Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Nejúčinější přírodní antioxidanty

 


Aktualizováno:

Poradna

Dotaz: Všude se mluví o volných radikálech a o tom, že jdou likvidovat antioxidanty. Jenže co to jsou antioxidanty, a které z nich jsou přírodní?

Antioxidanty a jejich účinky

Antioxidanty nám skutečně pomáhají v boji proti volným radikálům, které vznikají v našem těle, jako výsledky chemických reakcí, například při kouření nebo při slunění. Volný radikál je elektricky nabitý iont, který může způsobit nerovnovánhu v chenické simbióze buněk a například může vyvolat zhoubné bujení. Antioxidant dokáže cíleně vyhledat tyto radikály, odebrat jim jejich náboj a tím je zneškodnit.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Hlavní antioxidanty

Mezi hlavní antioxidanty patří vitamín A, vitamín C a vitamín E. Z prvků je nejsilnějším antioxidantem zinek, což je základní chemický prvek.

Antioxidanty a jejich přírodní zdroje

Mezi nejúčinější zdroje přírodních antioxidantů patří zejména:

  • Nejsilnějším zdrojem přírodního Vitamínu A je hlavně rybí tuk, játra, mrkev, pak to jsou zelené a žluté listy, špenát, kapusta, petrželová nať, kedlubnová nať, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, dýně, máslo a vaječný žloutek.
  • Nejsilnějším zdrojem přírodního Vitamínu C je především šípek, pak také černý rybíz, růžičková kapusta, kiwi, brokolice a červený ribíz.
  • Nejsilnějším zdrojem přírodního Vitamínu E je olej z pšeničných klíčků, máslo, mléko, burské oříšky (arašídy), pak je také hojně v sóji, salátu a v mase savců.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Zinek

V potravě jsou hlavními zdroji zinku játra, vaječné žloutky, tmavé maso, mléko, a mořští živočichové, především ústřice. Z rostlinných produktů obsahuje zinek především dýňové semeno, pak také celozrnné cereálie, fazole a ořechy. 

Zinek je ale v běžné stravě obsažen jen velmi málo a obvykle ho člověk potravou přijme jen polovinu, než potřebuje, proto je vhodné zinek doplňovat v podobě čistého minerálního zinku. Doporučená denní dávka zinku v lidské potravě se pohybuje mezi 15–25 mg tohoto prvku. Nedostatečné množství zinku v potravě způsobuje nechtěný úbytek na váze, pomalé hojení ran, zhoršování paměti a smyslové poruchy – především zrakové, čichové.

Autor ©Mgr. Marie Svobodová

odkaz na článek

. Nejúčinější přírodní antioxidanty [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Nejucinejsi lek na afty

 Antonin Gabor

Dobry den,chtel jsem vas poprosit o pomoc a zaroven o radu manzelka trpi na afty v puse uz jsme skouseli oralmedic ten ji zabiral a ted uz prestal a afty se stale vraceji a jsou vic bolavejsi dekuji vam za brzkou odpoved

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Tenká zubní sklovina

 Kristýna

Dobrý den, začala se mi před pár měsíci ztenčovat zubní sklovina a na koncích zubů je malinko průhledná, poradíte mi prosím nějaké vitamíny nebo cokoliv, co by sklovinu posílilo? Moc všem děkuji!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

Další články k tématu fazole

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS