Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Plavuň vidlačka

 


Aktualizováno:

Byliny a čaje

Plavuň vidlačka, latinsky Lycopodium clavatum začíná být pro muže velice důležitá rostlina. Už při prvním pohledu na tuto rostlinu zpozorníme, protože nám svou strukturou bude připomínat rostliny z prvohor. A nebudeme daleko od pravdy, skutečně tato rostlinka je přímým potomkem mnoha obrovských stromovitých kapraďorostů, z jejichž pozůstatků dnes těžíme uhlí. Dnešní plavuně již nejsou tak velké a v ČR je nacházíme jen velmi vzácně. Ovšem jejich význam v poslední době roste, protože se ukázalo, že odvar z plavuní velmi dobře pomáhá od bolestí varlat.

Kde se dají plavuně nalézt?

Plavuně rostou v kyselých lesích a na horských loukách. Na našem území se vyskytují různé druhy plavuní a pro léčebné účely je možné použít všechny z nich, ale jen když si je vypěstujeme doma. Plavuň je chráněná rostlina a nesmí se ve volné přírodě sbírat. Plavuň však můžeme jednoduše koupit za pár korun tady: plavuň nať cena.
 

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Co se u plavuně sbírá?

Pokud se tedy legálně dostaneme k této rostlině, tak z plavuní sbíráme především jejich výtrusy, které jsou nejčastěji u nás dostupné v červenci a v srpnu, tedy v období prázdnin. Výtrusy se sbírají velice těžko, protože se musí vyklepávat jednotlivé plodnice. Plodnice plavuní mají nejsilnější léčebné účinky, ale lze použít i nať s plazivým stonkem, které bude pro dosažení potřebného účinku o trochu více, než výtrusů.
 

Zajímavosti o plavuni

Plavuně rychle a dobře hoří, když ji hodíme do ohně, tak udělá podobný efekt jako vánoční prskavka. Jako léčivka se plavuň začala užívat teprve nedávno, když se zjistilo, že čaj z nati plavuně velmi dobře léčí bolesti varlat a také léčí zástavu močení. Čaj z plavuní také pomáhá na astma, na chronická onemocnění žaludku, jater, a žlučníku. Dále odvar z plavuní pomáhá na dnu a revmatismus, který je spojený s deformacemi kloubů.
 

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Čaj na bolesti varlat

Na čaj proti křečím z plavuně budeme potřebovat nať plavuně 5 lžic, nať bazalky 5 lžic, nať meduňky 3 lžíce, nať máty 3 lžíce, nať z rostliny řebříček 2 lžíce, nať z rostliny routa 1 lžíce. Všechny tyto byliny smícháme dohromady. Jednu lžíci této směsi zalijeme půllitrem vroucí vody a necháme přiklopené 16 minut louhovat. Pak se to přecedí a přidá se arniková tinktura (tinktura z prhy) dvacet kapek a kozlíkové kapky, také dvacet kapek. Všechnu tuto tekutinu vypijeme po částech během 3 hodin.
 

Plavuň na křeče

Typické křeče z namožení v lýtkách a stehnech dobře odstraníme, když na bolestivé místo přiložíme obklad z odvaru z plavuně anebo, pokud máme čerstvou rostlinu, tak s ní lze bolavé místo omotat a k tomu pijeme zároveň i odvar z této rostliny.
 

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Vzácný prášek z výtrusnic plavuní

Prášek z výtrusnic slouží k zasypávání ran, pak taky na opary a mokvající vyrážky na kůži, například na růži. Obecně prášek z výtrusnic plavuně dobře léčí všechna zánětlivá onemocnění kůže, zvláště u dětí. Podobné, ale o něco slabší účinky, jako má prášek, má i odvar z natě plavuní.
 

Nežádoucí účinky plavuně

Normálně je tato rostlina velmi dobře snášena, pokud je užívána střídmě. Stonky rostliny totiž v sobě obsahují malé množství jedovatých látek, které jsou podobné indiánskému jedu kurare. Tento indiánský jed kurare způsobuje ochrnutí centrální nervové soustavy. Pokud tedy budeme odvar z plavuní pít, tak musíme postupovat opatrně.
 

Autor ©Mgr. Marie Svobodová

Foto: ©Franz Xaver

odkaz na článek

. Plavuň vidlačka [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Plavuň nebezpečí

 Fr. Bocek

Před dvaceti léty jsem si koupil brožuru p. Marie v. Treben. Asi za 5 let mi doktoři řekli, že mám vysoký cholesterol. Ptám se: Proč?Jíte tlusté, špatně žijete! Musíte držet dietu. V brožuře jsem našel, že to je špatná práce jater. Jsem silný pivař. Pět týdnů jsem pil rovnou čajavou lžičku plavůvně s kopřivou,2 x denně. Neměl jsem jíst vejce, zvěřinu(i králíka), mastné, pečené, prostě dieta. Jedl jsem cellkem normálně, i pečené maso, nepřejídám se, pivo jsem nevipil zacelou dobu. Pak mně doktor pochválil, jak jsem si jeho rady vzal k srdci. Asi za dva roky kluci od známých dostali hepatitidu(nebo něco takového). Nabídl jsem jim mou radu, ale plavůn jen půl. lžičky. Oba se z toho dostali. Jeden je dokonce jeden je ing. na spec. lékařskké stroje a přístroje. Až teď, po delší době jsem zabruslil na tyto stránky a všude se píše o nebezpečí otravy nervového systému, nebo jeho poškození. V čem přesně spočívá toto nebezpečí, jak se projevuje, jeho důsledky? Má zpověď je dlouhá, ale na odpověˇbudu netrpělivě čekat, protože si chci játra zase pročistit. Děkuji předem! Fr. Bocek

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Bylinné čaje bolest varlat

 Jan

Dobrý den
Delší dobu mě bolí obě varlata levé víc,15 dní užívám čaj který jsem si tady přečetl. Bolest trochu ustoupila , jak dlouho se má čaj užívat a zda se po určité době na několik dní vysazuje užívání.Děkuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS