Léčivé účinky černého bezu

Byliny a čaje

Zveřejněno dne 23.9.2013


Černý bez je jednou z nejoblíbenějších bylin našeho lidového léčitelství. Jeho keře se u nás dají nalézt snad všude, roste na stráních a okrajích lesa, u polí a luk, v parcích, u cest a podobně. Kvete na přelomu května a června a jeho plody dozrávají v září a říjnu, což je na dálku poznat podle množství ptáků, kteří s oblibou pořádají hromadné nálety na keře obtěžkané temně fialovými plody.

Co léčí květ černého bezu?

Černý bez má v lidovém léčitelství zasloužený respekt při léčbě nemocí z nachlazení a respiračních onemocnění, jako jsou chřipka, angína, bronchitida, kašel, rýma, zánět dutin a další. Stimuluje pocení, čímž dokáže snižovat teplotu, a pomáhá nám zbavit se usazeného sekretu v dýchacích cestách, zlepšuje vykašlávání a usnadňuje dýchání. Pro tento účel ho můžeme používat ve formě čaje, buď samotný, nebo v kombinaci s lipovým květem, podbělem, diviznou, hluchavkou, kopřivou, jitrocelem a podobně. I sirup z květů je vhodným lékem, připravujeme z něj šťávu s citrónem, kterou podáváme nemocnému, užívat ho můžeme i po lžičkách několikrát denně, nebo ho přidáváme do čaje.

Květ černého bezu má i čisticí účinek na naše tělo. Pomáhá nás zbavovat usazených toxinů, především kyseliny močové, léčí tedy neduhy, jako je revma a dna, popřípadě je výbornou prevencí těchto nemocí.

Stejně tak nám pomůže i v případě potíží s močovými cestami a ledvinami (nedostatečná činnost a ledvinové a močové kaménky), působí močopudně a čistí od usazenin. I při nadměrném zadržování tekutin v těle a otocích je vhodné pít čaj z bezu nebo užívat sirup.

Léčivé účinky květu černého bezu ocení i ti z nás, kteří trpí problémy s krevním tlakem a cévními chorobami. Bez totiž zlepšuje pružnost cévních stěn a lehce snižuje krevní tlak.

Chladný neslazený čaj z květů je skvělým lékem i při zažívacích potížích, jako jsou žaludeční a střevní koliky, plynatost, nevolnost a pomalé trávení, či nedostatečná činnost žlučníku. Bezový čaj nebo sirup přidaný do nápojů má i mírně projímavé účinky, může nám tedy ulehčit život, trpíme-li zácpou.


Zdravotní rizika černého bezu

Čerstvé plody se nedoporučuje konzumovat, protože mají projímavé účinky; tepelná úprava či sušení škodlivé látky neutralizuje. Květy a plody se vnitřně používají s úspěchem celá staletí k léčebným účelům, k přípravě čajů, vín a likérů. Kůra a listy se v minulosti občas doporučovaly zevně k obkladům při revmatismu a jako protikřečový prostředek. Odvar z listů hubí hmyz. Listy a kůra jsou však v některých pramenech uváděny jako poněkud jedovaté; vzhledem k tomu, že obsahují silné účinné látky glykosid sambucinigrin a alkaloid sambucin, nelze doporučit jejich vnitřní užívání. Otravy po požití listí nebo kůry se projevují silným zvracením, průjmem, nechutenstvím a celkovou slabostí. Podobné příznaky se mohou dostavit i po požití většího množství syrových plodů. V zájmu objektivity je třeba dodat, že více zdrojů – jak z historie, tak současných – uvádí mnohé prospěšné a léčebné účinky bezu černého bez závažnějších vedlejších či nepříznivých důsledků.


Využití černého bezu

  • V potravinářství: používají se především bobule – bezinky. Šťáva lisovaná z těchto plodů se používá jako potravinářské barvivo. Pecek zbavená dřeň jako náhražka dražšího ovoce pak především do směsí. Nezastupitelnou úlohu mají i při výrobě likérů. Pro tyto účely se bezinky částečně vykupují i pěstují.
  • V domácí kuchyni: květenství je možné máčet v těstíčku a smažit podobně jako květák – tato pochutina se nazývá kosmatice. Z květů se dá připravit bezová šťáva nebo kvašením osvěžující limonáda.

Je možné z nich vyrobit i sirup. Ze sušených léčivý čaj. Z bezinek se vyrábí sirup, marmeláda, likéry i víno. Bezové víno má výbornou chuť a vůni. Je též využíváno jako chuťové korigens.

  • Ve farmacii: moderní farmaceutický průmysl má zájem hlavně o květy. Pro tyto účely se sušené květy vykupují.
  • V lidovém léčitelství: všechny části rostliny mají léčivé účinky. Sbírá se květ, list, bobule a kůra, a to v červnu a červenci, bobule v říjnu a listopadu.

V minulosti se bezem léčilo snad téměř všechno. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se také na rány způsobené pokousáním vzteklého psa. Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu.


Účinky černého bezu na organismus

Zápar z květů, ale i plody snižují příliš vysokou teplotu. Černý bez podporuje pocení, což je přínosem při infekcích a všech diagnózách, u nichž je nutné se důkladně vypotit. Pomáhá při neuralgických potížích – při zánětech trojklaného nervu, migrénách, bolestech periferního nervstva, bolestech páteře, ischiatické bolesti. Vysoký obsah flavonoidů má výborný účinek na pružnost cév. Pomáhá léčit praskání cév, hemeroidy a křečové žíly. Černý bez podporuje vylučování vody z těla a činnost ledvin, a proto je vhodný při nemocech srdce a ledvin, vodnatelnosti, zánětech ledvin a jater. Čaj z bezinek čistí krev, zažívací orgány i ledviny. Koupele nohou z odvaru květu jsou vhodné při dně a revmatismu. Zevně se z listů i květů zhotovují obklady na vředy, vyrážky a hluboká zánětlivá ložiska.


Léčivé účinky černého bezu

Ať již máme na mýty a pověry kolem černého bezu jakýkoliv názor, jeho zdraví prospěšné účinky na organismus nelze popřít. V přírodním léčitelství se využívají všechny části keře – květy, plody i listy. Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamín C.

Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamín A a skupinu vitamínů B – B1, B2, B6, B12 a kyselinu pantotenovou. Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku.

Černý bez trháme v celých chomáčcích, které zavěsíme mimo dosah slunce, pokud možno ve větrané místnosti. Dobře usušené ukládáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Gary Houston

odkaz na článek

. Léčivé účinky černého bezu [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 354 lidí.




sdílejte článek

Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk
přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů

Černý bez

(Pepa 27.2.2017 18:00)

ano, četl jsem zde že užívání bezu odsraňuje bolest zad, já bych spíš řekl, že uvolňuje pánev , takže ta se více prokrví a bolest je odplavena, ale uvolní se ledviny a i hrázka, pomáhá útlaku prostaty a je i lepší erekce.


Počet odpovědí: 0 | Odpovědět



Léčebné účinky černého bezu

(Radana Marčanová 3.6.2015 13:09)

Já plody černého bezu mrazim a používám na koláče místo borůvek. Jsou velmi chutné.A takový kynutý koláč s bezinkami a drobenkou je neuvěřitelná pochoutka,která chutná prakticky stejně jako borůvkový koláč. Také plody naplním do zavařovaček,prosladím a zavařím. Používám stejně.Plody projdou tepelnou úpravou a nikdy nikdo doma po nich neměl průjem nebo nezvracel. Jsou všude a zatím zadarmo, než na to někdo přijde, že bychom měli z toho platit poplatky. Tak se do toho pusťte, je to mňamka.


Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Odpovědět



Zdravotní účinky

(václav 28.10.2014 11:00)

Můj známý měl velké problémy s bolestí zad, především v bederní oblasti. Nemohl se jich zbavit ani po užívání léků a různých rehabilitací, až mu někdo poradil, aby zkusil černý bez a to ve všech formách. Nadělal z něj čaj, víno, likér, džem a po nějaké době užívání veškeré problémy zmizely a měl od té doby se zády klid. Užíval jej pak samozřejmě i nadále.


Počet odpovědí: 0 | Odpovědět




články k tématu účinky
zaměření článku
klíčová slova