Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Plicní chlamydie – příznaky a projevy

 


Aktualizováno:

Nemoci

Každý člověk má ve svém těle infekci Chlamydia pneumoniae. Dojde-li k oslabení imunity, infekce se probudí a napadne dýchací ústrojí člověka. Člověk trpící plicní chlamydií je nebezpečný pro své okolí, které může kdykoliv nakazit.

Chlamydia pneumoniae

Chlamydia pneumoniae, ve zkratce CPN, je hojně se vyskytující a zároveň nejnebezpečnější infekcí. Tento druh chlamydií napadá dýchací cesty a přenáší se kapénkami pomocí kýchání, kašlání, kýchání a podobně. Diagnostikování CPN není jednoduché, protože se dá zaměnit s jinými infekcemi, je svými příznaky například velice podobná běžné chřipce, angíně nebo zánětu průdušek. Vyšetření na chlamydie je nákladné a zdlouhavé, proto se odkládá na dobu, kdy běžná léčba není úspěšná. Může ale dojít k přeléčení akutního stadia a z CPN se stane složité chronické onemocnění. Člověk trpící CPN je nebezpečný pro své okolí, které může kdykoliv nakazit.

Projevy plicní chlamydie:

  • škrábání v krku
  • kýchání
  • dráždivý kašel
  • zimnici střídá pocení
  • bolest hlavy
  • celková slabost a únava
  • bolest v blízkosti průdušek a v plicích

Při neléčení plicní chlamydie se příznaky zhoršují a dochází k nesnesitelným bolestem a vyčerpanosti lidského organismu. Postupně infekce napadá vnitřní orgány a svaly.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Diagnostika

Diagnostika je velmi obtížná a ani při několika návštěvách lékaře vám nemusí být plicní chlamydie prokázány, zejména kvůli asymptomatickým a atypickým příznakům. Pokud se lékař rozhodne kultivovat vaše sputum, musí být proveden odborný stěr a kultivace se musí opakovat nebo provádět na dvou různých testech. Dále se provádí RTG plic.

Ke kultivačnímu průkazu chlamydií se využívají kultury buněk, například linie McCoy. K vyšetření protilátek se používají ELISA testy, kdy se detekují protilátky ve třídě IgA, IgM,IgG a cHSP 60, IgG. Lze také použít enzymatickou imunoanalýzu (ELIZA). Takzvaná hybridizační technika se využívá pro detekci ribozomální RNA ch. trachomatis a testy Amplicor pak k detekci plazmidové DNA ch. trachomatis. Sem patří i test TMA založený na detekci RNA ch. trachomatis.

Inkubační doba

Inkubační doba plicních chlamydií je 1 až 3 týdny.

V prvotní fázi může CPN způsobovat onemocnění jako rhinitis (zánět sliznice nosní), sinusitis (zánět vedlejších dutin nosních), otitis media (zánět středního ucha), pharingitis, bronchitis (zánět průdušek), pneumoniae, bronchiální astma, konjunktivitis (zánětlivé onemocnění oční spojivky), artritis (reaktivní artritida) a podobně. Dále může dojít k přenosu do celého těla a infekce může napadnout mnoho dalších tkání (nervová a svalová tkáň, mozek a také imunitní buňky – makrofágy).

Důsledkem toho je vysoká pravděpodobnost vzniku velice těžkých a závažných onemocnění při neléčené nebo pozdě diagnostikované chlamydiové infekci: astma, artritida, Alzheimerova choroba, Crohnova choroba, chronický únavový syndrom, chronická sinusitida, RS (roztroušená skleróza), zánětlivé střevní onemocnění, prostatitida, fybromyalgie, kardiovaskulární onemocnění a spoustu dalších.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Léčba

Léčba se zahajuje nejprve širokospektrálními antibiotiky, jako prevence bakteriální superinfekce. Chlamydiové infekce se léčí antibiotiky jako doxycyklin, azitromycin, erytromycin a levofloxacin. Nesmí se podávat sulfonamidy, penicilin a ampicilin – pro jejich bakteriostatické působení, které je často po ukončení léčby doprovázeno návratem nemoci k předešlému stavu s pneumonií. Krátkodobá ATB terapie infekci sice potlačuje, ale neodstraňuje chronickou infekci. Proto se doporučuje dlouhodobá, až třítýdenní léčba. Podávají se také antivirové preparáty a další léky pro zlepšení stavu pacienta – kyslík, bronchodilatancia, antitusika, antipyretika.

U 95 % případů dochází k úspěšnému vyléčení chlamydií. U neúspěšných, nedostatečně léčených nebo vracejících se infekcí je léčba dlouhodobá a únavná.

Po léčbě by se mělo po 1–2 týdnech od vyléčení infekce provést kontrolní vyšetření.

U nesprávně léčených pacientů může rekonvalescence trvat dlouho, kašel může přetrvávat jeden až dva měsíce. Imunita po překonání nákazy je nízká, možné jsou endogenní a exogenní reinfekce.

Nemoc se objevuje nejčastěji právě ve spící podobě (latentní), chronicky škodící, a tak žádného lékaře nenapadne po ní pátrat nebo na ni vůbec pomyslet. A to ani zkušené a dobré lékaře. Další problém je ten, že chronickou infekci nelze skoro vůbec prokázat, protože protilátky v krvi jsou nízké. Navíc se často přidruží jiná lépe prokazatelná infekce, jako je borelie či toxoplazma, a na ni se nemoc svede.

Jak dlouho se léčí chlamydie

Délka léčby je minimálně 14 dní. Doporučuje se dlouhodobá, až třítýdenní léčba.

Protože je infekční onemocnění způsobené chlamydií velice rozšířené a patří mezi jedno z nejčastějších příčin zánětů plic, je potřeba léčbu nepodceňovat a pečlivě dbát pokynů lékaře. Nutné je dobrat všechny potřebné léky a poté mít ještě minimálně týden klidový režim. Při nedoléčení se chlamydie velice rády vracejí a znovu útočí. Pokud máte podezření, že někdo ve vašem okolí častěji kašle a je unavený, raději jej pošlete k lékaři, aby mu vyšetřil sputum.

Každopádně je potřeba trvat na speciálním a v pravidelných periodách (maximálně jednou za rok) se opakujícím vyšetření krve (nenechat se odbýt). Při vyšších hodnotách chlamydií vyžadovat léčbu účinnými antibiotiky. V mezidobí i během léčby je nutné posilovat imunitní systém, popřípadě užívat k tomu určené doplňky stravy. Dbát na zdravý životní styl, odpočinek, stravování a pitný režim.

Léčba chlamydií je založena i na přírodní léčbě, která vede k posílení organismu, a to pomocí ženšenu a vitamínu E (2 tablety denně).

Doporučuje se i Premium Echinacea 800 mg (2 až 3 tablety denně – podle váhy klienta).

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Chlamydie pneumoniae v těhotenství

Chlamydia pneumonie napadá dýchací cesty, šíří se vzduchem stejně jako chřipka pomocí kapénkové infekce a způsobuje vážné nemoci plic, mimo jiné dusící kašel. Obvykle napadá dýchací cesty. Projevuje se jako těžší chřipka. Doprovází ji silný suchý kašel, bolest v krku, chrapot a horečka. Dokáže vyvolat nejrůznější potíže. Počínaje infekcemi horních cest dýchacích přes záněty plic, bronchitidy a katary až po astma. Rovněž se vyskytuje ve formě, která způsobuje záněty spojivek a může vést až k oslepnutí. Nevyhýbá se přitom těhotným ani dětem. Léčba chlamydií v těhotenství patří vždy do rukou lékaře.

Pokud se pokoušíte o otěhotnění po přeléčení plicní chlamydiové infekce, je potřeba řádná rekonvalescence, tedy nejméně dva týdny fyzického odpočinku po dobrání antibiotik – v tu dobu můžete klidně užívat nadále probiotika i řasu, a to do doby, než budete fyzicky v pořádku. Zaměřte se dále na racionální stravu – více ryb, omega 3 a 6 mastných kyselin, komplexní sacharidy, množství zeleniny a ovoce (alespoň 150–200 g denně). Samozřejmě se vyhněte tepelně neupraveným pokrmům, plesnivým sýrům a podobně. Rovněž se vyvarujte styku s cizími kočkami a obecně pozor na výkaly jakéhokoliv zvířete.

Autor: © svevi
Foto:
© CK12

odkaz na článek

. Plicní chlamydie – příznaky a projevy [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Plicní chlamydie

 Bohumila Macůrková

Dobrý den
Asi před třemi lety jsem se nachladila a začala jsem silně kašlat, snad rok sem se toho nemohla zbavit a někdy se i dusila, paní doktorka mě posílala na ušní nosní krční na rentgen chodila sem taky k alergologovi, který mi dával sprej do krku, vůbec mi nic nezabíralo ani antibiotika. Po nějaké době mi kamarádka poradila kapky echinacea a sousedka slézový květ, přestala sem užívat všechny prášky a kapky -stejně mi nepomáhaly a najednou jsem přestala kašlat.
Asi tak před půl rokem jsem se nechala přemluvit a šla jsem k léčiteli, který mi řekl, že mám plicní chlamydie, dal mi brouka do hlavy, protože ted už je to sice lepší ale špatně se mi dýchalo, jako bych se pořádně nemohla nadechnout a trnul mi trochu obličej, ted už mi to nedělá, když sem měla cestu k paní doktorce tak sem jí to řekla a ona mi řekla jestli se ten chlap nezbláznil a že bych vypadala jinak, kdybych ty chlamydie měla a že test stojí osm tisíc, nicméně, když sem jí řekla, že se mi někdy těžce dýchá tak mě poslala na rentgen plic a poslala mě na plicní a tam mi řekli, že sem v pořádku, jsem ráda, ale vrtá mi to v hlavě, jen si prosím nemyslete, že jsem hypochondr a něco na sobě vyhledávám, celé moje kašlání jsem chodila do práce a pořád chodím jen mám strach.Musím jen napsat že mám vysoký tlak tak nevím jestli to mohlo vyvolat to že se někdy nemůžu pořádně nadechnout a trne mi obličej děkuji za odpověd

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Plicní chlamydie a emfyzem

 jarka

Dobrý den, prodělala jsem plicní chlamydie, které jsou nyní v klidovém režimu. Před dvěma dny mi na rentgenu byla zjištěna hrubší plicní kresba a mírné zn. emfyzému, může to mít souvislost s chlamydiemi? Prosím o vysvětlení, mám strach aby to nebylo něco vážného. Děkuji za odpověď.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Plicní chlamydie příznaky a projevy

 Zuzana Škachová

Před 7 měsíci mi imunolog z Prahy řekl po krevních testech, že plicní chlamydie již nemám, ale mám nález helikobater pylori. Již jsem brala různé kombinace antibiotik
každých půl roku. Helikobakterie mám stále i po několikanásobné léčbě. Jestli se mi vrátili (probudily) plicní chlamydie to ještě nevím, teprve jsem na testy objednaná. Chci se zeptat na hleny v krku, které mi otravují život již více než dva roky, od počátku nemoci. Hleny v krku a zánět nosohltanu občas kašel a chrapot, nemůžu zpívat, což mě mrzí nejvíc, jelikož se zpěvem hodně zabývám. Doktor říkal, že hleny můžou způsobovat helikobakterie. Já si myslím, že to jsou stále plicní chlamydie. Má s neustále zahleněným patrem někdo podobnou zkušenost ? Poraďte. Díky. Zuzana

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS