Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Dlouhá menstruace v přechodu

 


Aktualizováno:

Poradna

V životě ženy nastává období, kdy se ocitá na prahu nové životní zkušenosti. Blížící se stáří s sebou nese i tělesné změny, které nelze nijak ovlivnit. Toto období se nazývá klimakterium neboli přechod. Nejedná se o žádné onemocnění ani chorobu, je to jen vyvrcholení biologického cyklu, tedy přirozený jev. Poslední menstruační krvácení přichází obvykle mezi 49. až 51. rokem života ženy, ale přesný věk, kdy k menopauze dojde, není možné stanovit.

Proměny cyklu v období přechodu

Menopauza – poslední menstruace; vzhledem k tomu, že menstruační cyklus v období přechodu bývá nepravidelný, lze o menopauze s jistotou hovořit až s odstupem 12 měsíců.

Perimenopauza – období okolo menopauzy, kdy dochází k největším hormonálním změnám. Obvykle to je období 2 až 3 let před menopauzou a asi 1 rok po ní. Často se v tomto významu používá pojem premenopauza, který je ovšem nepřesný, neboť znamená jen období před menopauzou. Pojem perimenopauza se tedy v současnosti doporučuje jako přesnější. Víceméně je synonymem termínu klimakterium.

Postmenopauza je období menstruačního a reprodukčního klidu, tedy od poslední menstruace až do konce života.

Všechny tyto fáze trvají několik let. Během nich organismus ženy prochází mnohými fyziologickými změnami. Pro středoevropskou populaci je průměrný věk menopauzy mezi 45. a 55. rokem života ženy. Dolní hranice fyziologické menopauzy je podle různých zdrojů udávána mezi 37. až 42. rokem života. Horní hranice doposud nebyla přesně určena. U žen, které začaly dříve menstruovat, je pravděpodobné, že také dříve přestanou. Klimakterické potíže se projevují okolo menopauzy u většiny žen, a to zhruba v 75 %. Závažnost klimakterických potíží se však může u každé ženy značně lišit. Asi 35 % žen trpí mírnými potížemi, 40 % středně závažnými a 25 % závažnými potížemi.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kdy se dá říci, že menstruace je moc dlouhá

Přechod je přirozený proces probíhající v těle každé ženy, přesto byste měly o příznacích blížící se menopauzy vždy informovat lékaře. Zvlášť pokud se u vás objeví například velmi silné nebo velmi dlouhé menstruační krvácení, cyklus je zkrácen na méně než 21 dní nebo špiníte či krvácíte během cyklu. Nikdy nepodceňujte tento stav.

Co s tím

Při dlouhém nebo nepravidelném krvácení v období menopauzy se provádí kyretáž. Kyretáž neboli výškrab je zákrok v oboru gynekologie, jehož podstatou je částečné odstranění děložní sliznice s pomocí kyrety. Výkon se provádí v krátké celkové anestezii, velice často v ambulantním režimu. Před operací je potřeba absolvovat předoperační vyšetření. Samotná operace trvá asi 15 minut. Po dezinfekci zevních rodidel a pochvy se provede dilatace (rozšíření) děložního hrdla kovovými tyčinkami – dilatátory. Sliznice děložní je následně odstraněna pomocí tenkého nástroje, kyrety, a získaný materiál je odeslán na histologické vyšetření, aby se předešlo případnému onemocnění stěny dělohy.

Nejúčinnějším receptem na problémy přechodu nebývá jeden senzační prostředek nebo lék, ale dobrý lékař. Ten spolu s pacientkou najde řešení ušité na míru. Tedy takové, které vychází z jejích potíží, způsobu života a mentality. Obvykle se neomezuje jen na léky nebo preparáty. Význam může mít i změna jídelníčku a stylu života, ale také cvičení. Třeba speciální cviky posilující svalstvo pánevního dna, které mírní, nebo dokonce odstraňují bolestivou menstruaci a úniky moči. Nebo relaxační cvičení typu jógy, případně taj-či, které pomáhají ženu zklidnit a přispívají ke zmírnění jejích subjektivních potíží.

Autor: © svevi
Foto:
© Signature

odkaz na článek

. Dlouhá menstruace v přechodu [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Dlouhá menstruace v přechodu

 Lenka Dáňová

Je mi 55 od nového roku stále slabě krvácím mám myom a nevím jestli je to k přechodu nebo bych měla navštívit gynekologa

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Menstruace silné krvácení a krevní srazeniny

 Lili28

Ja jsem spokojena s menoflavonem. Ten obsahuje také tu cervenou jetel.;-)

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Menstruace silné krvácení a krevní srazeniny

 Lenka

S nejprijemnosti v prechodu jsem se potykala dlouho nez jsem nasla něco co mi opravdu pomuze. :) Cervena jetel je nejlepsi.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Příznaky v přechodu

 Lenka

zdravím a předem děkuji za odpověď. V březnu 2018 mi bude 54 let. Mám do 55 let tělísko Mirenu. Jak zjistit přechod, když nekrvácím z hlediska užívání Mireny. Tedy jak poznat přechod? Mám obavu, že když mu ji lékař vyndá v 55 letech, jestli neotěhotním. Nemám totiž žádné stavy, tedy pocity , co mají ženy v přechodu a je mi fain. Co vy na to? Lenka.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Jde o menopauzu?

 Amálka

Dobrý den.Bude mi 53 let. V říjnu jsem na dopor.p.doktorky přestala užívat HA YAZ.Bral jsem ji kontinuálně a v pohodě.Po vysazení jsem menstruaci jsem měla 2x po 3 měsících,ale od dubna ji mám opět každý měsíc. Byl mi dělán 3x hormonální profil.Výsledky však neznám.Jen jednou se p.doktorka zmínila o počátku menopauzy. Jak si mám vysvětlit opět menstruaci co měsíc?Žádné problémy jinak nemám. Mám strach z otěhotnění.Myslíte,že jsou mé obavy na místě? Sice p.doktorka říká,že v mém věku je to nepravděpodobné. Přece jen ten červík pochybností tam je.Pharmatex se bojím používat vzhledem k možným místním nežádoucím účinkům. Na podzim mi totiž byl odstraněn polyp a nechci sliznici nijak dráždit chemií. Nejraději bych už nemenstruovala. Jaký je váš názor na můj problém?

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Menopauza

 Lenka

Chtela jsem sr zeptat,13 mesicu jsem nemela menstruaci a ted jsem zacala znovu krvacet,je mi 52 let

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

4roky v prechodu opet krvaceni je to normalni

 miluse

4roky jsem v prechodu ted uz bez problemu ,az do dneskdy jsem zacala zase krvacet.je to normalni nebo to neco znamena.Asi pred dvouma lety me byli odstraneni cisty.dekuji za odpoved.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Přechod dlouhá menstruace přírodní léčba

 Lenka Hanousková

Dobrý den,
48 let, 2 děti, 1/2 roku nejím mléčné věci, vejce a nyní 3 měsíce i maso, tzn. 1/4 roku jsem veganka bez čehokoliv živočišného. Během této doby se mi začala objevovat nepravidelná menstruace (přechod, veganka)? Vždy 1 měsíc mám menses např. 3 týdny, další měsíc nic, pak zase krvácím 3-5 týdnů a další zase nic. Je možné, že mi díky veg. stravování chybí nějaké vitaminy, minerály, nebo je to přechodem (hormony)? Má někdo, kdo se stravuje vegansky zkušenosti s léčbou pomocí přírodních prostředků, abych nemusela na kyretáž, narkózu apod.? Děkuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Menopauza

 sylva sante

deobry den,prosim o radu.Mam menopauzu a neni mi dobre.Pani doktorka mi dala leky progesteron a i naplasti Climara.TY leky mi opet nedelaji dobre,je mi z toho zle.Motani hlavy,spani,na zvraceni.Vecer mam navaly i pres den mam navaly ,jsem nervozni ,mam motani hlavy,je mi porad zle,a vecer mam spatne spani.Poradte mi prosim co mam delat.Je mi 46let.Lecim se snizenou funkci stitne zlazy,leky beru 25 a 50,levothyroxin.Mam srdecni arytmii beru leky Sotalol rano 80mg a vecer 80mg,a acylpirin rano.Porad te mi prosim,co mam delat ,abych se citila lepe s menopauzou.diky Prochazkova

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS