Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Mrkvový zábal

 


Aktualizováno:

Zdravá kosmetika

Mrkev je dvouletá bylina se silným dužnatým kořenem kuželovitého tvaru a s řapíkatými listy. Mrkev pěstovali již staří Řekové a Římané. Sklízejí se dužnaté, u většiny odrůd červeně zbarvené kořeny, které se pro kosmetické účely i v potravinářském průmyslu zpracovávají za syrova.

Účinky

Mrkev obsahuje velké množství provitaminu A, směsi alfa a beta-karotenů, dalších karotenoidů, vitaminy B1 a B2, vitamin C a malé množství silic, cukrů a pektinů. Z hlediska léčebné kosmetiky se cení zvláště protizánětlivý účinek komplexu všech těchto látek. Vitamin A a beta-karoten zvyšují obranné vlastnosti pokožky proti infekcím, usnadňují hojení drobných poranění a zánětů kůže. Kosmetický průmysl vyrábí stabilizované výtažky z mrkve, které se přidávají do pleťových krémů, masek, mlék a do ochranných krémů proti opalování. Všechny tyto přípravky zvyšují fyziologickou funkci kůže, obnovují její pružnost, zamezují loupání a tvrdnutí. V lidové medicíně se mrkev používá proti nervozitě, astmatu, kožním onemocněním, při jaterních chorobách, žloutenkách, střevních zánětech.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Způsob použití

Mrkvový zábal se používá proti bolesti, dále je velmi účinný jako regenerační přípravek na vlasy, který navíc obsahuje řepkový olej, organické minerály, proteiny, vitaminy a lněný olej. Používá se na všechny druhy vlasů, ideální je na mastné vlasy. Mrkvový zábal se používá především na obličej.

Recept na domácí mrkvový zábal

Mrkvový zábal na bolavé klouby

Ingredience: 1 tvaroh, 1 mrkev, struhadlo

Postup: Mrkev nastrouháme a smícháme s tvarohem do jednolité hmoty. Přikládáme jako obklad na bolavý kloub.

Mrkvový zábal na pleť

Ingredience: 1 velká čerstvá mrkev, struhadlo, miska

Postup: Nastrouhanou čerstvou mrkev na 20 minut přiložíme na důkladně omytý obličej a po sejmutí vetřeme do kůže mastný nebo polomastný krém. Mrkev je díky vysokému obsahu vitaminů především oblíbenou a zdravou zeleninou ke konzumaci.

Autor: © svevi
Foto:
© wagatsuma



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata

Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS