Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Nadýmání, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a bolestivé klouby

 


Aktualizováno:

Nemoci

Nevhodná strava, nedostatek pohybu a zvýšený stres se podepisují na našem zdraví, kdy nás trápí nadýmání a zácpa nebo pálení žáhy. Pak se k tomu přidají ještě menstruační křeče a bolestivé klouby a můžeme si jít rovnou zažádat o vstupenku do zákulisí krematoria. Podívejme se ale jaké máme možnosti léčby těchto potíží s volně prodejnými doplňky stravy.

Břicho jako balon

Osobní strážcové: Mátový čaj a fenyklová semínka Šálek mátového čaje po každém jídle dokáže zpacifikovat křeče, které vznikají při utváření plynu uváznutém v trávícím ústrojí. Stejně tak poslouží i půl kávové lžičky fenyklových semínek užitých po každém jídle.

Nepřátelé: Perlivé minerální vody a jiné sycené nápoje, potraviny slazené sorbitolem, organismem déle stravitelná zelenina: fazole, brokolice, květák či tofu. Nadýmání u některých lidí způsobuje také mléko a výrobky z něj, například acidofilní mléko.

Na pálení břicha nebo pálení v břiše je nejlepší jedlá soda neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3). Jedlá soda je zásadité činidlo, které vyrovná překyselení zažívacícho traktu a zmírní tak pocity pálení břicha.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Zácpa

Osobní strážcové: voda, ovoce plné šťávy a vlákniny, jablka či hrušky. Denně se doporučuje konzumace až 35 gramů vlákniny – toto množství zaručí správné fungování trávícího ústrojí. Tuto dávku snadno pokryjete konzumací 5-6 ks ovoce či zeleniny denně, musí však být bohaté na vlákninu. Hlídejte si dostatečný přísun tekutin. Pokud hledáte něco, co zabírá na zácpu, tak je to tekuté projímadlo Gutalax. Gutalax jde koupit běžně v lékárně bez předpisu a perfektně dokáže ulevit od zácpy..

Nepřátelé: Několikrát zpracované potraviny, tučná a těžká jídla, mražené polotovary, káva, drobné pojídání v průběhu celého dne (je důležité dopřát tělu odpočinek a dodržovat přestávky mezi jídly).

Na průjem je nejlepší Smecta. Smecta je přírodní jíl a je to nejlepší domácí lék na průjmy.

Menstruační křeče

Osobní strážcové: lněné semínko a omega-3-kyseliny. Látka zvaná prostaglandin zvyšuje stahy děložní svaloviny a lněné semínko obsahuje omega-3-kyseliny, která zabraňuje jejich náhlému uvolňování. Doporučené dávkování jsou 2-3 lžičky denně v salátu nebo v bílém jogurtu.

Nepřátelé: Během menstruace se vyhýbejte červenému masu a mléčným výrobkům. Obsahují arachidonovou kyselinu, která podporuje tvorbu prostaglandinů.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Pálení žáhy

Osobní strážcové: Výborně poslouží zázvor. Toto aromatické koření je schopno posílit spodní svěrač jícnu. Ten totiž rozhoduje, zda vpustit žaludeční šťávy, které způsobují pálení, zpátky do jícnu. K tomuto účelu poslouží zázvorový čaj, který zakoupíte již naporcovaný, nebo si ho snadno připravíte.

Nepřátelé: Kořeněná a tučná jídla, máslo, červené maso ale i rajčata

Na silné pálení žáhy je dobrý Gaviscon nebo Anacit, oboje k dostání v lékárně. Z domácích pomocníků je to jedlá soda, která také účinně zklidní pálení žáhy.

Bolest kloubů

Osobní strážcové: Jahody, maliny, borůvky, citrusové plody a další ovoce a zelenina s vysokým obsahem vitaminu C. Je všeobecně známo, že vitamin C zpomaluje opotřebování kloubů. Tento vitamin se také podílí na tvorbě kolagenu a právě tento prvek je jedním ze základních stavebních prvků kloubů, kloubních chrupavek a kostí.

Nepřátelé: Nejsou známé potraviny, které by přímo vyvolávali bolest pohybového ústrojí.

odkaz na článek

. Nadýmání, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a bolestivé klouby [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Bolest břicha

 Tomas

Zdravím, prosím o názor či radu.

Již po 2. (po 2 letech) jsem měl problém s pícháním a bolestí v pravém podbřišku, náhle. Po 1. jsem navštívil lékaře a ten vyloučil akutní zánět slepého střeva, ale doporučil ledovat břicho, po 2 dnech bolesti ustoupili. Tentokrát jsem k lékaři nešel, bolest nebyla nějak silná a ledoval jsem břicho. Po 2 dnech bolest v podbřišku opět ustoupila, ale nemůžu se zbavit nepříjemného pocitu - bolesti břicha. Je to takový tlak pod pupkem, ale spíše uprostřed....ne jako předtím........asi jako když potřebujete na záchod a máte třeba zácpu, nebo když to třeba přeženete s posilováním břišních svalů.....Cítím to už 4 den. Nejde o zánět močových cest z ledování?? Problém s močením nemám. Díky za info

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Skořice

 samboja

Brání či podporuje skořice stolici? Děkuji za odpověď

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Skořice bylinky na zácpu

 samboja

Jak působí používání skořice na pravidelnou stolici? Staví nebo
nebo podporuje? Děkuji za odpověď

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Jaký čaj na nadýmání

 Lidka

Dobrý večer ,prosím jaký čaj na nadýmání a bolesti břicha. Moc Děkuji Lidka

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

 RENATA

DOBRÝ DEN.OD PORODU MĚ TRAPÍ PALENÍ ŽAHY,ALE NEJDOU MI ŽADNÉ ŠTAVY ALE ŘÍHAM.CUCAM POŘAD RENÍ ALE NIC MOC.NIKDY JSEM NESKOUŠELA NIC JINÉHO Z LEKARNY .TED JSEM PO PORODU 18.MESÍCU A NEMUŽU SE TOHO ZBAVIT. MYSLÍM,ŽE K TOMU MI ANI NEDELA DOBŘE MOJE STRESOVÁ SITUACE.NECHCI NAŠTÍVIT LÉKAŘE.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

 Fru Fru

Mám dobrou zkušenost s QMax, bolest se mi objevuje, když jsem unavená a na to zabírá dobře.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

 stana

mam hrozne paleni v břiše a bodani nejhorši jeto v noci když jsem v klidu taky mam zacpu a chudnu

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Re: Bolest naše každodenní…břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

 prskavka

NA TYHLE PROBLÉMY NENÍ NIC LEPŠÍHO,NEŽ COLONIX.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět




Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS