Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Minerál draslík

Draslík je jedním z minerálů, které organismus potřebuje, aby plynule přenášel nervové impulsy. Velký význam má na činnost srdečního svalu. Sportovci těží z jeho účinků zejména při vytrvalostních disciplínách. Největší množství draslíku je přítomné ve vnitřních částech tělesných buněk, k jejich správné funkci přispívá mimo jiné tím, že udržuje stabilní osmotický tlak. Kromě toho má draslík vliv na acidobazickou rovnováhu a je potřebný pro výrobu různých enzymů.

Charakteristika draslíku

Draslík je důležitý pro správnou funkci nervového a svalového systému, srdeční svalovou aktivitu, metabolismus enzymů. Optimální denní příjem draslíku činí 2 g. Průměrná denní dávka draslíku (kalium) je obsažena v:

  • 150 g fazolí
  • 500 g banánů
  • 300 g špenátu
  • 500 g ryb

Nedostatek draslíku způsobuje poruchy nervového systému a funkce svalů, změny srdeční frekvence, metabolické poruchy. Přírodními zdroji draslíku jsou ovoce, luštěniny, zelenina, celozrnné obiloviny, banány, sušené ovoce, ryby a maso.

Příznaky nedostatku draslíku

Nedostatek draslíku vzniká při prudké fyzické námaze. Draslík je vylučován potem. Také gastrointestinální poruchy doprovázené průjmem mohou snížit vstřebávání draslíku. Potraviny s extraktem lékořice rovněž snižují množství draslíku v organismu, neboť draslík se naváže na látky obsažené v lékořici a spolu s ní opouští tělo. Prvním důsledkem nedostatku draslíku mohou být poruchy svalových činností, svalové křeče. Další indikací je výskyt zácpy. Nedostatek draslíku může vést také ke zvýšené srdeční frekvenci. Pokud trvá nedostatek delší dobu, dochází k narušení metabolismu. Jestliže je nutné doplnit větší množství draslíku, lze využít nutričních přípravků. Lidé s onemocněním ledvin, by měli dbát pokynů, aby nedošlo k překročení doporučené denní dávky.

Zdroje draslíku

Draslík se nachází především v zelenině, obilí a ovoci. Banány obsahují velké množství tohoto minerálu, a proto jsou považovány za ideální výživu pro sportovce. Také byla zjištěna větší hojnost draslíku v sušeném ovoci, odstranění vody totiž zvýší jeho koncentraci. Zelená listová zelenina, jako je špenát a salát, luštěniny nebo celozrnné potraviny poskytují tělu vhodné množství draslíku. Rovněž některé minerální a lázeňské vody obsahují vysoké množství draslíku.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Darkone

odkaz na článek

. Minerál draslík [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis
Jméno
E-mail
Komentář

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

Připojit fotku

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

ODBORNÁ ZPŮSOBILOST

Článek byl zkontrolován zdravotní sestrou Mgr. Světluší Vinšovou.

Napsal Bc. Jakub Vinš

Tento web neposkytuje léčitelské služby. Viz další informace.

Lidé také čtou

Další články k tématu potraviny obsahující draslík

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU