jako když to na mě hodí,zimnice už menší. moje pocení je i přes den,nárazově a není to pocení,že bych se musela převlékat,jen jsem zvlhlá od hlavy po paty a potom to schládne,je to moc nepříjemné. podotýkám,že od začátku bez teplot.Nevím stále co se mnou je.laborator.výsledky moče stále špatné,kultivace pozitivní.Už nechci antibiotika.budu ráda,jestli mě někdo poradí.předem děkuji.

Počet odpovědí: 8 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Silné noční pocení

 Ivana Šklíbová

Máím k vám ještě dotaz. Hodně toho vim, i to,že musím být ráda za každý den který se vzbudím. Pracuji 4 roky s reiky.Hodně jsem se naučila. Myslím,že bych to ani jinak nezvládla. Ze dne na den se stal ze mě narkoman beru 15 léků denně.Žiju život s bolestí zad,které se mi po imonusupr. lécích rozpadají./kosti/. To, že pocení je záležitost čištění vim,aleje to pro mě zatím další problém,v noci se stále převlékám a to nemluvím o dece a matraci. Kdybych se málo přikryla jak píšete zase mě bude zima .Mám anémii. Už 30 let bych měla být mrtvá. Pan dr. kerý mě udržuje přes 30 let při životě naposledy prohlásil např. nějaká transplan. je pro vás brnkačka a nebo á přichází reklama na zdraví. Většinou se snažím ze všeho dostat sama. Možná pana profesora Hulka Petra, nebo pana doc. Navrátila. z HK. nem. znáte.Tak jen jsem chtěla vědět kdo mi odpovídá. S pozdravem hezký den Ivana

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Silné noční pocení

 Ivana Šklíbová

Chtěla bych se zeptat,co bych mohla udělat,abych se zbavila silného pocení v noci.. je mi 54let. Jsem 3 roky po transplantaci ledviny , užívám 11 léku,imonusupresiva. Asi 2-3x se v noci převlékám.Je to opravdu moc nepříjemné. Také se od 4h. budím i když jdu spát po l0h. Jsem též chudokrevná a mám od mala také fybrosu a cirhozu jatetrnemám slezinu a další. Chodím si lehnout i přes den,jsem dost unavené. Mohli by jste mi něco doporučit. Šalvěj čaj mi nepomáhá a nechci užívat další léky. Díky za vaši odpovědˇ. Ivana Šklíbovbá

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS