Vitamín C (kyselina askorbová)

Doplňky stravy a léky

Zveřejněno dne 9.4.2013


Pokud jde o nachlazení, je doslova „módní“ sáhnout po vitamínu C, o němž je všeobecně známo, že podporuje imunitní systém. Neméně důležitý je však jeho účinek jako antioxidantu, vitamín C totiž stejně jako vitamíny A a E neutralizuje volné radikály, tedy toxiny v životním prostředí, které mohou poškodit buňky těla. Vitamín C se podílí na výrobě endogenního kolagenu a řídí výrobu L-karnitinu. To hraje důležitou roli pro vývoj zubů, dásní, svalů a kostí, stejně jako pro spalování tuků. Vzhledem k tomu, že vitamín C podporuje vstřebávání železa, má příznivý vliv i na obsah kyslíku v krvi.

Charakteristika vitamínu C

Vitamín C je důležitý pro imunitní systém, ochranu buněk, pojivové tkáně, tvorbu hormonů a hojení ran. Optimální denní dávka představuje 100 mg.

Průměrná denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je obsažena v:

  • 200 g pomerančů
  • 130 g kiwi
  • 60 g pepře
  • 110 g brokolice
  • 600 g brambor

Nedostatky vitamínu C způsobují slabost výkonu, únavu, oslabený imunitní systém, pomalé zotavování po nemoci, zhoršené hojení ran, předčasné stárnutí.

Zdroj vitamínu C najdeme v čerstvém ovoci a zelenině, paprikách, brokolici, citrusových plodech, černém rybízu, bramborech.


Příznaky nedostatku vitamínu C

Nedostatek vitamínu C se může projevit prostřednictvím častých infekcí a nachlazení, také délkou uzdravování po nemoci. Ovlivněn je celkový imunitní systém a výkon organismu. Vzhledem ke své centrální roli v tvorbě pojivové tkáně působí nedostatek vitamínu C negativně právě na strukturu a zdraví pokožky. Buňky postrádající vitamín C je důležité chránit proti poškozením volnými radikály.

Zdroje vitamínu C

Čerstvé ovoce a zelenina s obsahem vitamínu C by měly být ve vašem jídelníčku každý den. Nejznámějším zdrojem vitamínu C jsou citrusové plody. Velké množství kyseliny askorbové obsahují také brambory, brokolice a paprika. Kuřáci a sportovci mají zvýšenou potřebu vitamínu C, je tedy vhodné v těchto případech doplňovat potřebné množství kyseliny askorbové například výživovými doplňky.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© André Korwarth

odkaz na článek

. Vitamín C (kyselina askorbová) [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .





sdílejte článek

Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk
přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

články k tématu kiwi
klíčová slova
charakteristika vitamínu c příznaky nedostatku vitamínu c zdroje vitamínu c