Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Ledvinová očista

Ledviny denně profiltrují 1 500 až 1 700 litrů krve, zbavují nás odpadních látek a toxinů. Při dnešním moderním stylu života jsou ledviny značně zatěžovány. Očista ledvin je vhodná i jako preventivní akce pro celý organismus.

Funkce ledvin

Krev je do ledvin přiváděna velkou břišní tepnou. Krev je potom dále vedena až do miniaturních cévek, které tvoří síť. Ty směřují až do ledvinové kůry. Zde probíhá samotná filtrace pomocí nefronů, ty si můžeme představit jako miniaturní filtry. Nefron se skládá z ledvinového tělíska a ledvinového kanálku. Ledvinová tělíska tvoří první stupeň filtru, působí jako sítko a zachytí větší molekuly. Ledvinové kanálky tvoří druhý stupeň filtrace, dochází zde ke vstřebání užitečných živin a vzniká tady finální koncentrace moči.

Příznaky onemocnění ledvin

Poškození funkce ledvin v dospělém věku může být zapříčiněno celou řadou různých onemocnění. Je třeba si uvědomit, že tato onemocnění však nemusí vést k poškození ledvin v každém případě. Velmi často se stává, že pacient i v pokročilém stadiu onemocnění ledvin nemusí pozorovat žádné zvláštní obtíže. Moč nemocného, který trpí selháním ledvin, neobsahuje škodliviny, protože je nemocné ledviny neumí z těla odstranit. A právě proto, že onemocnění ledvin nebolí a někdy nemá ani jasné příznaky (například ztráta močení), lidé často zanedbávají prevenci a péči u odborného lékaře – nefrologa. Následující přehled uvádí nejčastější možné příznaky, které mohou s onemocněním ledvin souviset a které je nutno vyšetřit:

  • přibírání na hmotnosti v důsledku zadržování tekutin v těle (otoky obličeje, očních víček, bérců;
  • bolest v bederní krajině, zvláště je-li doprovázena teplotou nebo změnou barvy moči (infekce, kameny, prasklá cysta);
  • tvorba pěny v moči (může být důsledkem vylučování bílkoviny do moči);
  • tmavá moč (červená, červenohnědá, růžová);
  • příliš velké množství moči (zvláště v noci);
  • příliš malé množství moči (je-li moči méně než půl litru za den, znamená to těžké poškození funkce ledvin);
  • svalová slabost, ztráta chuti k jídlu, svědění, svalové křeče, změna barvy kůže.

Podpora činnosti ledvin

Pro podporu ledvin má velký význam pitný režim. V zimě se pocit žízně přirozeně snižuje, proto nezapomínejte pít například zázvorový čaj (stačí pár plátků zázvoru povařit 10 minut v hrnci vody, nechat lehce vychladnout, přidat citron a med), vlažnou vodu, zeleninové šťávy (zkuste odšťavnit zelí, řapíkatý celer, řepu a jablko). Omezte alkohol, výjimkou je pivo, které podle babských rad ledvinám prospěje, ideální je údajně Plzeňské. Ale s mírou! Vynechat byste měli vodu s bublinkami, kávu, zelený čaj, který ochlazuje, Coca-Colu a další slazené příšernosti. Ledviny milují teplo, tudíž dbejte na správné oblečení. Ledvinám prospěje odlehčení v podobě snížení konzumace bílkovin. Dopřejte si rybu (lososa, tuňáka, cokoliv, co u nás koupíte čerstvé), maso spíše lehce stravitelné, například krůtí, králičí. A přidat můžete vejce, tvaroh. V jídelníčku je potřeba omezit sůl, sójovou omáčku, další ochucovadla typu worchestrové omáčky a podobně, prostě vynechat vše, co obsahuje glutamát, všechno dráždivé a ostré, omezte koření, čokoládu a kakao, sladkosti, tavené sýry, bílý cukr, uzeniny, chipsy a další „pochutiny“. Dopřejte si saunu, teplou koupel se solí, masáž. Otužujte se!

Význam čištění ledvin

Ledviny fungují jako filtr, čistí krev a vylučují nežádoucí látky z těla. Pravidelnou očistou ledvin přispějeme k posílení imunitního systému, pročistíme a zregenerujeme tělo, vyloučíme nebezpečné toxiny, hnilobné látky a naše tělo bude moci i nadále dobře fungovat.

Tibetská očista ledvin

Nejvhodnějším obdobím pro Tibetskou očistu jsou měsíce leden a únor, právě v této době jsou ledviny, močový měchýř a celý urogenitální systém oslabeny u všech lidí.

Postup: 5 půllitrových skleniček očíslujeme od 1 do 5. Každý den dáme do jedné skleničky 2 polévkové lžíce rýže natural a vodu, uložíme do lednice. Šestý den ráno z 1. skleničky uvaříme kaši – vaříme cca 10 minut –, kterou sníme k snídani. Poté nic nejíme 3 hodiny. Jako prevenci myomů přidáme špetku mletého zázvoru. Sedmý a další den, až do desátého uděláme totéž.

Čištění ledvin petrželí

Petržel je známá jako nejlepší přírodní prostředek na čištění ledvin.

Postup: Kupte jednu kytičku petržele, omyjte ji, pak ji pokrájejte na malé kousky, hoďte ji do hrnce, zalijte čistou vodou (na jeden díl petržele je potřeba 7 dílů vody), povařte ji deset minut a nechte vychladnout, pak vývar přefiltruje, nalijte do čistých lahví a vložte do ledničky. Pijte jeden pohár denně. Výsledek uvidíte v moči. Sůl a ostatní nahromaděné nečistoty vycházejí z vašich ledvin a také sami spatříte rozdíl a budete se cítit jako nikdy předtím.

Autor: © svevi
Foto:
© Mikael Häggström

odkaz na článek

. Ledvinová očista [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis
Jméno
E-mail
Komentář

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

Připojit fotku

přehled komentářů

Čistění ledvin petrželí přesný recept

 Dagmar Dudová  22.7.2016 12:14

prosím o sdělení množství vody v receptu.

Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Čištění ledvin

 Rudolf Klimeš  26.12.2015 9:40

Zajímalo by mne tedy, jaký obsah - kolik vody na svazek petržele a pak jaký obsah pohárku.

jeli možnost a má někdo s tím zkušenosti, prosil bych odpověď na e-mail: klimesrudolf@volny.cz

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Ledviny a petržel

 Blanka  18.5.2015 11:26

Dobrý den. Ráda bych věděla, jakým množstvím vody mám petržel zalít. Děkuji za odpověď.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


ODBORNÁ ZPŮSOBILOST

Článek napsala zdravotní sestra Mgr. Světluše Vinšová.

Tento web neposkytuje léčitelské služby. Viz další informace.

Lidé také čtou

Další články k tématu kreatin a ledviny

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU