Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Červené žilky v oku

 


Aktualizováno:

Oční vady

Červené žilky v očích mohou být příznakem zánětlivého onemocnění spojivek, vysokého nitroočního tlaku nebo alergie. V případě spojení vystouplých žilek v oku s pocitem intenzivního tlaku za okem se může jednat o oční hypertenzi a je třeba co nejdříve vyhledat lékaře. Červené žilky v oku nejsou životu nebezpečné. Ve většině případů vymizí po několika dnech.

Příznaky červených žilek v oku

Proč k začervenání oka vlastně dojde? Je to prosté. Spojivka má v sobě hustou síť vlásečnic (takzvaná kapilární síť), která za fyziologických okolností není krví naplněna. Proto přes průhledné stěny této kapilární sítě vidíme bílou barvu bělimy. Oko se nám jeví mimo rohovku bílé. Oční lékaři říkají, že oko je klidné. Pokud se však oku cokoliv zlého přihodí, kapilární síť spojivky se naplní. Oko nám tak díky červené barvě krve více nebo méně zčervená. Jasně červenou, sytou barvu krve je možno vidět také, pokud dojde ke krvácení pod spojivku. Toto obvykle ale člověka vystraší natolik, že vyhledá hned odbornou pomoc očního lékaře sám.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Příčiny červených žilek v oku

Oko reaguje na to, že je rohovka poškozena nebo v mírném zánětu. K zarudnutí kapilár oka může dojít například při jemném poškození (poškrábání). Zarudnutí očí může být rovněž způsobeno potápěním v chlorované vodě s otevřenými očima, klimatizací. U suchých očí se doporučuje užívání zvlhčujících kapek. Pokud užíváte kontaktní čočky, měli byste se zaměřit na jejich čistotu. Zároveň by neměly být užívány v noci, ale jen přes den. Také sluneční záření má neblahý vliv na oči, proto je důležité, abyste nosili sluneční brýle, které vás chrání před UV zářením. Další příčinou mohou být alergie, zejména jarní alergie vyvolané pylem. V tomto případě je dobré užívat léky proti alergiím, jako je Claritine, Zirtec nebo Zodac. Nekorigované refrakční vady (šilhání) bývají automaticky doprovázeny zarudlýma očima. Mezi nejčastější příčiny zarudnutí kapilár patří každodenní konzumace alkoholu, únava a vysoký krevní tlak. Alkohol rozšiřuje cévy a tepny. V nejhorších případech může dojít k prasknutí žil. Cévy v oku jsou velmi citlivé a je pravděpodobné, že může dojít k jejich opětovnému poškození, někdy k tomu postačí i dost silné kýchnutí nebo zakašlání. Tyto skvrny vymizí po několika dnech, ale mohou se často opakovat, v tom případě se může jednat o poruchu krvácivosti nebo o prvotní příznaky vysokého krevního tlaku nebo cukrovky.

„Červené oko“ (naplnění vlásečnic spojivky krví) může nastat z mnoha důvodů. V praxi to jsou nejčastěji:

  • záněty spojivek způsobené bakteriemi, viry nebo kvasinkami;
  • alergické reakce;
  • astenopeické potíže (začervenání oka způsobené kombinací namáhání zraku – například v autě, u televize nebo u obrazovky počítače – spolu s nekorigovanou nebo nesprávně korigovanou vadou refrakce oka);
  • reaktivní hyperémie (oko může červenat při únavě, pláči, při nošení kontaktních čoček, vlivem mrazu či větru, při pobytu v zakouřené místnosti, při plavání v chlorované vodě a podobně);
  • poúrazové stavy (poškození oka mechanicky, zářením nebo chemikáliemi);
  • syndrom suchého oka (oko má porušené složení slzného filmu na svém povrchu; to vede k podráždění oka, k pocitu únavy a nepohodlí).

Oční lékaři tvrdí, že stanovit správnou diagnózu mezi těmito nejčastějšími možnostmi bez příslušného přístrojového vybavení a lékařských znalostí je nemožné. Ale je jasné, že při každé banalitě či nepříjemném pocitu v očích člověk hned nepoběží k očnímu lékaři.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Zaralanda

odkaz na článek

. Červené žilky v oku [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Krvavé oko

 Eva

Již delší mi v oku "praská žilka". Na očním mi dávali na dříve kapky
na suche oči, po nich na alergii následovaly antibiotika ty nepomohly atd.Pri poslední návštěvě na očním mi doktorka řekla, že musím byt do týdne zdravá. Kapky ne zabraly a já mám stále stejně problémy.Bojím se aby se za tim neschovavalo něco vazneho.A nevím co mám dělat jestli jít k jinému dr.Jsem po transplantaci srdce.
Děkuji za odpověď
Eva

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Prasklé žilky a červené oči

 petr blažek

Dobrý den,mohu to mít ze sváření kovu.Děkuji.

Počet odpovědí: 6 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Proč praskají žilky v konečníku

 Marcela

při stolici mi praskají v konečníku žilky,a trochu krvácím.Toto se mi stává asi 3 krát do roku.Co mám dělat,abych tyto problémy neměla?
Děkuji Marcela

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Příčinyčervené oči .

 Miluše Pavlíková

Mám červené oči dost často,a k tomu mi bolí jako když je mám těžké a musím je zavřít ,ale není to pořád.Tak Vás prosím co to způsobuje.Děkuji

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Popraskané žilky v oku

 Burkoňová Jarmila

Co může být příčinou opakujících se prasklých žilek v oku?V poslední době se mi tato okolnost opakovala 3krát za sebou I za poslední 2 roky jsem se občas s tímto problémem potýkala,.Léčím se na alergii a užívám kapky na suché oči.Byla by v mém případě účinná akupunktura?Děkuji.

Počet odpovědí: 4 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS